HomeСРЕЩИRent a баба – от родители за родители

Rent a баба – от родители за родители

баба ще дойде

Rent a баба – от родители за родители

Слушай статията:

Необикновеният начин да получиш бабина обич

Пенсионната възраст е висока, а минималният праг на пенсията е 523.04 лв. Голяма част от пенсионерите в България имат затруднения при задоволяване на най-елементарни нужди, покриват освен разходите си за храна и тези за лекарства. Цените им продължават да скачат преживяването става трудно. Възрастта прави нашите баби и дядовци неспособни да извършват много от дейностите, както преди, но имат нужда от допълнителен доход, който да се набавя по поносим за тях начин.

Наблюдава се обратното при младите и родителите. Те са затрупани от задължения, но имат къщна работа, деца и куче, за които трябва да се грижат. 

Тези предпоставки довеждат до иновативната платформа за обмен на услуги “Наеми си баба”. 

Хора на пенсионна възраст предлагат услугите си-да сготвят, да се грижат за деца или да плетат, шият, моделират уникални подаръци. Това е удобен и чудесен начин за обмен на опит и услуги срещу заплащане. Бабите в платформата са умели готвачки, творящи домашни гозби с домашни продукти от градината. Те за всестранно развити и с познания в разнообразни области. Те са много сръчни и правят чудеса от прежда, коприна, дърво и глина. 

“Заедно се надяваме да свържем всички баби, които си нямат внучета, и всички дечица, които копнеят да си имат баба.”- това пишат в официалната страница на инициативата.Малко повече за каузата

Каузата е свързана с подпомагането както на младите семейства, така и на пенсионерите в страната. И едните, и другите могат да си бъдат взаимно полезни – майките ще получат глътка въздух в морето от ежедневни задачи, а възрастните хора ще намерят нова емоция, топлота и дечица, на които да дадат своето внимание и обич. Наблюдавайки тенденцията все повече млади семейства да избират по-големи населени места или дори други държави, където да се установят, неминуемо се получава прекъсване на приемствеността между поколенията, а това е в ущърб и на млади, и на стари.

За какви услуги можем да “наемем баба”?

Според създателите на „Rent-a-баба“ най-много се търсят възрастни дами и господа за помощ за дечицата. Особено много се вижда потребността от човек, който да посреща детето от ясла или градина и да го заведе у дома, докато родителите приключат работа.

Как да оставим детето си в ръцете на непознат?

Родителите са в пълното право да изискват подробна документация от кандидатите, на които ще поверят децата си, както и да официализират отношенията си, което ще гарантира правата и задълженията и на двете страни. Разбира се при възникнали въпроси, от Rent-a-baba с удоволствие ще се отзоват.

Как се осъществява самото заплащане?

Това се договаря между страните. Дали ще има заплащан, какво ще бъде то и как ще се калкулира, си остава предмет на уговорка. Те съветват родителите, попаднали на участници, нежелаещи заплащане, все пак да предложат в замяна помощ със сметките, седмично пазаруване или просто човещина и подкрепа, ако възрастната дама или господин си нямат никого, а трябва да отидат на лекар, например. В случаите, в които е договорена сума за услугите, препоръчваме сключване на граждански договор.

Rent-a-баба имат замислен и нов проект

Скоро предстои да пуснат и нова категория – „От мама за мама“. Тя е отговор на много дами, които са в майчинство и биха искали да помагат. Най-вече услугата ще представлява наемане на майка, която може да предостави услугите си отново с отлеждане на деца.

Повече за самото интервю със създателите на проекта „Rent-a-баба“ може да видите тук.MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: