HomeМОДАКак Shein надмина Zara и H&M

Как Shein надмина Zara и H&M

момичета пазаруват

Как Shein надмина Zara и H&M

С продажби почти изцяло онлайн, търговецът на дребно – Shein, генерира около 23 милиарда долара глобални приходи през 2022 г., според изследователската фирма Coresight.

Shein представляваше близо една пета от глобалния пазар на бързата мода през 2022 г., изпреварвайки Zara и H&M. Ниските цени на Shein – тениски за 5 $ и пуловери за 10 $ – също привличат купувачи, които иначе биха пазарували в магазините за намалени дрехи.

„Истинската сила на Шейн е признаването, че нямат представа какво искате да носите“, каза Руи Ма, анализатор и основател на бюлетина Tech Buzz China. „Това, на което разчитат, е способността им да увеличат производството много бързо.“

За магазини като Zara и H&M, базираният в Китай електронен магазин се очертава като основна заплаха на пазара за евтини дрехи и аксесоари.

Повече за Shein

През 2012 г., китайският предприемач Крис Сю основава Shein. Оттогава компанията се разраства и става важен играч в индустрията на бързата мода. Предоставя своите услуги на клиенти в над 150 страни. Терминът „бърза мода“ се отнася до бързото производство на евтино облекло за масовия пазар. Често показва външния вид, заеман на модните подиуми, и предлагайки го на купувачите на по-ниска цена.

Шейн


Какво отличава Shein?

Клиентите, които редовно пазаруват от Shein отбелязват, че артикулите на марката са изключително модерни. Shein привлича вниманието си и чрез своя фокус върху стилни, но достъпни аксесоари.

Потребителите на бърза мода обичат разнообразието и Shein, със своя супер бърз производствен процес, определено знае как да се справи в този свят, предлагайки хиляди нови дизайни всеки ден. Твърди се, че марката също използва изкуствен интелект и собствен алгоритъм, за да търси в интернет идеи за дизайн. Що се отнася до разнообразието, Shein представи 37 пъти повече продукти от Zara и 65 пъти повече от H&M от ноември 2022 г. до ноември 2023 г.

Shein може да е базиран в Сингапур, но сърцето му е в Китай, централата на производството на облекло. Това мрежово майсторство им позволява да се адаптират бързо към тенденциите. Приемат малки поръчки и определят мащаба въз основа на търсенето. Това помага на Shein да избегне твърде много допълнителни запаси и да произвежда само това, което клиентите искат.

По-евтината цена, разбира се, е ключовата съставка на тайния успешен бум/ръст на Shein. Но как Шейн успява да поддържа цените толкова ниски? За това допринасят няколко аспекта. Силната китайска мрежа е разбира се, една. Той е съчетан с почти изцяло онлайн модел и без допълнителни разходи за поддръжка на физически магазини. Брандът поддържа физическото си присъствие основно с pop-up магазини.

Но..

Растежът на Шейн като гигант на бързата мода е помрачен от противоречия. Освен плагиатство и опасения за околната среда, причинени от свръхпроизводство, марката е подложена на критики за трудова експлоатация, лоши условия на труд, неправилно боравене с клиентски данни и високи нива на токсични химикали в дрехите.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: