HomeБез категорияКак да развиете налудничави, но успешни идеи

Как да развиете налудничави, но успешни идеи

налудничави идеи

Как да развиете налудничави, но успешни идеи

Автор на книгата „Налудничавите идеи“ е физикът и предприемач Сафи Бакал. Той обяснява как компании, правителствени организации и дори цели нации могат да се облагодетелстват. Само трябва да проучат и разработят налудничави продукти и стратегии.

Налудничавите идеи са проекти, които се определят като изключително трудни, скъпи или безумни, че да се работи по тях. Тези, които изстрелват налудничавите си идеи, често пъти са пренебрегвани и подигравани, защото вярват в привидно невъзможни неща. Тъй като техните приумици често пъти се отхвърлят незабавно, повечето от тях не виждат никога бял свят. Когато обаче такава идея оцелее, понякога тя може да се превърне в разработка, която дълбоко да промени съществуващите норми.

Историята на науката е пълна с изумителни герои и с паметни поврати. Това улеснява работата на Бакал да представи своите доводи затова как организациите трябва да балансират между нововъведенията и масовото производство по един ангажиран и запомнящ се начин. Книгата следва големите научни разработки, които са използвани, за да революционизират военните технологии и медицинската индустрия. Но Бакал също така включва и примери от по-популярни компании като ИКЕА и Уолмарт. Той търси по-дълбока връзка между успехите на една компания и нейната готовност да се заеме с неконвенционални идеи.

Налудничавите идеи, за които Бакал говори, са предимно продукти на Западната иновативност. Но той не ограничава примерите си единствено до Съединените щати или Европа. Авторът подробно изследва китайски изобретения и също така се рови надълбоко в историята на Акира Ендо. Той е малко известен японски учен, който рядко получава полагащите му се заслуги за създаването на понижаващото холестерола лекарство. Гледайки примера на новатори, всяка една организация може да се научи как да приложи и да усъвършенства една на пръв поглед смехотворна, но финансово рентабилна стратегия или изобретение.

Какво друго ще научите от „Налудничавите идеи”?

Вашите отличителни продукти и услуги се продават чудесно. Няма причина да правите каквото и да било по-различно. Но това не ви спира да мечтаете за невероятни неща, които биха могли да изстрелят компанията ви в нови висоти. Какво би се случило, ако вместо да потиснете тази откачена идея, вие всъщност се опитате да я осъществите? Резултатите могат да ви изненадат.

Ползата от успешната налудничава идея е по-голяма от страха от провал

Компании, които са готови да изпробват щури идеи, трябва да са наясно, че много от техните усилия могат да завършат с провал. Все пак, ползите от успешно реализирана подобна идея далеч надвишават евентуалната липса на успех. Компаниите трябва да търсят начини, по които да изследват потенциалните невъзможни идеи. Също и да разпространяват продукти, които вече са намерили своята търговска реализация. Ако франчайз продуктите биват разпространявани едновременно с експериментирането на налудничавата идея, тогава една компания би могла да се облагодетелства. Както от евентуалната иновация, така и от съществуващите потребителски тенденции.

Размерът на една фирма може да повлияе върху това дали тя може лесно и устойчиво да поеме осъществяването на някаква иновативна идея. Повечето малки компании са по-гъвкави, и следователно способни да преследват такива приумици. Големите компании от своя страна имат солидни и обособени структури и са по-подходящи за франчайзинг. Идеалният вариант би бил една компания да постигне динамично равновесие. Това означава иноваторите да могат да работят в същата компания, докато екипите се фокусират върху франчайз продуктите. А няколко подбрани служители могат да преминават от общата работа към работата по иновативната идея.

Докато всички останали работят или по едната задача, или по другата. Всички компании неизбежно преминават през фазова трансформация. Компания, която се разраства над 150 души, е много по-вероятно да се съсредоточи върху франчайз продукти, отколкото да разработва нови и налудничави идеи. Но ако една корпорация разбира условията, които създават иновативните идеи, тогава тя би могла по-лесно да преодолее творческия застой. Той настъпва след като тя се разрасне до определен размер. Вместо да насърчават инстинкта на работниците да проявяват завишено внимание, компаниите могат да разделят служителите на по-малки отдели. Така могат да награждават всеки работник заради неговите усилия и прогрес.

Съществуващи стандарти

Бизнесите често пъти преценяват евентуалните продукти или стратегии по това дали те имат потенциала да нарушат съществуващите стандарти. Една пробивна технология не е непременно сигурен знак за иновативна, налудничава идея. Способността на даден продукт да промени статуквото, може да бъде определена единствено постфактум. Докато налудничавите идеи се определят докато тяхната бъдеща приложимост е все още под съмнение. Компаниите трябва да се фокусират върху намирането на решения на привидно неразрешимите проблеми в техните индустрии.

Продуктови пробиви и стратегически пробиви

Макар почти всички нестандартни идеи да са несигурни и лесни за отхвърляне, не всяка една от тях е съсредоточена върху един и същи тип пробив. Някои от тези щури идеи са ориентирани към продуктов пробив. Това са така наречени Пи – тип продукти. За тях никой не вярва, че могат да постигнат практични успехи на масовите пазари, нито да доведат до финансови успехи. Първият телефон, например, е бил считан за безполезно технологично чудо. Той се превръща в средство за масово потребление, когато Теодор Вейл поема ролята на главен изпълнителен директор. Вейл дава дума, че един ден телефоните ще се използват активно от единия до другия край на Щатите. Вейл подкрепя тази налудничава идея, превръщайки я в по-стабилна и търговски по-жизнеспособна. И успява.

Другият тип налудничави идеи, ориентирани към стратегически пробив, са така наречените Ес – тип стратегии. Те са по-скоро съсредоточени върху иновативност, отколкото в продуктовата разработка. Обикновено се смята, че няма как да проработят, затова и не си заслужава да бъдат финансирани. Такъв пример е Фейсбук. В началото е просто социална мрежа, която е много далеч от това да мисли за печалби. Но въпреки това Фейсбук е една от първите изградени социални мрежи, която генерира възвръщаемост за инвеститорите. Основателите на Фейсбук виждат потенциал там, където другите не успяват. Подобно на Фейсбук, в своето начало и Уолмарт е налудничава идея от Ес – тип. По онова време повечето основни магазини са в големите градове, но съпругата на Сам Уолтън не желае да живее в голям град. Разполагайки своите магазини в провинциалните региони, Уолтън съумява да спечели като продава предимно на жителите на провинцията.

Компаниите, които искат да останат иновативни и печеливши, би трябвало да приемат и поддържат такива налудничави идеи и от двата типа. 

Нестандартната идея може все пак да е успешна, дори ако първоначално претърпи провал

Днес всички лекарства от типа на тези, които понижават лошия холестерол, се използват, за да спасяват хора от смърт. Но това чудотворно лекарство за малко изобщо да не бъде дори тествано. Когато статините се разработват за първи път, японските изследователи, които работят върху това лекарство, ги тестват върху плъхове. Но те не знаели, че плъховете нямат лош холестерол. По-късно Акира Ендо, главният учен в разработката на статините, открива, че плъховете са неправилното живото, върху което да се изпробва. Пилетата, за разлика от плъховете, имат както добър, така и лош холестерол. Ефективността на лекарството в лечението на пернати позволява на учените по-късно да го тестват и върху хора. Тогава то показва своите способности да понижава опасно високия холестерол.

Тези ситуации, наречени подвеждащи провали, могат да унищожат шансовете на успешните приумици да достигнат до своите оптимални възможности. Никой не може напълно да елиминира възможността една идея или нейното тестване да доведе до такъв фалшив провал. 

Но когато се проучат компонентите, които са допринесли за този провал, ученият може да елиминира недостатъците, поради които идеята би могла да бъде предварително отхвърлена. Опитите с алтернативни тестове могат да доведат до по-пълноценно и щателно изследване на съответната идея.

Културата и структурата влияят върху генерирането на иновации

Добрата култура в една компания се счита за важно условие за успешен бизнес. Но днес толкова широко е дискутирана идеята за културата, че нейният смисъл е неясен или изгубен. Често това е поради факта, че параметрите на успешната култура се разглеждат едва след като компанията е постигнала търсения успех. Културата може много силно да въздейства върху ефективността и отношението на служителите. Без здравословна култура, компанията ще изгуби повечето служители. Нито структурата, нито културата не бива да бъдат пренебрегвани.

В идеалния случай културата на една компания би трябвало да насърчава продуктивни структурни промени. Да рискува с осъществяването на налудничавите идеи, вместо да бяга от тях. Например, ако културата в корпорацията е изградена върху стимулирането на иновации, тогава има много по-голяма вероятност служителите да поемат рискове. И да предлагат налудничави идеи, които да се увенчаят с успех. Възнаграждението на значителни, но непредвидени пробиви, може също да докаже, че изобретателността е най-ценното качество. Компании, които наказват провалилите се иноватори с прекратяване на договора им, несъзнателно обезсърчават своите служители. Защото културата там очевидно не толерира нищо друго, освен конвенционалните успехи.

Елиминирането на кариерната стълбица насърчава иновативността

В повечето организации служителите работят упорито, за да получат бонус, повишение или да заемат мястото на своя шеф. Тази система на възнаграждаване обаче не насърчава служителите да измислят нови иновативни идеи. В най-добрия случай това може да насърчи подкрепа за само онази идея, която е най-популярна в компанията. Корпорациите могат да се превърнат в извор на безкрайни иновативни идеи. Но ако бъде елиминиран манталитетът за йерархическо изкачване по кариерната стълбичка.

Правителствената агенция към министерство на отбраната за проучване и развитие на нови технологии е организация, която разработва нови военни технологии. Тя действа без да има установена кариерна стълбица, която служителите да се опитват да катерят. Тъй като агенцията разработва толкова много различни технологии едновременно, работата на нейните служители е съблюдавана от малка група ръководители на проекти. Тези ръководители могат да бъдат наемани за период от две или четири години, което означава, че нямат дългогодишна кариера в компанията. Не съществува по-висшестояща длъжност, за която някой да се бори. Нито по-висока титла, която някой да пожелае. Без такива поощрения, мениджърите на проекти в тази агенция могат по-лесно да се съсредоточат върху иновативните идеи, над които работят, а не върху своите лични амбиции.

Кратка биографична справка

Сафи Бакал е физик и предприемач. Неговата компания разработва прототипни лекарства за рак. „Налудничавите идеи“ е неговата първа книга. Бакал е роден през 1968 година и израства в Принстън, Ню Джърси, в семейство на астрофизици. През 1988 година получава диплома по теоретична физика от Харвардския университет, а по-късно завършва и докторантура по физика в Станфорд.

През 1998 година Сафи Бакал започва работа в МакКензи енд Къмпани (McKinsey & Company), където е съветник относно стратегиите на фармацевтични компании. През 2001 година става съосновател на биотехнологична компания, която е ориентирана в търсене на нови лекарства за лечение на рак.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: