HomeИНТЕРЕСНОЕкипът на „Диада“ планира дискусии с ученици

Екипът на „Диада“ планира дискусии с ученици

Диада

Екипът на „Диада“ планира дискусии с ученици

Българският филм „Диада“ се превърна в лидер в българския боксофис през изминалия уикенд, привличайки над 12 000 зрители и надминавайки по успех по-големите продукции като „Капитан Марвел 2“. Режисьорката Яна Титова получи голямата награда за пълнометражен филм на фестивала „Златна роза“ и също така беше отличена като най-добър режисьор.


Екипът зад филма „Диада“ планира да посещава училища и да прави дискусии с ученици, защото те са способни да дадат много интересни перспективи върху филма. „Младата публика е изключително интелигентна“. Това каза Маргарита Стойкова, носителка за наградата за актриса от фестивала „Златна роза“, която е в главната роля, в предаването „Денят на Фокус“.

„Най-ценното е да нямаш думи, след като си гледал един филм. Това виждахме в публиката след прожекции на филма“, сподели впечатления Стойкова. „Снимали сме с Яна Титова в сериал и тя пусна отворен кастинг в социалните мрежи. Отидох при нея и й казах, че исках да участвам в кастинга. От нейно интервю разбрах, че в началото тя не ме е искала за ролята. Минах 6 кръга“, разказа още актрисата.
„Играя момиче, което е много различно от мен, което е израснало без родители. Винаги съм била подкрепена от семейството си, но съм наблюдавала много деца, които страдат вкъщи, без да го показват. Мога да кажа, че ситуации като тези във филма наистина се случват в училище. Сменила съм 6 училища за 12 години“, разказва Маргарита.

„По време на снимките си записвах истории в дневник,

защото бях без телефон и не можех да ги споделя с близките си. Сега пренасям тези истории в социалните мрежи и смятам, че по този начин хората чувстват мен и филма по-близки“, убедена е Маргарита Стойкова.
„Не ми харесва образователната ни система – тя ме отблъсна от учебния процес. Обичам да знам, да имам обща тема на разговор с различни хора, но това, което се случваше в училище, ме отблъсна. Сложиха компютри, вместо дъски, но учителите пишат на листове и ги лепят на компютъра. Когато имаш мечти, не слушаш главата си. Не ме интересува дали ще ме изгонят от училище, дали трябва да свърша домакинска работа – ще отида да снимам филми, защото това е важното за мен“, каза още Маргарита Стойкова.

Диада
Светослав Стоянов, No Blink Studio

Това е вторият филм на Яна Титова, след успешния „Доза Щастие“, който завладя интереса на зрителите през изминалия уикенд. „Диада“ спечели 4 награди „Златна роза“ и получи голямата награда в категорията U18 Youth Film Competition на фестивала в Котбус. Филмът печели приходи от над 156 000 лева за първите дни на прожекции.
Въпреки че темата на филма може да изглежда ориентирана към младежка аудитория, „Диада“ завладява всички възрасти. Това показват стотиците положителни отзиви в социалните мрежи. Филмът получава сравнения с култовия „Вчера“ и се отличава с убедителните изпълнения на главните героини – Маргарита Стойкова и Петра Църноречка. Участват още известни актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева и др.
„Диада“ е заснет в Ямбол през 2022 г., а операторската работа е дело на Мартин Балкански. Филмът ще бъде представен и на фестивала в Талин, считан за един от най-реномираните кинофоруми в света.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: