HomeМЕСТАКои са 10-те най-красиви замъци в Чехия?

Кои са 10-те най-красиви замъци в Чехия?

замъци чехия

Кои са 10-те най-красиви замъци в Чехия?

Чехия …Страна с почти две хиляди средновековни замъци и най-доброто пенливо пиво в цяла Европа. Прага е гастрономически рай за туристите. Също и място, което може да бъде посетено по всяко време на годината, тъй като климатът не се променя значително. Средновековието е оставило един от най-красивите спомени за себе си – замъците, пише premiumtravel. В цяла Чехия, независимо в кой град идват туристите, се предлагат обиколки на тези древни произведения на изкуството. Каним ви да се запознаете с десетте най-интересни замъка в Чехия, за да знаете какво да видите по време на пътуването си.

Замък Карлщейн

Недалеч от Прага се намира замъкът Карлщейн, първи в списъка на десетте най-красиви замъка в Чехия. Най-популярният сред туристите замък Карлщейн е основан през XIV век! Изработен в най-добрите традиции на готическата архитектура, замъкът е бил своеобразно хранилище на регалията и реликвите на Карл IV, въпреки че е бил построен като лятна резиденция на Негово Величество. А параклисът на Светия кръст с право се счита за „сърцето“ на тази величествена структура.


Параклисът на Светия кръст е идеално описан с прилагателното „царски“. Стените са направени от позлата и украсени със скъпоценни камъни и стъклени орнаменти. На купола трябва да се обърне специално внимание, тъй като той представлява небесния свод с луната и звездите. Самият параклис съхранява около 130 картини, истински произведения на изкуството. За да се запази параклисът като древна реликва, в него се допускат само 12 души наведнъж.

замъкът Карлщейн

Пражки замък

Ако замъкът Карлщейн се намира на 30 километра от Прага, то Пражкият замък е построен в самия център на града. Първоначално тази резиденция на кралете е била крепост, построена през IX век. Днес не само най-големият замък в Прага, но и национален паметник, Пражкият замък е архитектурен музей и резиденция на президента.

Как да отидеш в Прага и да не видиш Пражкия замък? Точно така – няма как! Така че нека отидем да го разгледаме безпроблемно.

Ако отидете на обиколка на този замък по обяд, можете да видите почетната смяна на караула. А за да видите истинско произведение на италианския Ренесанс, просто посетете Летния дворец на кралица Ан.

Пражки замък

Замък Хлубока над Вълтава

Истинско произведение на изкуството, белият каменен замък Хлубока над Вълтава посреща около 300 хиляди туристи годишно. Което не е изненадващо, тъй като се състои от повече от сто стаи с уникални резби! Въпреки че замъкът е построен още през XIII век, той придобива своя „приказен“ вид едва 600 години по-късно, през XIX век. Интериорът, направен в стила на романтизма, удивлява въображението. Трябва да се отбележи, че можете да организирате сватба в този замък и тогава булката определено ще се почувства принцеса.

Замък Хлубока над Вълтава

Замък Леднице

Чешкият замък Леднице е наричан „Градината на Европа“ заради огромните природни пространства около него. Общата площ е почти 200 квадратни километра. Леднице се намира в малко селце, но интересното е, че именно на това място се пресичат границите на три държави – Чехия, Австрия и Словакия. Искате ли да посетите три държави в еднодневна екскурзия и дори да го направите пеша? Тогава да отидем да видим приказния замък-дворец Леднице!

Между другото, този замък се споменава за първи път в хрониките през XIII век, а от следващия век той принадлежи на семейство Лихтенщайн. След това, през 1945 г., Леднице е национализиран и многократно е действал като непревземаема крепост.

Интересен факт: Замъкът Леднице първоначално е построен в бароков стил, но през XIX век е преустроен в неоготически стил. А в околността същият архитект Георг Вингелмюлер оформил английска градина. Така замъкът е смесица от стилове.

Замък Леднице


Замък Локет

Локет е замък, който почти напълно е запазил средновековните си очертания. Построен през XII век, този замък привлича туристите със своята мрачност и непристъпност. Древната постройка спокойно може да се класифицира като крепост, каквато е била, пазеща границите.
Страхотният и сериозен замък Локет в момента е музей на порцелан, подвързия на книги и т.н. Екстравагантните туристи обаче ще се насладят на почти щателно възпроизведената древна камера за мъчения.
Замъкът Локет – суровото Средновековие, каквото е…

Замък Локет

Замък Конопище

Замъкът Конопище е построен през XIII век от епископ Тобиас от град Бенешов. Първоначално построен като мощна готическа крепост, способна да издържи всяка обсада, замъкът постепенно е реконструиран. През следващия век семейство Щернберк, което наследява Конопище, го преустройва в късен готически и след това късен ренесансов стил. Следващото семейство добавя барок към смесицата от стилове.
Така замъкът се превръща в убежище за произведения на изкуството, ловни трофеи и оръжия. Но не само това привлича хиляди туристи: ерцхерцог Фердинанд, който предизвика избухването на Първата световна война през 1914 г., живеел в замъка Конопище.

Замък Конопище

Замък Рожмберг

Замъкът Рожмберг, наричан още Rožmberk nad Vltavou, е заобиколен от величествени планини и гористи пространства. Построен през XIII век, замъкът първоначално се е наричал Розенберг (на немски: Rose Mountain).

Замъкът е обвит в легенди за призраци и привидения в стените на замъка, които живеят там от 700 години. Така че туристите, които обичат страшните истории и тръпката, непременно трябва да посетят Rožmberk. Също така, с информационна цел, можете да видите стая за изтезания с инструменти, запазени от Средновековието.

Замък Рожмберг

Замък Орлик

От името на този замък не е трудно да се досетим, че Орлик пази спомена за орлите, живели някога в тези околности. През XIII век тази величествена белокаменна сграда е построена на брега на река Вълтава в Чехия. С местоположението си този замък ще ви напомни на орлово гнездо, въпреки че от построяването му водата се е доближила почти до стените.

В замъка Орлик можете да посетите уникална композиция, събрала експонати от времето на самата Троя! Освен това туристите са привлечени от огромна колекция от оръжия.

Замък Орлик

Замък Чески Крумлов

Чески Крумлов може да се нарече малък град, защото околността включва около четиридесет сгради, пет дворцови двора и просто огромен парк. Самият замък се намира на река Вълтава. Екскурзия до Чески Крумлов ще ви отнеме цял ден, тъй като има толкова много за разглеждане тук. И ако нямате време да видите всички замъци, това е един от най-добрите варианти за пътуване от Прага.

Крумлов е уникален исторически паметник, чиито сгради са запазили средновековния си вид. Сградите обхващат стилове не от един или дори два века, а от пет! От XIV век до XIX век! Не само посещението на самия замък, но и пътят до него ще ви зареди с много впечатления. Каменният мост, през който можете да стигнете до Крумлов, е украсен със статуи на Дева Мария и Св. Йосиф Обручник.

Замък Чески Крумлов

Замък Мелник

На 30 километра северно от Прага се намира замъкът Мелник, който е наричан „Градът на кралиците“. Трябва да се отбележи, че замъкът получава това име, защото съпругите на монарсите изживявали последните си години там, просто уморени от съпрузите си. Всъщност браковете през Средновековието рядко са се сключвали по любов и когато дипломатическата или друга цел е била постигната, включително раждането на наследник, кралицата вече не е била необходима. Самите съпруги обаче често не били във възторг от половинките си и животът в Мелник винаги бил весел и безгрижен.

Кралиците не само имали неограничен бюджет, но и собствена винарна, която съществува и до днес в Чехия. Семейството, което в момента притежава замъка Мелник, произвежда ограничено количество вино за себе си и няколко ресторанта в града. Затова запознатите туристи смятат за свой дълг да опитат „питието на кралиците“. Разбира се, това не е единственото нещо, което си заслужава да се види в Мелник – живописната местност, планините, възрожденската архитектура и много други няма да ви позволят да останете безразлични към този замък.

Ако ще пиете нещо друго освен бира в Чехия, то е само „виното на кралиците“ в Мелник!

Естествено, посочените замъци не се ограничават до цялото средновековно наследство на Чешката република, но те са най-популярни сред туристите заради своята красота, живописност и богата история.

Замък Мелник

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: