HomeПОДКАСТРада Якова за създаването на „Розов облак“

Рада Якова за създаването на „Розов облак“

Рада Якова

Рада Якова за създаването на „Розов облак“

В еп. 55 на подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме с Рада Якова. Артист, чийто живот преминава между София и Хага, а творбите ѝ са показвани в галерии из цяла Европа и не само.

През 2001 г. се мести във Виена, където учи във водещия европейски университет по изкуства „Die Angewandte“. С дипломата си печели награда за креативност от Scholz and Friend, Цюрих през 2009 г.

Творчеството ѝ е показвано в галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. Рисуването винаги е било нейна страст, а в последните три години открива и нови форми на художествено изразяване. Последният пример за това е инсталацията “Розов облак” в подкрепа на фондация „Emprove“.

Рада сподели повече за създаването на арт инсталацията „Розов облак“ и колко трудно е да намериш стоманена тел? Облаците са 12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, кореспондиращи с женската същност. Може да посетите изложбата в Националната галерия до 22 януари 2024 г.

В разговора ни, Рада разказа за живота си като художник и значимите проекти, които е осъществила. Един от тях е инсталацията „RedRoom“, която през 2019 г. е включена в изложба на Венецианското биенале. Тя споделя разликите, които открива между работата ѝ в България и Нидерландия.

В разговора ни с Рада Якова ще чуете:

•Повече за идеята и вдъхновението зад „Розов облак“?

•Влияе ли личният живот на творческата работа?

•Къде е по-лесно човек да бъде успешен артист – в България или в чужбина?


Целият разговор с Рада Якова , можете да чуете в Soundcloud и Spotify


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: