HomeИНТЕРЕСНОКак да спазите новогодишните си цели

Как да спазите новогодишните си цели

новогодишни цели

Как да спазите новогодишните си цели

Нова година означава ново аз, нали? Може би това е обещание да се храните по-здравословно, да спортувате повече или най-накрая да откажете цигарите завинаги. Как да спазите тези новогодишни цели? Изберете конкретни, измерими цели, но също така бъдете готови да ги промените, ако е необходимо, споделят Clevelandclinic.

Как да се ангажирате с новогодишните си обещания? Промяната е процес – и процесите отнемат време. За да направите това годината, в която се придържате към вашите решения, следвайте тези стъпки, препоръчани от психолог:

Съсредоточете се върху стартирането на навик

Изследванията показват, че е по-лесно да започнете с нов навик, отколкото да го спрете. Ако искате да се храните по-здравословно, например, решението ви може да бъде да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Вместо да избягвате преработени храни или да изключите захарта.

Друг подход към по-здравословното хранене може да бъде: „повече няма да поръчвам храна за вкъщи“ в „Ще готвя у дома поне четири вечери в седмицата“. За да замените отрицателен навик с положителен, достойна цел като „Ще спра газираните напитки“ може вместо това да стане „Ще пия 8 чаши вода всеки ден“.

За да се движите повече, „Ще спра да гледам толкова много телевизия“ може да се превърне в „Ще правя  йога две вечери в седмицата“.

Поставяйте си реалистични, осъществими цели

Изборът на нереалистична, неустойчива цел подготвя сцената за провал. Вашето решение трябва да отразява дейност или поведение, които можете да извършвате в дългосрочен план.

„Модните диети , например, не са нещо, което реалистично може да се поддържа“, казва д-р Алберс. „Вие сте в по-добра позиция за успех, ако се съсредоточите върху нещо като внимателно хранене. Така можете да се съсредоточите върху устойчиво поведение въз основа на избора на храна и как и кога ядете.“

Ако сте съвсем нов в тренировките, не започвайте с нова изтощителна рутина. Вместо това се ангажирайте с 30 минути упражнения три пъти седмично. Ако се опитвате да намалите излизането да хапнете, вероятно  няма да се придържате към обещание като „Изобщо няма да ям в ресторанти тази година“. Но може да ви е по-лесно да излизате да ядете само три пъти месечно. Ако не сте чели нито една книга от години, едва ли ще постигнете високата цел да завършите 50 книги тази година. Пет обаче вероятно е в обсега ви.

Бъдете конкретни

Неясни цели като „спортувайте повече“, „пийте по-малко“ и „намалете захарта“ е невъзможно да се изразят количествено. Вместо това д-р Алберс казва, че е важно да се поставят малки, приложими цели, които са добре дефинирани.

Останете гъвкави

Поставянето на много конкретни цели може да има обратна страна. Но чували ли сте някога израза „Прогрес над съвършенството“? Не е нужно да го правите на 100% всеки ден. Д-р Алберс ви насърчава да си дадете малко място за движение и да сте готови да коригирате целите си, ако е необходимо.

Ако например сте решили да спортувате по 20 минути всеки ден, но днес се оказва най-натовареният, най-хаотичният ден, не се самообвинявайте за това. Добре е вместо това да правите 10 или 15 минути!Идентифицирайте пречките

Какво вероятно ще ви попречи да постигнете решението си? Вероятно вече знаете какви са вашите потенциални пречки, независимо дали са физически или емоционални. Понякога решенията са практични: Ако се опитвате да поръчвате храна за вкъщи по-рядко или да намалите използването на социални медии, изтрийте приложенията от телефона си. Но ако вашите пречки са от умствено и емоционално разнообразие, може да се наложи да положите допълнителни усилия. 

Ако сте склонни към негативно мислене, започнете да правите  положителни утвърждения. Ако сте строги към себе си относно предполагаемите неуспехи, практикувайте състрадание към себе си. Ако мразите, че не виждате резултати, работете върху справянето с перфекционизма.

„Идентифицирането на вашите пречки от самото начало може да ви помогне да ги планирате и да постигнете по-голям успех“, казва д-р Алберс.

Вземете си приятел

Намерете член на семейството, приятел или професионалист, който може да ви помага. Защо? Защото един от най-добрите начини за успех включва социална подкрепа. Можете също да обмислите групова цел. Например: Семейство, което обещава да седи заедно на вечеря поне веднъж седмично.

Напомняйте си

Лесно е да се разсеете от живота и да забравите за решението си. „Умовете ни са заети и активни“, отбелязва д-р Алберс. „Лесно е да си поставиш цел и бързо да я забравиш.“

Отбелязвайте напомняния на бюрото си или на огледалото в банята. Настройте телефона или календара си да изпращат известия, напомнящи за вашата цел. Добавете целта си към списъците си със задачи заедно със задълженията.

Проследявайте напредъка си

Водете си дневник  или проследявайте напредъка си в приложение. Ако целта ви е съсредоточена върху упражнения, например, има много приложения за регистриране на вашата активност.

Как да не нарушите новогодишните си обещания

Ето едно реалистично очакване относно решенията: може да не го изпълните. Всъщност, едно проучване установи, че  почти 1 от 4 лица, които решават проблемите,  не са запазили новото си поведение след седмица. Един месец след новата година почти половината от участниците се отказват от целите си. С други думи, случва се. Но можете да се върнете на правилния път по всяко време, не само в началото на годината.

„Истинската и трайна промяна се случва, когато човек се почувства готов, а не като избере произволна дата в календара“, казва д-р Алберс.

Промяната отнема време. Просто продължавайте и бъдете упорити. Върнете се към целта си и си дайте възможност да направите промени по малки и постижими начини.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: