HomeЗДРАВЕЗащо всички луднаха по пилатес реформър?

Защо всички луднаха по пилатес реформър?

жени на пилатес

Защо всички луднаха по пилатес реформър?

Слушай статията:

Всичко, което трябва да знаете  за тази популярна тренировка по пилатес.

Пилатесът открай време е предпочитания метод да влезем бързо и лесно във форма. До момента във фитнесите и салоните се практикуваше на постелка. С появята на реформаторската машина, пилатесът се превърна в едно ново приключение, което си заслужава да опитаме.

Макар и да предлага интересен начин да тренираме коремните си мускули чрез повтарящи се движения, те са и изцяло свързани с техника и дишане. Позволява ни да укрепим и тонизираме цялото си тяло, както и ръцете и краката. Може дори да облекчи и болките в гърба.

 Ако сте от начинаещите в спорта изобщо, препоръчваме първо да се възползвате от класовете на постелка, които са с по-ниско натоварване и по-лесни за изпълнение.А и са по-евтини от посещението на машината.Но ако въпреки това се интересувате да опитате веднага, ето какво трябва да знаете преди първата си тренировка по пилатес реформър. 

Какво е пилатес реформатор?

Машината е оприличавана от мнозина като рамка за легло. Вместо матрак има и платформа на колела, която се движи нагоре-надолу, докато изпълняваме движенията. Освен това има и дълги, еластични шнурове, които закачаме към краката и ръцете си, които се удължават, когато тренираме. 

Съпротивлението, което машината създава, помага за удължаване на мускулите и изграждане на сила, а тренировката учи да се съсредоточаваме върху коремното дишане, известно още като диафрагмено дишане и засилва „постуралния контрол“. Машината е изобретена от Джоузеф Пилатес и трябва да се използва с помощта на инструктор.

треньор по пилатес
Снимка: Freepik

Нека разбием частите на машината на пилатес

Платформената част е известна още като карета. За свързването му към края на рамката се използват пружини, които създават променливо съпротивление. Използваме телесното си тегло и мускулите, за да бутаме и дърпаме каретата по рамката на реформатора. Блокове на количката, които лежат над раменете ни, гарантират, че няма да се изплъзнем от количката.

Реформерът има и щанга в единия край, която също се регулира. Срещу лентата в горната част на машината има набор от ремъци. Те са дълги и имат дръжки, така че можете да използвате краката си, за да ги разширите като част от определени движения. Благодарение на пружините, машината за реформиране е напълно регулируема, така че можем да променяме упражненията си според нашето фитнес ниво, познаване на движенията на пилатес и структурата на тялото ни. Реформаторът на пилатес е еднакво добър за някой, който иска да работи интензивно с хора, както и за някой, който иска да се възстанови след сериозна травма.

Подходящ ли е този пилатес за мен? 

„Това, че хора с всякакви фитнес нива могат да получат безопасна, но предизвикателна тренировка е едно от основните му предимства“, казва Паула Лестър, мениджър на студиото за пилатес. „Това включва млади хора, възрастни хора, състезателни спортисти и хора, които прекарват голяма част от дните си седнали. Подходящ е и за бременни в началото на бременността“.

Важно е да вземем предвид и някои неща, за да не се нараним, докато извършваме упражнението. Например, трябва да можем да легнем по гръб безпрепятствено. След третия триместър не е най-подходящ вид тренировка заради продължителния период на стоене. Задължително е да уведомим и инструктора си за състоянието на нашето тяло. Било то от травми, свързани с гръбнака или врата, или временно нараняване. Нека не се колебаем да кажем на учителя си, когато изпитваме болка при изпълнение на някое от движенията. По този начин те могат да помогнат и да регулират тежестта на съпротивлението.

пилатес на постелка
Снимка: Freepik

Какви резултати мога да очаквам от тренировките?

Реформаторът побира пълен обхват на движение, което е чудесно за увеличаване на гъвкавостта, докато изгражда сила. Бутането и дърпането с ръце и крака срещу съпротивлението на пружините, каретата и тежестта на тялото прави това уникална тренировка за изграждане на сила за цялото тяло, която е различна от обикновените упражнения на пилатес, изпълнявани на постелката. По-конкретно, когато държите кабелите в ръцете си или поставяте краката си в кабелите, позволявате на мускулите си да се разтегнат до най-пълна позиция. И въпреки че пилатесът на постелка включва някои упражнения, които натоварват краката и ръцете, те обикновено се изпълняват без съпротивление, освен ако не използвате леки дъмбели или халка за пилатес като аксесоар. Реформърът е в състояние да насочи вашите ръце и крака, като същевременно се фокусира върху сърцевината, осигурявайки по-всеобхватна тренировка.

Според едно проучване упражненията за пилатес, изпълнявани веднъж седмично в продължение на 10 седмици, са довели до намален риск от падане и значителни подобрения в статичния и динамичен баланс, и функционалната мобилност при възрастни на  65 и повече години, изложени на риск от падане. Друго проучване показа, че след дванадесет сесии на пилатес с реформаторско оборудване има подобрения в силата на долната част на гърба и раменете.

Правенето на 2-3 сесии седмично ще изгради основните мускули Всъщност, много от моите клиенти виждат загуба на тегло като резултат от своите реформиращи класове и чувстват, че стойката им се е променила поради това.

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: