HomeИНТЕРЕСНОКак да се чувстваме по-свободни?

Как да се чувстваме по-свободни?

свободни

Как да се чувстваме по-свободни?

Не мога да опиша колко е хубаво да се чувстваш лек като перце и да полетиш накъдето те духне вятъра. Всичко е толкова въздушно, приятно и свободно, а вятърът ефирно те кани на нежен танц.

И както се рееш безгрижно из пространството и хоп – изведнъж се озоваваш на непозната улица и откриваш отдавна мечтаната чанта в малко магазинче, прекарваш цял ден в галерия или пък забелязваш обява за уроци по пеене и се записваш! Толкова е лесно и просто. Всички останали хора покрай теб бързат за някъде, но не и ти! Ти имаш привилегията да усетиш какво е да бъдеш истински свободен и да правиш буквално каквото си поискаш! От сърце и душа. И това, ако не е дар – здраве му кажи😊 Но е и доста трудно постижимо в днешния забързан свят с хиляди отговорности и задачи през деня.

   Чувствате ли се свободни? И по-конкретно – душата ви свободна ли е? Кога за последно забелязахте прекрасния залез, слушахте хубава песен и си тананикахте, усетихте изкусителния мирис на сладкиша на съседката? Усещате ли живота с всичките си сетива и живеете ли го свободно, водени от инстинктите и волята си? Живеем толкова бързо и изпускаме много неща в ежедневието си, увлечени от проблеми и задачи. А свободата е лукс, който за съжаление не всеки може да си позволи и същевременно е толкова важна!

чадъри

„Свободата е най-висшето благо“

Това е казал Мигел де Сервантес Сааведра. Тя може да има много нюанси – да си свободен в личния си живот, т.е. необвързан, да нямаш работодател (шефът да бъдеш ти самия) или пък в момента да си в творческа почивка, грижите за децата и близките да са поверени на други хора, да си освободен от финансови тежести и задължения, да си преборил някакво заболяване, да имаш свобода на избор, да можеш свободно да изразяваш себе си – мнението, позицията си, личността си и т.н. А дори и да са налице някои от горните неща отново да имаш свобода. Да, това е напълно възможно и зависи единствено от вас и избора ви. Както е казал Дуайт Айзенхауер – „Историята на свободните хора никога не се е пишела от случайността, а от избора“.

     Кое е всичко, което бихте искали да направите, ако бяхте свободни? И защо още не сте? Може дори да запишете всичко, което ви хрумне на лист хартия. Не забравяйте, че свободата е и отговорност и не всеки има смелостта да я поеме. Но пък като краен резултат си струва да се плати за нея. Чувството е освобождаващо. На първо място обаче всичко трябва да започне отвътре, т.е. да я усетите дълбоко във вас, с душата си и подтика си.

момиче

Как да направите така, че вътрешно да се усещате малко по-свободни?

  • Опитайте се да отделите поне 1 час от седмицата, в който да нямате абсолютно никакви ангажименти. Използвайте това време само и единствено за вас като се опитате да не планирате нищо, а просто да излезете на безцелна разходка в града или сред природата. Нека умът ви се рее.

  • Изключете телефона и връзката с виртуалния свят.

  • Наблюдавайте всичко около вас – лицата на хората, дърветата, поемете дълбоко дъх и усетете как навлиза във вас, погледайте небето, чуйте всички звуци около вас. Оставете се на интуицията да ви води по пътя.

  • Бъдете благодарни, че имате пълната свобода да правите каквото си пожелаете в този момент. Само вие сте важни и никой друг. Не принадлежите на никого. 

  • Свържете се със себе си и желанията си и се запитайте какво точно искате да правите сега. Направете го, ако е възможно. Може да е да отидете на кино, да съзерцавате планината, да хапнете сладолед, да потанцувате, да поговорите с непознат и т.н. Целта е да пуснете на воля своите желания. 

  • В този един час е възможно дори да откриете нещо ново за вас – нещо, което дори не сте подозирали, че искате да правите в живота си. Изведнъж да ви е връхлетяла някоя вдъхновяваща идея или да изкристализира подсъзнателно желание. Може да решите да смените работата или да се запишете на някой курс, да спрете да правите неща, които мразите и т.н. Ако желанието ви зависи от друг човек – спокойно поговорете с него и изразете позицията си.

В случай, че сменяте работа

Ако може да си го позволите, направете пауза между двете места, повярвайте ми ще се почувствате като нов човек с презаредени батерии. Ще оцените колко е хубаво да не работиш! Тук работохолиците няма да се съгласят, но отделете си време просто да си живеете живота 😊 Помните ли последния период, когато сте имали много време и сте се чудили какво да правите? За повечето хора това са ученическите или студентските години. А защо да не го направите отново сега? Има хора, които дори предприемат пътувания за няколко месеца, разбира се, ако е финансово възможно. 

  • Същото се отнася и за връзките – не бързайте да скачате в нови сериозни взаимоотношения, подарете си време само за вас! Колкото ви е нужно. Освободете се от предразсъдъците, мнението на околните и какво ще кажат за вас. 
  • И не на последно място – научете се всеки ден да се радвате на живота като малките деца и да се забавлявате от сърце😊

                  Борете се за свободата си, защото званието „свободен човек“ е най-скъпото. Обичайте я повече от живота си, ценете я и не забравяйте, че „човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде“ – Волтер. 


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: