HomeЗДРАВЕТехника с „потупване“ намалява безпокойството

Техника с „потупване“ намалява безпокойството

жена слуша музика

Техника с „потупване“ намалява безпокойството

Слушай статията:

Революционната техника с „потупване“ намалява безпокойството с 67% за 10 минути. Може да изглежда странно, но проучванията показват, че това е мощен начин за облекчаване на стреса, повишаване на настроението и премахване на апетита, споделя Firstforwomen.

В днешно време причините за безпокойство са навсякъде около нас. Емоции, които варират от раздразнение до паника се появяват, когато например чакаме резултатите от медицински тестове или се тревожим, когато любимите ни хора закъсняват. Но когато безпокойството стане постоянен спътник, то може да се окаже изтощително. Всъщност проучване в Journal of Psychiatric Research предполага, че тревожността увеличава риска от умора, забравяне и други симптоми с 300%. 

За щастие помощта е буквално на една ръка разстояние! В проучване, публикувано в списанието EXPLORE, проста техника с потупване с пръст облекчава безпокойството с 67% само за 10 минути. 

Какво е безпокойство?

„Тревожността е проекция на страх, която изпраща сигнали до амигдалата и хипокампуса в мозъка“, обяснява Мелиса Ханкинс, доктор по медицина. В някои ситуации безпокойството може да бъде полезно. Може да ни подтикне да отидем на лекар или да се подготвим по-добре за интервю за работа.

Но безпокойството може да се отрази с течение на времето. Причината е повишаването на хормона на стреса кортизол. А когато тревожността продължава, постоянните скокове на кортизола поставят мозъка в състояние „борба или бягство“. Това предизвиква умора, мозъчна мъгла и други симптоми. Освен това тревожността е причина за безсъние. И тъй като липсата на сън прави безпокойството още по-лошо, жените могат да попаднат в капана на изтощаващ порочен кръг.

Едни от най-честите причини за безпокойство при жените са хормоналните промени. Жените над 50 години са особено уязвими към повишена тревожност. Всъщност проучване на списание Menopause установи, че по време на перименопаузата и менопаузата рискът от изпитване на високи нива на тревожност се увеличава с до 61%. Естрогенът влияе върху областите на мозъка, които регулират настроението. Когато намалее, можем да загубим неговите балансиращи ефекти.

Как да разберете дали страдате от излишна тревожност

Лекарите могат да диагностицират тревожни разстройства с помощта на скринингови тестове. Освен това те могат да проведат допълнителни тестове, за да изключат състояния като проблеми с щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс. Но има няколко симптоми, които могат да ви подскажат, че страдате от тревожно разстройство. 

Умора

Проблеми с концентрацията

Прекомерно безпокойство

Чувства за предстоящ страх или гибел

Учестен или неправилен сърдечен ритъм

Безсъние

Недостиг на въздух

Мускулна треска

Главоболие

Гадене или стомашно-чревен дискомфорт

Потупване при тревожност

Известна също като Техника за емоционална свобода (EFT), тя включва използване на върховете на пръстите ви за потупване на определени акупресурни точки по тялото. „Това активира парасимпатиковата нервна система, клонът на нервната система, който задейства реакцията на почивка и релаксация на тялото“, казва д-р Ханкинс. 

Освен това, потупването насърчава осъзнато потвърждение и приемане на тревожни чувства, което им позволява да се разсеят, отбелязва тя. И както отбелязва д-р Пета Стейпълтън, автор на The Science Behind Tapping, „Потупването намалява хормона на стреса кортизол и понижава кръвното налягане. Може да промени по същество вашата биология!“. Наистина, проучване, проведено от нея, установява, че хората, които са участвали в три сесии на EFT, са понижили нивата си на кортизол с 43% .

Множество други изследвания илюстрират силата на потупването. Доклад в Journal of Evidence Based Integrative Medicine установи, че техниката намалява безпокойството с 40% за четири дни. Същевременно осигурява набор от други ползи: щастието се увеличава с 31%, депресията спада с 32%, а желанието за храна намалява с цели 74%.

Нещо повече, констатациите в списание Psychotherapy разкриват, че способността на потупването да намалява тежката тревожност е сравнима с когнитивно-поведенческата терапия. Доказано е дори, че потупването облекчава тревожността, депресията, враждебността и други симптоми, свързани с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). В проучване, публикувано в The Journal of Nervous and Mental Disease, 90% от ветераните, страдащи от посттравматично стресово разстройство, вече не отговарят на клиничните указания за това състояние след завършване на шест сесии с потупване.

Как да практикувате потупване при тревожност

Всеки път, когато стресът нараства се препоръчва определена последователност на докосване. Първо трябва да идентифицирате нещото, което искате да промените, например вашето безпокойство или умора. Трябва да оцените дистреса, който то причинява, по скала от 0 до 10. След това посочете проблема си, като потупвате три пъти зоната за карате на ръката си (точка 1 по-горе). След това докоснете с потупване следващите осем точки в този ред, докато си напомняте вашата цел. Поемете дъх и преоценете дистреса си. Повторете за 10 минути.

За повече помощ при потупването вижте видеоклипа по-долу на експерта по потупване Ник Ортнър, който демонстрира своите триминутни инструкции.

Точки за масаж
Volhah/Getty Images

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: