HomeМЕСТАЗлатната уличка. Прага. Чехия

Златната уличка. Прага. Чехия

Златна уличка

Златната уличка. Прага. Чехия

Уникално място в Прага. Тази къса калдъръмена уличка е характерна с малките си цветни къщи, които имат приказен вид и са вградени в бившата крепостна стена на Пражкия замък (Pražský hrad). Не напразно тя се е превърнала в популярна туристическа атракция в Прага. Къщите й са толкова миниатюрни, че сякаш са създадени за някакви джуджета. Веселото оцветяване на сградите допълнително допринася за усещането за определено качество на играчки и кукли.

Улица Златна обаче няма нищо общо нито с джуджета, нито с гноми. Започва да се формира през XVI век. благодарение на император Рудолф II. Със свой указ той разрешава на тази уличка да се заселят стрелците, които охраняват укрепленията. За да спести пари, императорът позволил на своите „стрелци“ да добавят малки разширения към съществуващата каменна стена, която обграждала Пражкия замък, която можела да побере семействата на стрелците. По време на обсадите на Пражкия замък стрелците буквално защитавали дома си, тъй като в стената, към която били прикрепени къщите, били изградени истински бойници, които са оцелели и до днес.

И едва след като нуждата от стрелци намаляла, в този район се появили майстори, сечащи златни монети, а материалът, с който работели, дава името на улицата. Първоначално къщите били разположени от двете страни на улицата, образувайки малък проход с ширина около метър. Но по-късно сградите вдясно били, за съжаление, разрушени.

улица в Прага
thirdeyetraveller.com

Kакво да се види

Многобройни музеи, изложби с рицарски доспехи, стаи за изтезания, които ще ви позволят да се потопите в атмосферата на Средновековието. Желаещите могат да стрелят с арбалет на стрелбището, а мишена с резултатите от стрелбата ще ви бъде оставена за спомен. В къщите, където са живели стрелци, а след това и монетари, сега има множество тематични изложби. Те възпроизвеждат условията на живот на жителите на Прага и техните професионални дейности (бижутерски магазин, механа с бира, аптека). На тази уличка има и различни магазини за сувенири, книжарница, и т.н.

Както винаги, не липсват и мистерия и легенди… Според една от тях, Рудолф II много покровителствал алхимиците, които се опитвали да превърнат металите в злато, и ги заселил заедно в тази част на града. Затова и второто име на улицата е улица Алхимици. Напълно възможно е това да не е съвсем легенда. Има истинска история, че един от жителите на тази улица, докторът по философия Оле, е намерен след експлозия в къщата си, мъртъв и стискащ някакво жълто блокче в ръката си. Оказва се, че не е нищо повече от кюлче злато… Къщите на улицата са обитавани от края на XVI век до Втората световна война. В къща № 22 през 1916-1917 г. отсяда писателят Франц Кафка, а в къща № 12 се срещат писатели и поети.

Входът за улицата е платен. Въпреки това, ако отидете след 18.00 часа, може да се разходите свободно, но много магазини ще бъдат затворени. Посещението на улицата е включено в цената на билетите за комплекс Пражки замък. Билетите включват още: посещения на кулата Далиборка, стария кралски дворец, базиликата Свети Георги, катедралата Свети Вит, изложби и други обекти в Пражкия замък. Билетите са валидни 2 дни.
Приятно пътуване!


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: