HomeМОДАЦветелина Русалиева за цвета на 2024 г. – Прасковен мъх

Цветелина Русалиева за цвета на 2024 г. – Прасковен мъх

прасковен мъх

Цветелина Русалиева за цвета на 2024 г. – Прасковен мъх

Цветът на годината на Pantone за 2024 г. е PANTONE 13-1023 Peach Fuzz или “Прасковен мъх”. Нежен и подхранващ прасковен нюанс, който служи като напомняне да намалим темпото и да се грижим за себе си и един за друг. Експертите от Института Пантон проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор.

„В търсене на нюанс, който да отразява вродения ни стремеж към близост и връзка, избрахме цвят, излъчващ топлина и модерна елегантност. Нюанс, който резонира със състрадание, предлага осезаема прегръдка и с лекота свързва младежкото с вечното“, казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone.

Ние от MADAMSKO попитахме художничката Цветелина Русалиева за нейния творчески поглед. Тя сподели, че винаги с нетърпение очаква декември, когато Pantone обявява новия цвят на годината. Ето какво още сподели Цветелина:

Всеки път появата му е истинско предизвикателство за мен 

“Никога не са ме разочаровали. Изкушението е голямо. Всички творци се събуждат за нови вдъхновения и сякаш буквално се дава старт на новите тенденции в света на модата и интериорния дизайн.

Новият цвят е допълнителен стимул за нас художниците и дизайнерите да изразим себе си по различен, иновативен начин. В годините имам няколко нарисувани картини с наложените цветове от Пантон. В една от последните си изложби посветих картина на Лавандулата. А тази година определено ще създам творба с така наречения цвят „Прасковен мъх“. Имам идеи и за модния ми бранд Фиорелина. 

Дори самото име звучи интригуващо – „Прасковен мъх“. Цветът предлага вълшебна платформа за изразяване. Определено носи усещане за свежест и чистота. Много е нежен, като тиха мелодия, която ни призовава да осъзнаем красотата около нас.”

Цветелина Русалиева
Instagram: @fiorelinaart

Цветелина Русалиева е основател и художествен директор на Галерията за модерно изкуство София и на Българската галерия за съвременно и световно изкуство в Рим – „ Galleria della Luce di Roma”. През 2018 г. Цветелина създава модния бранд „Fiorelina” – тениски от чист органичен памук с дигитален висококачествен печат на авторските й картини. През 2022 г. създава първото по рода си арт пространство за художествено творчество, което съчетава мода и рисуване – Design & Wine по идея на дъщеря си Християна.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: