HomeКРАСОТАВредни ли са сухите шампоани за коса?

Вредни ли са сухите шампоани за коса?

жена използва сух шампоан

Вредни ли са сухите шампоани за коса?

Ще се окаже ли истина слуха, че сухите шампоани вредят на скалпа ни?

Всяка от нас се е сблъсквала с неприятния момент, в който нямаме време да измием коса си. И като решение обикновено тичаме до най-близката дрогерия, за да се снабдим с сух шампоан. Дали защото благодарение на него постигаме резултатите на обемна и лъскава коса, сякаш минала през професионална грижа. Но доколко това е полезно?

Да, продуктът е идеален за освежаване след фитнес или когато скалпът ни е малко мазен и нямаме време за измиване. И все пак, според някои специалисти е ужасно за скалпа ни. Но дали има повод за паника? Списание Byrdie взимат въпроса присърце и решават да попитат трихолога Анабел Кингсли и дерматолога Нийл Садик. Идеята им е да хвърлят малко светлина върху казуса:  Дали сухият шампоан вреди на косата ни, както и някои други важни неща, които трябва да знаем за продукта. 

Безопасен ли е сухият шампоан за косата?

Да, сухият шампоан е безопасен за косата, но не може да замени традиционното измиване с шампоан. Според Кингсли сухият шампоан сам по себе си няма да увреди косата или скалпа.

„Сухите шампоани не трябва да се използват като обикновен заместител на истинския шампоан, тъй като те просто не почистват скалпа; те не премахват масла, мъртви кожни клетки, замърсяване, пот или други продукти“, споделя Кингсли. 

Кингсли също добавя, че неправилното почистване на скалпа достатъчно често може да създаде проблеми като лющене и сърбеж, а лющещият се скалп може да доведе до загуба на коса. „Поддържането на космените фоликули чисти предотвратява запушване и възпаление, което води до изтъняване на косата по-късно в живота“, допълва  Садик.

Що се отнася до това, дали сухият шампоан може или не да изсуши кичурите на косата ви, Кингсли твърди, че е малко вероятно, стига да използвате редовно (и правилно) шампоан и балсам.

Как действа сухият шампоан?

Сухият шампоан действа, като попива излишната мазнина и натрупвания от скалпа и корените на косата ви благодарение на абсорбиращи съставки като нишестета. Съставките в сухия шампоан се различават при различните марки. Повечето са аерозолни спрейове, но сухите шампоани също се предлагат на прах, пяна или паста.

Кой трябва да използва сух шампоан?

Жените с фина или права коса могат да се възползват най-много от сухия шампоан, но всеки може да използва сух шампоан, за да оформи косата си. Важно нещо, което да запомним: Сухият шампоан всъщност не почиства скалпа или кичурите; по-скоро помага за абсорбирането на излишната мазнина и себум. Следователно тези с мазни кичури могат да извлекат максимална полза от продукта.

Колко често трябва да използвате сух шампоан?

Добре е да използваме сух шампоан за ден или два между шампоаните и като ежедневна помощ за стилизиране (няколко впръсквания върху главата могат да придадат плътност на отпуснатите кичури). Това, което трябва да бъде по-притеснително обаче, е как да се грижите за косата си в дните, когато всъщност я миете. „Ако мием косата си само веднъж или два пъти седмично, трябва да я почистим двойно (както при шампоан два пъти) и след това да я поддържаме както обикновено“, казва Кингсли. „За рядко миене на косата препоръчвам също така да използваме ежедневен антимикробен тоник за скалп и седмична ексфолираща маска за скалп.“

Окончателно

Като цяло сухият шампоан е напълно безопасен за употреба – стига да го правим правилно. Не е предназначен да бъде ежедневен заместител на стандартния шампоан. Той трябва да се използва само като помощно средство за стилизиране и редовно да се измива правилно.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: