HomeИНТЕРЕСНОКак да бъдем по-добри мениджъри?

Как да бъдем по-добри мениджъри?

нарушете всички правила

Как да бъдем по-добри мениджъри?

Авторите на книгата „Нарушете всички правила” , Маркъс Бъкингам и Кърт Кофман, дават отговор на въпроса с какво са по-различни добрите мениджъри в своята работа. Знаят, че ролята на един мениджър на работното място не е лесна. В края на работния ден начинът, по който са се представили работниците, е основният фактор, който определя успеха на този бизнес. Работа именно на мениджъра е да се погрижи представянето да е върхово.

Много се е изписало за това как мениджърите могат да изпълняват ролята си ефективно. Вместо да взима за даденост вековните пословици, „Нарушете всички правила“ разглежда практиките, които са използвани от великите мениджъри.

Тези прозрения обясняват на практично ниво как мениджърите могат да намерят точните работници за точната позиция. Как могат да им помогнат да останат удовлетворени от своята работа. Ще научите също как да се справите с трудната задача да дадете на работниците независимост. В същото време и да подсигурите качеството на тяхното изпълнение на работата чрез насоки и контрол. Накрая ще разберете как да се справяте със ситуации, в които един работник не се справя според очакванията.

Какво друго ще научите от „Нарушете всички правила”?

Всеки човек притежава уникален набор от таланти, които го превръщат в правилния човек за определена работа. Успешният мениджър насърчава и помага на работниците да развиват тези вродени таланти и да стават все по-добри. Когато набирате персонал, едно от най-важните неща, които трябва да запомните, е да „избирате според таланта“. Уникалните таланти на кандидатите и работата, за която те кандидатстват, трябва да си съвпадат съвършено.

Удовлетворението на един работник е ключово за успеха на даден бизнес

Има много начини, по които да увеличите приходите на една компания, но повечето от тези техники водят до краткотрайно израстване. Успешният бизнес е този, който може да поддържа постоянен растеж. Такъв бизнес може да бъде основан единствено върху системното постигане на добри резултати, което до голяма степен е свързано с начина, по който се менажира. В сърцевината на един успешен бизнес е здравата, висококачествена и даваща добри резултати работна среда. Бизнес успехът може да се основава единствено върху стабилен и постоянен приток на доходи. Подобен приток не се генерира чрез техники като намаляване на цените или откриване на бизнес на ново местоположение, а е резултат от постоянно растящата маса от лоялни клиенти. Създаването на такива лоялни клиенти изисква тези клиенти да се чувстват удовлетворени от отличните продукти и услуги на компанията.

Ключът към това една компания да създаде силна и висококачествена работна среда се крие в удовлетвореността на работниците. Колкото по-удовлетворен е един работник, толкова повече той ще допринася за изграждането и поддържането на висококачествена работна среда. Това е така, защото удовлетворените работници са по-ангажирани в работата си и със силната си посветеност допринасят за по-високата продуктивност. Освен това ангажираността на един работник оказва влияние върху печалбата на компанията. Удовлетворен и посветен работник е много по-вероятно да спестява електричество, да преговаря за цени и също така е много по-малко вероятно той да краде от компанията. Един ангажиран работник най-вероятно ще се задържи по-дълго на работа в компанията и е по-сигурно, че ще бъде дружелюбен към клиентите.

За да бъдат успешни в дългосрочен план, компаниите трябва да създадат стабилна работна среда, където изпълнението е непрекъснато с високо качество. Грижата работниците да бъдат удовлетворени е сигурен начин за създаването именно на такава работна среда.

Мениджърът определя степента на удовлетворение у работниците

Ключът за удовлетворението на работниците е мениджърът. Той е отговорен за определянето на работната среда и за създаването на приятна атмосфера. Удовлетворението на един работник е повлияно много повече от неговия пряк мениджър, отколкото от политиките и процедурите на компанията. Това е така, защото мениджърите трансформират работната етика на компанията в конкретни практики и насоки. Когато става въпрос за практики, тази трансформация често включва превръщането на новите стратегии на компанията в конкретни цели, върху които работниците лесно могат да се съсредоточат. Колкото до насоките, ползите от мениджър, който знае, доверява се и инвестира в своите работници, далеч надвишават неприемливите за служителите разпоредби на компанията.

Мениджърите отговарят за трансформирането на работното място в нещо повече от място, на което някой си изкарва прехраната. И макар че никой не бива да иска да работи в компания, където заплащането не е добро, онова, което е по-важно за работниците, е среда, в която ви предоставят усещането за целеустременост и потенциал за себеизява.Работата на един мениджър е съсредоточена върху това той да посредничи, а не върху това да ръководи

За да се превърнете във велик мениджър, първо трябва да се освободите от популярните принципи за менажиране и да научите каква в действителност е същността на вашата работа. Първото нещо, което трябва да разберете, е че мениджърът НЕ е лидер. Въпреки че великите мениджъри и великите лидери имат доста общо помежду си, основната разлика между тях е в техния фокус. Докато лидерите гледат навън, към бъдещето, великите мениджъри основно се оглеждат навътре, към онова, което вече съществува и което може да бъде превърнато в постижение. Докато лидерите трябва да бъдат визионери, великите мениджъри трябва да бъдат съпричастни. Мениджърите се занимават с хора. Тяхната работа е да намерят и да запазят добрите работници.

Мениджърите са посредници. Те внимават за нуждите както на компанията, така и на работниците, и говорят за интересите и на двете страни. Грижат се работната атмосфера да благоприятства не само за постигането на желаните икономически цели, но също така и да накара всеки един в екипа да се почувства продуктивен и важен. Мениджърите се опитват да намерят пресечна точка, където бизнес търсенията и работниците да бъдат обединени по един продуктивен начин. Ключът към успешния бизнес се крие в успешното посредничество, чрез което да успеете да съобразите нуждите на работниците с нуждите на компанията.

Всеки човек има уникален и неизменим набор от модели на поведение, които могат да бъдат счетени за таланти

Всички велики мениджъри имат свой собствен, строго индивидуален стил на управление. Но те имат и една основна максима, която споделят: Всеки човек е уникален. Той има уникален начин на мислене и отношение към света, освен това е мотивиран по начини, които са специфични само за него.

Проучванията показват, че по време на първите 15 години от живота на човек, мозъчните синаптични връзки се извайват по изключително индивидуален начин и след това хората не могат да се променят особено много в умствено отношение. Освен това, уникалността в естеството на всеки човек включва таланти и „не-таланти“. Талантите не бива да се възприемат като специални способности, които притежават само надарените хора. Талантът е всеки повтарящ се модел на мислене, на чувстване или на поведение, който може да бъде приложен по продуктивен начин. Например, някои хора природно са открити и разговорливи и от тях стават най-добрите търговски представители. Хората обаче имат и „не-таланти“ – или липсата на такива повтарящи се модели. Някои хора са невероятно разхвърляни, но това, че не поддържат ред на бюрото си не означава, че няма да си изпълнят работата в срок.

Има три вида таланти – борбени, мисловни и взаимоотношенчески. Борбените таланти определят мотивацията на един човек. Такива хора са мотивирани от целта да бъдат по-добри от другите. Мисловните таланти определят как човек подхожда към всеки вид мисловна работа. Талантите във взаимоотношенията определят комуникативните навици – някои хора имат таланта да конфронтират хората, други да избягват конфронтацията. В една работна атмосфера, първият тип хора могат да причинят търкания, докато втория тип хора допринасят за една спокойна и приятна работна среда. Противно на популярното вярване, хората не могат да станат всичко, което искат да бъдат. Всеки човек има отличителен набор от таланти – факт, който разбират всички велики мениджъри и от който се възползват максимално.

За да създадат висококачествена работна среда, мениджъри трябва да вземат предвид уникалните таланти на всеки един работник

Факт е, че всеки човек има свой уникален и непроменим набор от модели на поведение. Мениджърите трябва да вземат това предвид като насоки за управление. Уникалното естество на всеки работник играе критична роля в неговото индивидуално представяне на работа. Въпреки че натрупаният опит може да допринесе за повишаване на качеството, обикновено уникалните таланти на работника са тези, които определят колко добре ще работи той. Представянето в най-добра светлина и постигането на максимално качество е възможно само тогава, когато талантът и изискванията за изпълнението на работата са добре съгласувани. Успешният мениджмънт всъщност е да се фокусирате върху естествения набор от таланти на хората и след това да се възползвате от тях. Мениджърите трябва да установят техники, които позволяват на работниците си да използват и развиват своите вътрешни и уникални таланти.

Великите мениджъри не само се възползват от уникалните и различни таланти на своите работници, но те също така компенсират факта, че работниците имат „не-таланти“. Те им помагат тези не-таланти да не се развият и да не се превърнат в слабости. За да могат мениджърите да се възползват и приложат естествените таланти на работниците, те могат да следват тези четири основни насоки:

Да ги избират според таланта си

Да определят правилните резултати

Да се фокусират върху силните черти

Да намерят най-подходящия човек

Кратка биографична справка

Маркъс Бъкингам е роден на 11 януари 1966 година в Англия. Той е мотивационен говорител, бизнес консултант и автор на известни бизнес книги. През 1987 година завършва специалност „Социални и политически науки“ в колежа „Пемброк“, Кеймбридж. По време на следването си впечатлява професора по психология Доналд О. Клифтън и започва работа в неговата компания, която изследва талантите на служителите за определени бизнес позиции. Там Бъкингам е част от екип, който проучва факторите, допринасящи за ангажираността на служителите. Тези проучвания се превръщат в основа на книгата „Нарушете всички правила”, която Бъкингам публикува в съавторство с Кърт Кофман.

Кърт Кофман е бизнес консултант, специалист по подбор на кадри и ангажираност на служителите. Той заема ръководна позиция в организацията „Галъп” (Gallup) в продължение на 22 години. След това е част от организацията „Кофман”, където е партньор и главен научен директор. Неговият труд помага на стотици организации и милиони служители и клиенти по света.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


div id=“mc_embed_shell“>

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: