HomeСРЕЩИКремена Йорданова за електронната търговия

Кремена Йорданова за електронната търговия

кремена йорданова

Кремена Йорданова за електронната търговия

В динамичния и непрекъснато развиващ се свят на електронната търговия, Balkan eCommerce Summit 2024 се откроява като събитието на годината.

Този вдъхновяващ двудневен форум обещава да остави незаличима следа в индустрията за електронна търговия в Балканския регион. На фона на това, имахме възможността да интервюираме Кремена Йорданова, посланик на събитието, с дългогодишна професионална кариера в Reebok.

кремена йорданова
Снимки: Hugo Faustino

Кремена започва кариерата си през 2007 г. в Reebok, част от групата Adidas и преминава през различни роли в електронната търговия и дигиталния маркетинг. 

В ексклузивно интервю за MADAMSKO, като част от нашата съвместна рубрика „eWomen“ с Ecommerce Academy, Кремена споделя своите прозрения, опит и визии за бъдещето на електронната търговия и дигиталния маркетинг, като предлага ценни уроци и вдъхновение за професионалистите в индустрията.

Какви са основните промени, които наблюдавате в индустрията през годините, особено по отношение на ролите и възможностите на жените?

В динамичния пейзаж на електронната търговия и дигиталния маркетинг станах свидетел на значителни промени през годините. Една забележителна промяна е развиващата се роля на жените в индустрията. Например, когато търсихме следващ вицепрезидент на електронната търговия в Европа, бордът искаше жена лидер и отделиха време да намерят такава. Компаниите все повече възприемат ценния принос, който жените носят на масата. Възможностите за жените на ръководни позиции се разшириха и има по-голям акцент върху насърчаването на приобщаваща и подкрепяща работна среда. От съществено значение е да създадете условия, които настройват всеки член на екипа за успех от момента, в който се присъедини.

Как мислите, че ефективното разказване на истории може да повлияе на стратегиите за електронна търговия и ангажираността на клиентите в днешния дигитален пейзаж?

Ефективното разказване на истории е мощен инструмент в днешния дигитален пейзаж. Той надхвърля просто продажбата на продукт; създава връзка с публиката. В електронната търговия завладяващият разказ може да издигне марката, като я направи по-свързана и запомняща се. Чрез изтъкаването на история, която резонира с ценностите и стремежите на целевата аудитория, марките могат да подобрят ангажираността и лоялността на клиентите. Разказването на истории се е превърнало в неразделна част от изграждането на идентичност на марката и насърчаването на трайни взаимоотношения с клиентите в дигиталната сфера.“ От решаващо значение е да разказвате правилните истории по правилните причини. Марките, които автентично създават своите разкази, вероятно ще привлекат и задържат по-силен клиент Точно обратното, тези, които просто преследват тенденции, може да не изпитат същото ниво на устойчива ангажираност на клиентите

Вие подчертахте значението на комбинирането на вземане на решения, базирано на данни, с интуиция при разработването на стратегия. Бихте ли споделили пример от вашата кариера, където този подход е довел до значителен успех или иновация?

Постигането на баланс между вземането на решения, основано на данни, и интуицията е основен аспект на моя подход. Илюстративен пример е, когато използвахме EDITED. Това е инструмент за мърчандайзинг, за да разпознаем нововъзникващите тенденции в поведението на потребителите. Но това, което направи нашата стратегия наистина ефективна, беше непрекъснатото сътрудничество с екипа. Редовно оценявахме и прецизирахме подхода си, включвайки селективно само най-обещаващите кампании.

Този динамичен процес включваше разумна комбинация от прозрения на данни и интуитивно разбиране на развиващите се модни предпочитания. Това доведе не само до значителни увеличения на продажбите, но и до мъдростта да се прецени кога да се предадат определени идеи.

Тестването на множество концепции беше от съществено значение за развитието на здрав мускул на доверие. То ни позволява да определим какво наистина би резонирало с нашата аудитория, независимо от необработените данни. Това подчертава силата на комбинирането на аналитична строгост със задълбочено разбиране на пазара и потребителското мислене, насърчавайки успешни и иновативни резултати.

Разсъждавайки върху прехода ви от корпоративна роля в Adidas към консултантска и авторска кариера, какъв съвет бихте дали на професионалистите, които се стремят да направят подобна промяна, особено в динамичната сфера на дигиталния маркетинг и електронната търговия?

За професионалистите, обмислящи преминаване от корпоративна роля към консултиране и авторство, особено в динамичните области на дигиталния маркетинг и електронната търговия, моят съвет би бил двоен. Първо, култивирайте задълбочен опит във вашата ниша, като сте в крак с тенденциите в индустрията и усъвършенствате уменията си. Второ, изградете силна лична марка чрез работа в мрежа и мисловно лидерство. Това не само установява доверието ви, но и отваря врати за вълнуващи възможности в консултирането. Както моят наставник мъдро спомена: Вие стъпвате през напълно нова врата.

Какви са вашите очаквания за предстоящата Balkan eCommerce Summit 2024 и какви ключови тенденции или развития смятате, че ще бъдат най-важни за участниците, върху които да се съсредоточат?

С нетърпение очаквам Balkan eCommerce Summit 2024 като платформа за проницателни дискусии и нетуъркинг. Основните тенденции, които предвиждам, включват нарастването на мобилната търговия, интегрирането на добавена реалност в пазаруването и нарастващото значение на устойчивостта в практиките за електронна търговия. Участниците трябва да се съсредоточат върху тези тенденции, за да останат напред в бързо развиващия се дигитален пейзаж и да използват тези прозрения, за да стимулират иновациите и успеха в съответните си начинания.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: