HomeЗДРАВЕГъбата комбуча е истинска биохимична лаборатория

Гъбата комбуча е истинска биохимична лаборатория

ваздравица между 4 човека

Гъбата комбуча е истинска биохимична лаборатория

Заради уникалните й детоксикиращи свойства древните китайци я нарекли гъбата елексир на безсмъртието

гъба комбуча

Комбуча. Прави сте, ако думата ви звучи японски. В превод означава чай от водорасли. Комбуча всъщност е чудотворна гъба, вид плесен, която живее и се размножава в сладък чай, откъдето идва и нейното име – чаена гъба. 250 години преди Христа хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай, която наричали елексир на безсмъртието, разказва сайта „Здраве да е“После напитката се разпространила в цяла Азия, а от там до Русия. Там станала известна като чаен квас. След това била популяризирана в Европа и Америка. Всички били категорични, че камбуча чаят има изключителни здравословни качества и редовната му консумация е гаранция за дълъг живот.

Ако наистина е така, защо днес комбуча не е популярна? Отговорът е прост –фокусирането на човечеството към нови продукти постепенно измества природните средства. Въпреки това все повече хора осъзнават лечебната сила на природата и се стремят да се възползват от нея. Затова и чрез тази статия ще се опитаме да обясним защо, как и какво уникалната гъба лекува.

Комбуча е биохимична лаборатория. 

Затова терапевтичните ползи от чаената гъба са широки. Комбуча живее в сладък чай и се храни със захарта в него. При това се извършват окислително-ферментационни процеси, при които се произвеждат глюкуронова киселина,  млечна киселина, витамини, аминокиселини, антибиотични вещества и други полезни вещества.

Чаената гъба представлява плосък диск желатоидна маса в твърда мрежеста мембрана. Гъбният диск отначало се разстила върху повърхността на чая и след това се удебелява в процеса на зреене.  Ако се грижим добре за гъбата, тя се развива и размножава безпроблемно. Микроорганизмите, които съставляват гъбата комбуча, са: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Симбиозата между тях е причина за образуването на този своеобразен „килим” по повърхността на чая. В резултат на биохимичните процеси, които протичат, чаят се превръща в приятно кисела газирана напитка,  с вкус на леко искрящо вино или крушов сок.  Именно в нея се съдържат всички полезни съставки, заради които наричат комбуча – чудотворната гъба.

Субстанциите на комбучата, се възприемат без проблеми от човешкото тяло. Напитката от комбуча е мощна клетъчна храна и точно защото действа на клетъчно ниво има толкова добър и цялостен положителен ефект върху организма, а не само върху един или друг орган.

Според медицинските изследвания гъбата може да възстанови нормалното състояние на клетъчната мембрана.

Действа като детоксикатор, антиоксидант, алкализатор, като природен пробиотик. Напитката от комбуча може да повлияе положително лечението на редица оплаквания и  болести: възпаление на ставите, сърдечен инфаркт, хемороиди, предменструален синдром, симптомите на менопаузата. Тя е идеално средство срещу запек и за регулиране на храносмилателната система. Активира метаболизма, намалява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява техните функции, има благотворен ефект при диабет и затлъстяване.  В същото време комбуча поддържа жизнения тонус, подобрява психическите и умствени способности. Твърди се, че напитката дори стопира развитието на атеросклерозата при възрастни хора. Френски имунолози подчертават антибиотичното и антивирусно действие на комбуча.

Впрочем бившият американски президент Роналд Регън, изправен пред жестоката диагноза рак на дебелото черво, пикочния мехур и носа, през 1982 година посяга към комбуча. Чаяната гъба му изпращат японци с пожелание за бързо оздравяване.  Твърди се, че именно след терапията с нея, той се възстановява. А фактът, че доживява до дъбока старост, със сигурност не е случайност.

напитка с комбуча

Д-р Кьолер отбелязва също изненадващия успех при лечение на болни дървета.

Различни институции са правили научни опити за решаване на проблема с умиращите дървета. Чрез комбиниране на хранителни вещества, микроелементи и йони на тежки метали градивният процес бил активиран или ускорен. Способността на глюкуроновата киселина да влиза в комбинация както с чужди, така и с ендогенни токсични вещества, довежда до защита растителната клетка. Над 200 вещества могат да се обезвредят по този начин , вкл. тези, които се съдържат в киселинните и радиоактивни дъждове, както и срен двуокис, нитрати, озон. Според изследването на д-р Кьолер защитната активност, свързана с глюкуроновата киселина запазва генетичната информация на растението от смущения на растежа или предизвиква тяхното възстановяване в по-нататъшния растеж.

Когато процесите на градеж и разграждане в човешкия метаболизъм се поддържат на оптимално ниво чрез приемане на малки дози глюкуронова киселина от питието комбуча, то това е една прекрасна профилактика на организма. Детоксикиращата роля на тази киселина стои в основата на здравните ефекти на комбуча.

Въпреки че е кисела, напитката от чай и комбуча алкализира кръвта и нормализа нейното pH.

Гъбата има силни антисептични свойства. Чаят прочиства жлезната система, неутрализира пикочната киселина и я изхвърля. Поради това той е лек против подагра, ревматизъм, артрит, чревна дисбактериоза, метаболитни проблеми и дори рак в начален стадий.

В списанието „Практична лечебна наука” д-р Рудолф Скленар от Оберхесен съобщава през 1964 година глюкуроновата, млечната киселини и витамините в чая комбуча са ефикасна терапия за матеболитни заболявания, тъй като унищожават вредните микроорганизми /вируси, бактерии и гъбички/, разтварят  отпадни продукти и вредни депозити като пикочна киселина, холестерол.

Някои от оздравителните действия на комбуча не са напълно изследвани, но други нейни механизми на действие са научно и експериментално доказани: например регулирането на чревната флора, укрепването на клетката, детоксикацията и елиминирането на отпадъците, хароминизирането на метаболизма, антибиотичният ефект и корекцията на pH баланса.

Още за това как да си приготвите чай от комбуча – в „Здраве да е“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: