HomeИНТЕРЕСНО48-те закона на властта

48-те закона на властта

закони на властта

48-те закона на властта

Книгата “48-те закона на властта” е издадена през 1998 година и показва на читателите как изглежда властта, как могат да я получат, да я използват правилно и най-важното – да я запазят.

Описаните закони са извлечени въз основа на живота на много видни исторически деятели. Всеки от които по своето време е бил добре запознат с правилата на играта с властта и е умеел майсторски да ги прилага. Четивото обхваща истории от най-различни епохи – от Древен Китай, през Ренесанса и чак до края на XX век. 

Въпреки различията в начина на живот навсякъде се прокрадват общи разсъждения, изводи и оценки, които оформят същността на теорията за властта. Книгата се превръща в бестселър и досега са продадени над един милион екземпляра от нея. Много известни личности я цитират и споменават нейното влияние върху живота си. Ако усъвършенствате уменията си според всички 48 закона, описани в тази книга, ще спестите на другите болката и разочарованието. Иначе те са почти неизбежни, щом се разгаря ожесточена борба за власт.

Най-важното от същността на властта

Повечето от тях се основават на конкретна ситуация от историята. Въпреки че някои изглеждат противоречиви, от всеки един може да се извлече ценна поука. Според автора никой човек не е готов да се примири с по-малък дял от властта. Всеки иска още и още. В днешния свят е опасно да се демонстрира жажда за власт и господство над съдбата на другите. Затова много хора се преструват, че са демократично настроени, докато в действителност това тяхно поведение е напълно неискрено.

Историята на човечеството е изпъстрена с дворцови интриги, които са се разигравали около една централна личност. Царедворците са били задължени да служат на господарите си. Но ако прекаляват с умилкването си около тях, другите придворни веднага ще надушат това. Затова опитите за спечелване на благоволението на господаря трябва да бъдат грижливо прикривани. 

Един умен придворен се научава да замаскира всеки свой ход. Той използва завоалирани методи като съблазняване, очароване или друга подмолна тактика. Животът в кралските покои е бил една безкрайна игра, изискваща непрекъсната бдителност и умения за тактическо мислене. 

Днес ние сме изправени пред същите проблеми, доста силно напомнящ тези, с които са се сблъсквали придворните в миналото. Всичко трябва да изглежда цивилизовано, благоприлично, демократично и обаятелно, но ако се придържате прекалено строго към правилата на мората, ще бъдете сразени от тези, които не са чак толкова искрени в действията си. Както казва Николо Макиавели – прочутият мислител и дипломат от Ренесанса: „Всеки, който се опитва да бъде винаги добър, честен и благороден, непрекъснато е заплашван да бъде смазан от съперниците си, повечето от които никога не са били честни и справедливи.“

Какво друго ще научите от книгата „48-те закона на властта“?

За някои хора понятието за съзнателно разиграване на сложни игри в процеса на придобиването на власт може да изглежда пъклено дело, което е абсолютно неприемвливо за обществото. Авторът съветва да бъдете нащрек с такива индивиди, защото именно те се оказват най-разпалените играчи в надпреварата към върховната власт. Една от стратигиите на прикритите, лицемерни играчи, е да настояват за равенство във всичко. Истината обаче е, че сред хората винаги ще има по-способни и по-некадърни индивиди. Да се третират всички еднакво, означава да се игнорират различинята между членовете на обществото, да се поощряват по-неспособните, а по-надарените да бъдат стъпквани.

Мнозина от тези, които отстояват идеята за равенство, всъщност са обладани от необуздана мания за върховна, абсолютна власт и тайно жадуват да преразпределят възнагражденията на всички хора по начин, който те самолично определят. Едно от най-важните правила в играта, чиято цел е властта, е да бъдете колкото е възможно по-прикрит и потаен. 

Овладяване на емоциите 

Изучаването на правилата на играта, наричана „борба на власт“, изисква определен светоглед и усет за перспектива. Изискват се някои основни умения, най-важното от които е овладяването на емоциите. Това е много съществено изискване за всички, които се стремят към високите позиции. Прекалено емоционалното реагиране в дадена ситуация може да се окаже най-сериозното препятствие пред усилията ви да се сдобиете с още и още власт. Подобна грешка може да ви коства много повече от моменталното задоволство, което ще ви изпълни, след като дадете воля на емоциите си. Чувствата замъгляват разума и ако не сте способен да оценявате трезво ситуацията, няма да можете да се подготвите за последиците и няма да успеете да проявите нужния самоконтрол. Страхът е най-разрушителната от всички емоционални реакции, защото най-силно замъглява сетивата. Освен това поражда ефект, напомнящ морски вълни, заливащи всичко около себе си. 

В тясна връзка с овладяването на емоциите е умението да се дистанцирате от настоящата ситуация и да обмисляте обективно както миналите събития, така и прогнозите за бъдещето. Нищо няма да може да ви изненада, ако вие предварително сте обмислили всички вероятни проблеми. Вместо да пилеете времето си в блянове за бляскавото осъществяване на плановете си, трябва да се стараете да мислите в перспектива. Колкото по-надалеч успеете да огледате бъдещето, толкова повече ходове напред ще можете да планирате. 

Любовта и привързаността също могат да бъдат много опасни, защото са в състояние да ви заслепят и да ви принудят да обслужвате егоистичните интереси на тези, които обичате. Ако сте искрено увлечени, няма да можете да прикривате гнева или любовта си, затова по-добре въобще не се оптвайте да ги маскирате. Трябва обаче да бъдете извънредно внимателни за начините, чрез които ги изразявате. Най-важното е да не позволявате на чувствата си да се намесват в планирането и в подбора на стратегиите ви. 

Никога не засенчвайте висшестоящите

Хората с власт не искат да изглеждат безсилни. Когато обаче демонстрирате по-добри умения от техните, се случва точно това.

Френският финансов министър по времето на крал Луи XIV плаща за този урок с доживотен затвор. На 17 август 1661 година Никола Фуке организира пищен фестивал с 6000 избрани гости в чест на крал Луи XIV. В допълнение към разточителната инсценировка на тържествата в двореца и парка, кралят бил особено впечатлен и привлечен от пищния интериор и масивната златна посуда. Цялата сграда била обзаведена със скъп брокат, огледала и мраморни маси с позлатени крака. Кралят, чиито различни дворци в и около Париж не са имали нищо съпоставимо на иновативната концепция на двореца Во-льо-Виконт, е раздразнен от публичното излагане на показ на богатството на Фуке.

Три седмици след тази пищна церемония по случай откриването на двореца, на 5 септември 1661 година кралят разпорежда арестуването на своя финансов министър, понеже присвоил държавни средства и построил крепост без съгласието на краля, което според краля представлява опасност за държавата. 

Вместо да се хвалите колко сте добри, накарайте шефа си да изглежда като най-умния  човек в стаята, дори и да знаете, че не е така. 

Действайте непредсказуемо, така ще объркате конкурентите си

Понякога изглежда, че конкуренцията винаги е една крачка пред вас. Вероятно това е така, защото те са инвестирали време и енергия, за да ви проучат и да открият моделите ви на поведение. Когато това се случи, най-добрият ви ход е да действате непредсказуемо. Направете обратното на това, което смятате, че хората очакват. Допуснете нарочна грешка или просто изчезнете за известно време. Докато останалите хора се опитват да разберат новия ви модел и да обяснят поведението ви, вие  имате възможност да отвърнете на удара.

Боби Фишер използва точно тази тактика, за да обърка Борис Спаски в мача им за световната титла по шахмат през 1972 година. Той прави грешка на начинаещ  в първата им  партия, дори не се появява за втората и губи служебно. Накрая се появява само няколко минути преди началото на третата партия. След това започва да отправя безумни искания, като преместване на камерите, смяна на стаите и размяна на столовете. По време на третата им  партия Боби Фишер играе по абсолютно нетипичен за него начин. В крайна сметка всичко това води до победа над Спаски и осигурява на американеца световната титла по шахмат. 

Друг важен закон на властта е да не принуждавате  другите да правят това, което искате. По-добре ги очаровайте и съблазнявайте. Дори когато вече сте в позиция на власт, хората невинаги правят това, което искате от тях. Когато случаят е такъв, никога не трябва да принуждавате хората да правят това, което искате. Вместо това се опитайте да ги заплените и очаровате. Така те ще направят всичко, което ги помолите. 

Основните казуси, които книгата решава

Робърт Грийн разглежда 48 тактики на властта, за да създаде задължително четиво за всеки, които иска да стане истински лидер. Книгата е едновременно историческа енциклопедия, която обединява трудовете на десетки видни личности от историята и своеобразен наръчник към механизмите на властта, за да могат те да бъдат разпознавани, използвани или предотвратявани в съвременния свят. Хората са безкрайно сложни творения и може да пропилеете целия си живот в изучаването на странностите на човешкия характер, без да успеете да ги проумеете докрай. Затова ще ви бъде от полза, ако се заемете колкото е възможно по-рано със самообучението си. За целта тази книга може да бъде изключително ценна. 

Ползи от книгата

„48-те закона на властта“ може да се използва по няколко начина. Препоръката на автора е да четете книгата последователно. Така вие ще научите много за изкуството за овладяването на властта. Някои от разглежданите закони могат да ви се сторят лишени от пряка връзка с вашата конкретна дейност. Но много вероятно е с течение на времето да намерите къде да приложите поуките от тази книга. След като прегледате цялото съдържание, по-добре ще можете да оценявате вашите досегашни действия. Ще се научите по-точно да контролирате работата си.

Освен това книгата може свободно да бъде прелиствана, за да се намери този закон, който ще се окаже най-полезен за вас при конкретна ситуация. Ако имате сериозни проблеми с висшестоящите. Не можете да проумеете защо вашите упорити усилия не се увенчават с успех и не напредвате в кариерата си. Тогава прегледайте законите, специално посветени на взаимоотношенията между началници и подчинени. Много е вероятно вашите проблеми да са анализирани в някоя от тези глави. Запознайте се с въвеждащите текстове към всяка глава, дадени в съдържанието на книгата. Така лесно ще откриете кой от всички закони е най-тясно свързан с вашия случай.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България. 


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: