HomeСРЕЩИМария Озтюрк и вдъхновението по декораторството

Мария Озтюрк и вдъхновението по декораторството

мария остюрк

Мария Озтюрк и вдъхновението по декораторството

По време на международното хранително изложение се срещнахме с декораторката на торти Мария Озтюрк.

Като част от нашата съвместна рублика „ Жените в бизнеса за вкуса на успеха“ поканихме за за наш гост Мария Озтюрк.

 И тазгодишното международно хранително се изложение се проведе в Интер Експо Център. Настроението беше приповдигнато, а хората нямаха търпение състезанието „Национална кулинарна купа на България – 2023“ да започне. Състезанието е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи за България. Тяхната мисия е  да подобри статута на практикуващите готвачи и изгради една пълноценна общност, в която да обменят опит и създават ценни връзки.

Но да се върнем към състезанието „Национална кулинарна купа на България“. За да се потопим в бездънното море от сладки изкушения, ние се срещнахме с Мария Остюрк – майстор декоратор на бутикови торти със собствен бизнес в областта, която също така води и  собствени обучителни курсове.

жена готвач с папка в ръка
Снимка: Мария Озтюрк

Тази година Мария беше част от журито „Национална  кулинарна купа на България“

Категорията „Декоратор на България“ се проведе за първи път от самото представяне на хранителните изложения, при това не малка заслуга има и самата Мария. Пред нас тя сподели, че това е една невероятна възможност както за нея, така и за участничките в състезанието. Все пак декораторството на торти е отделен елемент от правенето на самата торта. Тя сподели също че навсякъде декораторите работят съвместно със сладкарите. Тяхната работа е взаимно свързана и постоянно си подават щафетата при направата на едно сладко произведение на изкуството. Именно заради това и категорията „декоратор“ в състезанието е необходима и важна, защото представлява съвсем различен свят от самото сладкарство. На самото състезание взеха  участие 9 състезателя за трите дни, в които се проведоха изложенията – като титлата „Декоратор на България“ получи Валентина Григорова. 

Малко повече за Мария Озтюрк 

Мария завършва Великотърновския университет с специалност „Скулптура“. Усета и страстта си към изкуството обаче решава да насочи не върху глината, а към захарното тесто . Всичко започва от една поръчана торта за специално събитие, която не пристига във вида, който е очаквала. Така решава че може да я декорира, по начин, който на нея и харесва. И така започва нейния път в сладкарския и декораторския бранш. Пред нас Мария също сподели, че професията на сладкар-декоратор не е лесна, изисква много обучения и време за усъвършенстване. За нея крайния резултат си заслужава само когато вложим най-вече сърце и душа  в работата си..

Също така Мария е работила в лаборатория за арт реставрация към един от най-престижните музеи в Турция – Сакъп Сабанджи. В момента преподава и провежда курсове за декориране на торти.

готвачи
Снимка: Мария Озтюрк на Международните хранителни изложения

Гледайте цялото интервю с Мария Озтюрк в нашия YouTube канал.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: