HomeЗДРАВЕ4 известни съвета за справяне с грипа

4 известни съвета за справяне с грипа

болна жена в дома си

4 известни съвета за справяне с грипа

Грипният сезон е най-неприятния сезон в годината, с който рано или късно ще трябва да се сборим.

Слушай статията:

Много от нас го подценяват, но грипа може да се окаже много по-сериозно заболяване. Обичайните симптоми включват отпадналост, болки в мускулите, температура, главоболие, хрема и кашлица. 

При лекарско посещение ще ви изпишат сума ти лекарства и дори противогрипни ваксини, които не винаги са 100% ефективни. Разбира се винаги можем да използваме и народната медицина като превантивна мярка и лечение. Но нека си признаем – на колко от нас ни е приятно да  седим с напоени с оцет чорапи, за да свалим температура?

Грипът в много от случаите е следствие на отслабена имунна система. Дали от застудяването, по-малкото слънце, повечето стрес и застояването на едно място – причините са много. 

Грипът може да е краткосрочен или дългосрочен 

Неприятно, но е факт! Средната продължителност варира от 5 до 14 дни,  като хроничният може да продължи и по-дълго време и да причини повече здравни щети на тялото ни. Ако грипа продължава повече от две седмици, задължително посетете вашия лекар.

Съвети за това как да се справим с грипа 

Зимата също е най-доброто време за други заразни вирусни заболявания като респираторен синцитиален вирус или RSV (който обикновено заразява децата) и норовирус (стомашна болест).

Според clevelandclinic много от препоръките за ограничаване на разпространението на грипа също могат да помогнат за задържането на тези вируси. Честото миене на ръцете, честото дезинфекциране на докосвани повърхности, практикуването на добър етикет при кашлица и стоенето вкъщи, когато сте болни, са добри практики.

Почивайте си

Колко от нас наистина си почиват, когато са хванали грип? Една от основните причини за отслабен имунитет е именно умората, която възниква най-вече от пренатоварване, недоспиване и стрес. Затова нека се пуснем по течението и да се наспим. Доказано е, че тялото ни по-бързо се възстановява, когато е отпочинало. Сънят не само че ще ни презареди с енергия, за да се преборим  с инфекциите, но и ще ни ободри.

Не приемайте антибиотици

Антибиотиците не лекуват грип. Те са създадени, за да убиват бактерии, но са безсилни срещу вирусите. Освен това всеки път, когато се пият без необходимост, „издават“ свойствата си и така помагат на вирусите да изградят резистентност срещу тях. Приемът на противогрипни лекарства също няма да намали времето, в което сме неразположени, единствено може да облекчи моментното състояние на неразположение. В случай на влошаване или на отшумяване на симптомите, потърсете лекарска помощ.

жена в масажно студио
Снимка: Freepik

Масаж 

Освен,  че е приятно, помага и на кръвообращението в тялото ни, да достигне до всяка клетка. Така обмяната на вещества и кислород се забързва, което пък помага на организма ни да се активизира в борбата с грипа. Един от най-популярните масажи е този с вулканични камъни, но ако нямате енергията да си запишете час при масажист и обикновен масаж у дома, ще помогне. 

Съвет: Масажът по време на горещ душ ще ни освежи дори повече. За целта използвайте по-твърда четка за баня или ексфолиант  с масажни движения по цялото тяло. Дори може да си го приготвим ексфолианта с домашен  мед и кафе! Горещата вода допълнително ще ни отпусне и засили кръвообращението.

Пийте много течности

Приемът на вода и чай, особено ако имаме висока температура, ще ни хидратира. Много от нас предпочитат да си похапват пилешка супа, особено заради полезните свойства на бульона. Въпреки това, повечето от нас нямат апетит. Това е така, защото организмът ни допълнително би се натоварил с преработката на храна, вместо да се бори с вредителя. Затова не е и препоръчително да консумираме тежки храни като меса, пържено и др.

Разбира се всеки организъм е различен и по индивидуален начин се бори с грипа. За едни може чая от джинджифил да помага, за други не. И въпреки това най-ефективното лечение на грип си остава – почивката.

жена която си прави чай
Снимка: Freepik

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: