HomeМЕСТАНай-големите тенденции в пътуванията за 2024

Най-големите тенденции в пътуванията за 2024

пътуване

Най-големите тенденции в пътуванията за 2024

Ако 2022 г. беше за завръщане към пътуването, тогава 2023 г. беше годината, в която стигнахме по-далеч от всякога. От астро туризъм до смяна на дома, това са тенденциите, оформящи пътуванията през 2024 г. Пътешествениците излязоха в небесата, по релсите, пътищата и моретата, за да отбележат най-важните моменти. Дори се случи първото туристическо пътуване в космоса, напомня cntraveller.

През 2024 г. пътуващите ще поставят това, което е важно за тях на преден план. Ще търсят по-дълбоките преживявания, които оставят положително въздействие. Ще избират внимателно дестинации, ще забавят скоростта, за да се насладят на тишината и звездите. Ще се отдадат на любовта си към храната на нови и интересни места и ще се потопят в уелнес практики, които помагат да живеем по-дълго.

Астро туризъм

Каква е тенденцията? Астрономията, разбира се, съществува от зората на цивилизацията. Гледането нагоре към звездите отдавна е източник на успокояващо душата чудо. Днес, колкото повече обществото потъва във виртуалния свят, толкова повече чувстваме нужда да разширим хоризонтите си в реалната вселена. Астротуризмът или звездното къпане е пътуване с цел да се видят астрономически явления. Например да отидеш на места без замърсяване, тълпи и трафик. Там където можеш да се съсредоточиш единствено върху небето и да прекараш часове, гледайки звезди, планети и съзвездия.

2024 г. се оказва голяма година от гледна точка на астрономията, от умопомрачителни затъмнения до зрелищни метеорни дъждове. Освен това учените прогнозират най-добрите прояви на северното сияние за 20 години, според Guardian.

Смяна на дома

Каква е тенденцията? Все по-често взискателните пътешественици търсят да стоят далеч от дома си. Нарастването на home office след пандемията означава, че работата и животът в чужбина никога не са били по-привлекателни. Уловката? Солидните такси и разходи за настаняване. Идеалното решение да си гарантирате (безплатен) дом в чужбина е да давате своя собствен под наем. Можете и да размените домовете си. 

Гарите са новите дестинации за храна

Каква е тенденцията? Железопътните гари по света обикновено се минават възможно най-бързо. Те не са предназначени за пътуващите да останат и да се мотаят. В днешно време закъсненията при пътуване се увеличават и посетителите искат повече местни изживявания. Струва си гарите да посрещат пътниците с магазини, ресторанти и барове, които да разгледат. В опит да се създаде по-динамично изживяване на посетителите, историческите жп гари се обновяват. Неразделна част от препроектирането са предложения за храна и напитки.

Спортен туризъм

Каква е тенденцията? Спортният туризъм се разви през последните няколко години с ново поколение спортни фенове. Те се появиха благодарение на лъскавите телевизионни документални филми като Формула 1. Сега планираме ваканции, които зависят от гледане на спорт, състезания и други дейности.Охлаждане

Каква е тенденцията? За по-голямата част от хората летните ваканции преди бяха за гонене на слънцето, търсене на топлина. С интензивните, рекордни температури през последните години обаче мнозина обмислят да пътуват в обратната посока. Да резервират „охлаждащи места“ в дестинации с умерен климат, като се възползват и от това, че са по-малко пренаселени.

Не е чудно, че много хора се замислят преди да резервират горещи точки като Южна Франция и Сицилия през юли или август. Проучване за мрежата за луксозни пътувания Virtuoso установи, че 82% от клиентите ѝ обмислят дестинации с по-умерено време през 2024 г. Дестинации като Исландия, Финландия и Шотландия, според Intrepid Travel, заедно с Латвия, която нараства популярността си при пътуванията. „Виждаме увеличение на тези, които почиват на север“, казва Андреа Годфри от Regent Holidays. „И Скандинавия, и балтийските страни стават все по-забелязани.Те предлагат по-скромен стил на почивка, но имат някои прекрасни плажове, гори и езера както за отдих, така и за приключенски дейности.“ По-ниските температури са особено подходящи и за семейни пътувания.

AI има за цел да бъде ваш помощник

Каква е тенденцията? В началото на миналата година ChatGPT на OpenAI счупи рекорда като най-бързо развиващото се потребителско приложение. Пътешествениците започнаха да си играят с AI chatbots, за да получат вдъхновение за пътуванията си. Съвсем наскоро големите платформи за резервации на пътувания започнаха да интегрират AI chatbots в опита за резервации. 2024 г. ще бъде свързана изцяло с това как AI се стреми да бъде ваш помощник при пътуване. Вълна от нови функции и продукти, задвижвани от изкуствен интелект, има за цел да подпомогне пътуващите на място. Като същевременно поражда загриженост относно потенциалните отрицателни въздействия, тъй като изкуственият интелект става все по-широко интегриран в нашите пътувания.

Хотели, собственост на ресторантьори

Каква е тенденцията? Ресторантите и хотелите са двата основни елемента на хотелиерската индустрия. И естествено двете често се преплитат на едно място. Доскоро обаче повечето хотели не бяха стартирани или притежавани от ресторантьори. И все пак пътуванията, фокусирани върху храната, продължават да се увеличават. Хората планират цели пътувания около откриването на култура чрез нейната храна. Има смисъл ресторантьорите да добавят хотелиер към своите автобиографии. Би било небрежно да не споменем Nobu, който започна като ресторант през 1994 г. и през 2013 г. стартира своята глобална хотелска марка, като предвестник на тенденцията.

Безшумно пътуване

Каква е тенденцията? В епохата на свръхстимулация тишината може да е точно това, от което се нуждаем. Безшумното пътуване предоставя шанс за възстановяване. Тихите уединения за медитация са все по-популярна уелнес тенденция. Пътуванията също така включват уединени природни курорти, сън, тихи хотели, тихи разходки.


Share With: