HomeПОДКАСТВаня Василева за мотивацията при спортуване и още

Ваня Василева за мотивацията при спортуване и още

ваня василева феерия

Ваня Василева за мотивацията при спортуване и още

В еп. 4 от рубриката „Феерия за твоето тяло“ треньорът и основател на дамския фитнес клуб „Феерия“  Ваня Василева отговаря на вашите въпроси за спецификата при физическата активност на женското тяло в различните възрасти и балансираното хранене.

Какво е стрес и как да се справим с него посредством правилно дишане?

Стресът е реакцията на тялото към определени събития. Според Ваня правилното дишане стои в основата на здравословния начин живот. Дори и да изпълняваме дадено упражнение  правилно, ако то не е съобразено с нашето дишане, то не е ефективно.   Макар и повечето спортисти да изучават техниките за правилно дишане, в спортните зали сякаш това се пренебрегва.  В разговора с нея тя ни разказа малко повече за интервалното, холотропното и интензивното дишане и как можем правилно да ги упражняваме:

Холотропното дишане най-често се прилага за успокоение и релаксация при музика с равен интервал, например през 5 секунди – 5 секунди вдишваме и 5 секунди издишваме

Интензивното дишане се състои от дълбоко вдишване и в последствие издишване на части. Специфични техники, включващи интензивно дишане или задържане на дъха, са част от упражненията на Кунда­лини йога, сидха йога, тибетската ваджраяна, суфистките практики, бирманския будизъм, даоистката медитация и много други. 

При Интервалното дишане се вдишва и издишва с много висок интензитет. Като се вдишва и се издишва през устата ,а не през носа ни. При него се получава и така наречената  хипервентилация – която дори психолозите практикуват. Посредством техниките за интервално те  успяват да вкарат ума ни в др честота и така да ни избавят от стрес и физически травми.

Ваня също сподели, че броенето освен за дишането е много полезно и при изпълнение на упражненията, било то силови или кардио. Това е и една от основните методики, които преподава на своите клиенти.“ Целта да научим хората да свикнат да броят, да го изградим като навик. Даже много хора, след приключване на тренировката, ми се обаждат по телефона, смаяни. Те продължават да следят дишането си, дори и крачките си.“

Другият начин, за лекуване на стрес и прегаряне, са упражненията.

 „Дори и 40 минутна разходка навън, ще помогне да си проветрите главата“ сподели Ваня Василева. Тя също сподели, че много пъти е срещала хора, които с нежелание отиват в залата, но след  приключване на тренировката, нямат търпение да се върнат. И въпреки това през студените месеци, на много хора им липсва мотивацията да станат и да отидат до която и да е зала. Единият от вариантите е да тренират вкъщи. По време на ковид се появиха толкова прекрасни приложения,  с които бихме могли да поддържаме форма, далеч от залата.  Разбира се тренирането от вкъщи има и своите недостатъци, от които липсата на достатъчно оборудване, и треньор, който да следи за правилното изпълнение на упражнението. Според Ваня коефициентът на полезно действие в една тренировка варира около 3-40 мин, стига упражненията да бъдат правилно изпълняван.

Какви хранителни добавки да приемаме, за да подсилим имунната си система?

Ваня приема тезата, че храненно  стои в основата на една здрава имунна система. България е регион, който разполага с толкова много магически храни, които имат полезно действие на нашия организъм. Чесън, люти чушки и костен бульон са първите храни, които идват на ума и, и наистина присъства в менюто на българина. Като добавки препоръчва ежедневния прием на витамин Ц, който можем да си набавим и от мурсалски чай.

Освен с храни и хранителни добавки, можем ли сами да засилим имунитета си?

 

Съществуват основни механизми тялото да се самовъзстановява. В България, ние го наричаме  каляване – като се къпем със студена вода, спим в по-студени помещения, не се презавиване. Също можем да практикуваме и дихателни упражнения на отворен прозорец. Като един добър начин да се калим,който Ваня предлага, е да изкачим Витоша.

Какво да правим, ако задържаме много вода?

Първо, тялото ни задържа вода, когато няма правилна хидратация. Всяка от нас в даден момент е изричала думите: „Почти не пия вода, обаче ето, задържам.“ Защо се получава така? Отговорът на този въпрос за Ваня посочва като комплексен. Може да е на базата хормонален, метаболите,сърдечно съдов проблем, или свързан с работата на лимфната система. „Няколко са нещата, които могат да правят хората първо. Да речем тежим 60 килограма, това означава да приемаме поне – 1 литър и половина вода. Трябва да разберете дали същото това количество вода минава през бъбреците и излиза след това. Ако откриете проблем, е необходимо да се консултирате с неврогол или уролог.“

В епизода ще чуете отговорите на Ваня на вашите въпроси за: 

  • Как да тренираме пълноценно през зимата и да не губим мотивация  
  • Как да се справим със стреса посредством физически упражнения 
  • Как да дишаме правилно и видовете дишане 
  • Колко често да правим домашни тренировки, ако не ни се излиза навън когато е студено
  • Дали мобилните приложения за трениране са достатъчно ефективни и подходящи ли са за всички 
  • Как да повишим имунитета си през зимата 
  •  Какво да правим ако задържаме много вода? 
тренировка с ваня василева
Снимка: Ваня Василева

Слушайте целия разговор с Ваня Василева в SoundCloud и Spotify.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: