HomeЗДРАВЕМожем ли да виним телефона си за болките във врата?

Можем ли да виним телефона си за болките във врата?

жена с болки в гърба

Можем ли да виним телефона си за болките във врата?

Ако болките във врата са неизменна част от ежедневието ни, замисляли ли сте, че може да е заради телефона ни?

Наричан още „Вратът на текстовете“ или иначе казано болките в гърба могат да причинят дискомфорт през целия ден, че дори и през нощта.

Много от нас познават усещането да се свлечем над своите смартфони в края на работния ден. Тази активност дори може да се проточи с няколко часа. Това е време, в което не обръщаме внимание над стойката си и положението на нашето тяло. 

Заедно с непрекъснатото използване на смартфон идва „Вратът на текстовете“, което може да се определи като повтаряща се болка освен в областта на врата, гърба, кръста и на други части от нашето тяло. Разбира се болката във врата се влошава с напредването на възрастта.  И това е прието за нормално. Но с непрестанното използване на смартфоните, влошената мускулна болка във врата, раменете и понякога долната част на гърба започва да засяга тийнейджъри и дори децата.

И така, как да се справим с този вид болка във врата? Списание HealthClever споделят няколко любопитни факта и упражнения за разтягане

Какво е „Вратът на текстовете“?

Представлява синдром, получаващ се в последствие на многократното количество стрес в областта на шията. Най- вече се дълги заради продължителното стоене на главата ни в позиция надолу.

Три неща се случват, когато стойката на главата ни е неправилна:

  • Вратът ни се движи напред.
  • Раменете ни се заоблят напред или се повдигат към ушите ни.
  • Мускулите на врата и раменете ни се спазмират (свиват).
  • Този вид постоянна поза започва да засяга не само шията, но и цервикалния гръбнак, раменните мускули и поддържащите връзки.

„Вратът на текстовете“ може да бъде особено коварен, защото обикновено не усещаме ефекта от позата си, докато не стане твърде късно. Когато извършваме действието на гледане надолу, това не е моментът, в който усещаме болката. Всъщност обикновено сме толкова погълнати от това, което гледате, че дори не усещаме симптомите до по-късно.

Какви са симптомите на „Вратът на текстовете?

Един от начините да установим навреме е като проследим откъде извира болката или сковаността – дали е от областта на шията или не. 

 Най-честите симпотоми са: 

  • Скованост и стягане във врата и раменете.
  • Остра и неприятна болка във врата.
  • Постоянни главоболия.
  • Мускулна болезненост и болка.
  • Умора и гадене.
  • Болка в очите.

Освен симптомите на мускулна болка, може да причини множество други здравословни проблеми, включително болка в пръстите и лактите. Освен това може да доведе до проблеми като артрит на шията и дълготрайни увреждания на шийните прешлени. Седенето в отпусната позиция ограничава способността на белите ни дробове да се разширяват, нарушавайки белодробния ни капацитет. Освен това вдишването на по-малко кислород означава, че сърцето ни трябва да изпомпва по-силно, за да разпредели повече кръв, пренасяща кислород, през тялото ни.

Упражнения и разтягания за врата

Разтягане на врата

Нека се съсредоточим върху частта от тялото ни, която получава най-голям удар, когато сме пред екраните по цял ден: вратовете ни. Когато седим, използваме компютъра или телефона си, мускулите на врата ни могат да станат прекалено стегнати. В някои случаи те се разтягат прекалено много. Така че тогава някои от страничните и предните мускули на врата ще станат прекалено стегнати.

Как да се разгетнем в офиса: 

Докато седим, нека протегнем дясната си ръка надолу и да хванем  страничната част на стола. След това се накланяме наляво, като все още се държим. Трябва да почувстваме разтягане от дясната страна на врата си. Опитваме да се задържим за поне 30 секунди. След това повтаряме с другата си ръка. Докато се разтягаме, се стремим главата ни да е в изправена позиция.

 Изометрично разтягане

Преплитаме пръстите си и ги поставяме зад главата си. След това натискаме назад с доста голяма сила. В този момент трябва да почувстваме добро разтягане на ръцете, гърба и раменете, Така създаваме разнообразие и движение, без да се движим много“. „

Свиване на лопатката

За да укрепим и тонизираме тази област, нека започнем с изправена позиция и рамене, но все пак да останем отпуснати. След това започваме да свиваме лопатките заедно. Издърпваме лопатките назад, доколкото можем, сякаш правим опити да ги съберем.

Обикновено завъртане 

 За да разтегнем областта на гръдните си мускули, нека хванем ъгъла на бюрото си с дясната си ръка, като започнем да въртив тялото си наляво-надясно така че да гледаме през рамото си. Задържаме за 30 до 60 секунди, преди да преминем на другата страна.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: