HomeЗДРАВЕ„Оземпик“ и здравните разбирания

„Оземпик“ и здравните разбирания

инжекция с ръкавици

„Оземпик“ и здравните разбирания

Чували ли сте за „Оземпик“? Разберете защо използването на лекарството стана толкова популярно.

Слушай статията:

„Оземпик“ е подкожна инжекция със семаглутид. То е лекарство, предназначено  за диабетици, създадено, за да регулира нивата на кръвна захар в организма, стимулирайки ударно производството на инсулин. 

Въпреки това световната тенденция се разрастна и повечето знаменителности като Ким Кардашиан започнаха да го използват като средство за отслабване, вместо за лечение.

Опасната мода 

В Тик Ток в момента търсачката се състои от повече от 3 милиона видеоклипа, в които надълго и нашироко жени споделят своето мнение как са отслабнали и колко доволни са от резултата. Дори има видеоклипове, в които подробно се обяснява как се инжектира лекарството и къде. И въпреки това на заден план сякаш остава въпроса, че всъщност това е лекарство, предназначено за диабетици, а не за жени, които целят разкрасително отслабване. 

Да, Оземпик обещава бърз резултат, но за сметка на какво? На нашето здраве? Изследванията показват, че ако е използван редовно, Оземпик може да ни предложи до 15% отслабване. И понеже лекарството се изписва само с рецепта, повечето диетолози в САЩ решават да изписват лекарството на пациентите с наднормерно тегло. В повечето случаи това е оправдано, защото наднорменото тегло е и причината за възникване на диабет.

Изcлeдвaнията coчaт, 

чe зa 4 мeceцa на ceмaглyтид, който е активното вещество в Оземпик, ce гyбят oт 10 дo 20% oт тeлecнaтa мaca. Зa 60 ĸг чoвeĸ тoвa знaчи зaгyбa нa 6 – 12 ĸг. Ceмaглyтидът е ефективен, защото пoтиcĸa aпeтитa, ĸoeтo ce cлyчвa чpeз нaмaлявaнe нa cĸopocттa нa изпpaзвaнe нa cтoмaxa. Bмecтo дa ce eвaтyиpa зa 3 – 4 чaca, ĸaĸтo e нopмaлнo, xpaнaтa ocтaвa в cтoмaxa 6 – 7 чacа. Увеличава и прага на ситост – процес, ĸoнтpoлиpaн oт мoзъĸa. 

Страничните ефекти, които възникват при употребата му 

Макар и все още да няма официално проучване, което надълго и на широко да  споделят негативните последствия, които лекарството предизвиква в телата ни, то социалните мрежи гърмят от такива. Лекари предупреждават, че лекарството не е предназначено за хора, които не страдат от диабет и не трябва да го приемат като бързо средство за отслабване. Още при първата доза се забелязват страничните ефекти като гадене и повръщане, запек, диария и по-рядко панкреатит.  Някои дори споделят че са изпитали неконтролируемо потене. От Американската агенция по храните и лекарствата посочват съшо, че Оземпик също така увеличава риска от рак на щитовидната жлеза.  Други сериозни странични ефекти могат да причинят  промени в зрението, хипогликемия, проблеми с жлъчния мехур и бъбречна недостатъчност. 

Кутия оземпик
Снимка: CNN

Оземпик е изчерпан заради отслабващите

В страната отдавна се коментира надълго и нашироко за липсата на лекарства за определени групи заболявания, в които присъства и диабета и инсулиновата резистентност. Оземпик е едно от лекарствата, за които има недостиг в аптеките, което създава допълнителни пречки с набавянето му. Съмнения има, че и самото лекарство се продава незаконно, поради факта, че се нуждаете от предписание, за да се снабдите с рецепта. Самата инжекция може да се закупи и от страни, които до момента не изискват рецепта, което улеснява набавянето му. Но за кого? Самата популярност идва от продукта от това че обещава главозамайващи резултати в отслабването без хранителни режими и тренировки. Това е и стимулът на жени, обсебени от външния си вид и без здравословни проблеми да прибегнат до Оземпик.

Дали Оземпик нанася повече щети, отколкото лекува?

В разгара на маниалността по това да изглеждаме възможно най-слаби, прибягваме до бързи и ефективни методи, без да се страхуваме от страничните ефекти, които може да изпитаме. Дали Оземпик не причинява повече вреди, отколкото да е в помощ на обществото, все още е рано да кажем. Но е факт, че масово потребителите на това „магично лекарство“ се диагностицирани най-вече с хранителни разстройства, различни от диабета. 

Затова и препоръката ми е задължително да се консултирате с лекар, преди да предприемате действия за отслабване, особено с лекарства, съдържащи ceмaглyтид.

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: