HomeСЪБИТИЯДа кажем НЕ на домашното насилие

Да кажем НЕ на домашното насилие

Сороптимист с послание прочети знаците излез от токсичната връзка

Да кажем НЕ на домашното насилие

Международен ден за елиминиране на насилието над жени е отбелязан за първи път през 1999 година от ООН на 25 ноември. Тази дата е символична, тъй като отбелязва убийството на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, през 1961 г. 

Този ден бележи началото на кампанията на Сороптимист „Read the Signs“. Тя се фокусира върху повишаването на информираността относно насилието над жени, като част от глобалната инициатива „Оранжеви дни“. Кампанията завършва на 10 декември, Международният ден за правата на човека.

Милена Попова, президент на българския съюз на Сороптимист, подчертава значението на превенцията и идентифицирането на знаците на насилие. Вижте какво сподели тя…

Каква е основната цел на Сороптимист Съюз България с инициативата за „Оранжевите дни“ и как тя се вписва в общата мисия на организацията?

Сороптимист Интернешънъл Съюз България е част от Европейската Федерация. Със своите над 31 000 членове е най голямата в семейството на Световната женска организация Сороптимист Интернешънъл.

милена попова

Като представители на гражданското общество у нас, ние се включваме активно в инициативата на Генералния секретар на ООН  UNIiTE за прекратяване на насилието срещу жени до 2030 г. Вече 32 години така наречените „Оранжеви дни“ се провеждат от 25 ноември. Това е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени и момичета. Кампанията приключва на 10 декември – Деня на човешките права.

С редица събития, организирани от клубовете ни на местно ниво, в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, ние целим да повишим информираността на обществеността по познаване и прилагане на Закона за домашното насилие (ЗЗДН). Тази цел напълно се вписва в една от петте теми на фокус в нашата организация „Срещу насилието над жени“. Темата е част от общата ни мисия да трансформираме живота и статуса на жени и момичета чрез образование, овластяване и предоставяне на възможности за разкриване на техния потенциал. 

Разкажете повече за предстоящата кампания „READ THE SIGNS“. Какви ще са основните послания през тази година, фокусирайки се върху психичното здраве?

Кампанията на Сороптимист Интернешънъл Европа „РАЗЧЕТИ ЗНАЦИТЕ“ („READ THE SIGNS“) се провежда за втора година във всички 39 страни, където има наши съюзи и клубове. И тази година тя е насочена към превенция на домашното насилие. В целевата група се включват не само жертвите, но и всеки, който става свидетел на насилие над жени. Чрез 7 знака, илюстрирани с кратки видеоклипове, ние изброяваме признаци на ситуации като  технологическа злоупотреба. Например, вашият партньор е поел контрола над компютъра ви и е поискал вашите пароли. Или той настоява за акаунти в социалните медии без парола, като проверява с кого говорите и какво правите онлайн.

Останалите видове злоупотреба идентифицираме като социална изолация, финансов контрол, психологическо, емоционално, физическо и сексуално насилие. За да надградим над постигнатото в миналогодишната кампания,  добавяме и нов компонент – свързваме темата за психичното здраве с превенцията на домашното насилие. Неоспорим е фактът, че грижата за нашето психично здраве предпазва от изпадане в токсична и насилствена връзка.  Ние предлагаме начини да помогнем на нашата аудитория да разпознае някои от основните видове поведение, които укрепват психичното здраве. Насърчаваме хората да се образоват по тази тема и да потърсят професионална помощ.

Как се свързва темата за психичното здраве с превенцията на домашното насилие и защо избрахте да добавите този компонент към кампанията?

Всички ние разбираме значимото влияние на психиката върху умението ни да се справяме в критични ситуации, както и да се развиваме в посока на успешна реализация. Като осъзнаваме влиянието на психичното здраве върху ежедневието ни, ние подобряваме разбирането си за различни житейски ситуации, включително манипулации и злоупотреба с нашите права и свободи.

Затова тази година показваме и седем основополагащи принципа на това психично здраве:

  • Оптимизъм;
  • Увереност;
  • Поставяне на граници – да защитим личното си пространство, както физическо, така и психическо;
  • Грижа за себе си;
  • Отговорност – важно е да направим тънката разлика между поемането на лична отговорност и изпадането в самообвинение;
  • Самочувствие – то не само подобрява социалните ни взаимоотношения, но прави чудеса за нашето психическо и физическо благополучие;
  • Осъзнатост – умението да присъстваш напълно в настоящия момент.

Идентифицирайки нуждата от  корекция в тези области, независимо дали в рамките на взаимодействието ни с приятели, с членове на семейството или с колеги, ние ще успеем да намерим изход от всяка критична ситуация, включително и проявата на насилие спрямо нас. С други думи, ще си помогнем сами като намерим пътя към подобряване на нашата психическа стабилност.

Миналогодишната кампания със седемте знака беше много успешна. От всички градове в страната сороптимистки и партньори се включиха в различни инициативи. Какви са очакванията ви за реакцията на аудиторията тази година, като добавяте новата тема за психичното здраве?

Очакваме тази година да се увеличи аудиторията и участието на различни възрастови групи в нашите събития. Също, очакваме да привлечем вниманието на по-младите, за да бъде превенцията и избягването на актове на домашно насилие по-успешна. Желанието ни е да помогнем не само на жертвите, но и на тези, които упражняват домашно насилие. Не е тайна, че насилниците се нуждаят от психологическа помощ също толкова, колкото и засегнатите от техните насилнически действия.

Какви конкретни методи или инструменти предлагате, за да насърчите образованието и ангажимента на хората в борбата с домашното насилие чрез психично здраве?

Ние предлагаме начини да помогнем на нашата аудитория да разпознае някои от основните видове поведение, които укрепват психичното здраве. Не само това, но ние насърчаваме хората да се образоват по темата като предоставяме както материали с информация, така и насоки къде да потърсят професионална помощ. Организираме срещи и кръгли маси с представители на институции, отговорни за справяне с домашното насилие. Сред тях са съд, прокуратура, полиция, отделения по съдебна медицина, центрове за закрила на пострадали от домашно насилие жени и деца. Сътрудничим си с местни и национални власти, политици и други институции. Лобираме за подобрени програми и политики за превенция и повишаване на осъзнаването.

Насочваме усилията си и към икономическо овластяване на жените, намерили сили да се освободят от една токсична връзка и пожелали да вземат живота си в свои ръце. Консултации с психолози, курсове за повишаване на квалификацията са също в нашата целогодишна дейност по темата. Защото насилието е толкова зловреден и силно вкоренен в обществото ни плевел, че не може да бъде изтръгнат само в рамките на 16 дни.

Разкажете повече за предстоящия уебинар с Каролайн Енгвал, който ще се проведе в края на кампанията на 10 декември, кой и как може да се включи?

В 16-те дни от 25 ноември до 10 декември ще обозначим признаците на една токсична връзка за избягване на домашно насилие. Заедно с това ще изложим няколко инструмента, които да допринесат за укрепване на психичното здраве. Следете нашата Фейсбук страница за видеа и материали по темата! В последния ден ние ще закрием кампанията READ THE SIGNS с Каролайн Енгвал. Тя ще сподели своя опит в Уебинар на тема „Момичетата в интернет и психичното здраве“. Каролайн, ще разкаже за момичета, които са жертви на онлайн престъпления, за срама и психичното здраве. Също така, ще сподели как полагащите грижи за тези жертви могат да въведат стратегии, за да ги предпазят от потенциалните психологически ефекти от преживяното. 

Каролин Енгвал е писател, журналист и лектор; написала е няколко книги по темата („Продават се 14-годишни“ и „Виртуално изнасилване“). Тя ръководи няколко проекта, които помагат на момичета, жертви на онлайн престъпления. Сред тях са „Академия за безопасно селфи“, създаване на сайтове за помощ, подкасти и телевизионни документални филми.

Уебинарът ще се проведе на английски език на 10 декември 2023 в 17.00ч. в  Zoom. Това е линк към събитието: https://bit.ly/3sQpPtW 

Какво е съобщението, което искате да препратите към младите жени през уебинара, особено относно онлайн престъпленията и тяхното влияние върху психичното здраве?

Това, което искаме да кажем на младите момичета е, че трябва да балансират естественото си младежко любопитство с предпазливост и разумно ползване на интернет. Това е така, за да не станат жертва на кибер насилие. Рискът това да се случи е голям, поради лесния достъп и възможността, която киберпространството дава на извършителя да остане анонимен.

От друга страна, искаме до тях да достигне посланието, че спасение има, ако се обърнат за помощ към компетентните институции, организации, като нашата и ако го направят навреме. Развитието на здравословно самосъзнание е от решаващо значение, за да влязат в контакт със собствените си емоции, мисли и поведение и да мислят как те се влияят от взаимодействията с другите. 

Какви са основните ценности и принципи, които организацията следва чрез инициативите си, и как те подкрепят постигането на целите за борба с насилието над жени?

Ние, жените от Сороптимист Интернешънъл, сме ангажирани професионално в различни области на живота. Въпреки това, ни събира общата цел и визията на нашата организация. Това е именно да помагаме на жените и момичетата да постигнат своя индивидуален и колективен потенциал. Желаем те да реализират стремежите си и да имат равен глас в създаването на силни, мирни общности по целия свят. Знаем, че близо до нас има жени и момичета, които от най-ранна възраст са насилвани в семействата си и в своите общности. Знаем също, че те често нямат възможността да проявят творчество, да получат знания и да развият своя потенциал. Затова да се борим срещу стереотипите и предначертаните пътища е нашето верую и нашия дневен ред.

Макар че мислим мащабно и организираме кампании за осведомяване на обществото по наболели теми, за променяне на нагласите към явления като  домашното насилие, ние се вглеждаме внимателно в конкретните ситуациите и хората около нас. Протягаме ръка на всяка жена и девойка, която има нужда от помощ. Намираме предизвикателствата в многолюдния град, където отчуждението и безразличието са се превърнали в защитна обвивка на сърцата на хората. Но предизвикателства има и в малките населени места. Там страхът и срамът са все още непреодолими прегради за развитието и свободния дух.

Проектите на клубовете на SIE България намират потенциални жертви на трафик и домашно насилие и им помагат да вдигнат глава и да видят пътя пред тях. Не се колебайте да се обърнете за помощ към нас!


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: