HomeСРЕЩИИрина Замфир: Иновации в e-commerce

Ирина Замфир: Иновации в e-commerce

Ирина Замфир

Ирина Замфир: Иновации в e-commerce

Като главен директор по приходите в easySales, Ирина Замфир изгражда нови мостове между бизнеса за електронна търговия и множество пазари.

В динамичния и непрекъснато развиващ се свят на електронната търговия, Balkan eCommerce Summit 2024 се откроява като събитието на годината. Този вдъхновяващ двудневен форум обещава да остави незаличима следа в индустрията за e-commerce в Балканския регион.

На фона на това, имахме възможността да интервюираме Ирина Замфир, главен директор по приходите в easySales. Тя разкрива ключовите стратегии за постигане на успех, иновациите в сектора и важността на разнообразието в работата.

Стратегическият фундамент на успеха

Като главен директор по приходите в easySales, вие сте допринесли за свързването на бизнеса за електронна търговия с множество пазари. Бихте ли споделили някои идеи за ключовите стратегии, които са довели до успеха ви в тази роля?

Едно от ключовите качества на моята роля в easySales е изграждането на партньорства. Успехът ми се дължеше на комбинация от стратегически партньорства, фокус върху потребителското изживяване и използване на авангардни функции на easySales, които помагат на бизнеса с електронна търговия, съчетано с информация и прозрения от пазари, които могат да им помогнат да развият бизнеса си: като: статистика, тенденции и т.н. Изграждането на смислени партньорства, създаването на удобно за потребителя изживяване и оставането в челните редици на технологиите са ключови двигатели. Не става въпрос само за транзакции. Това е за насърчаване на връзки и правене на пътуването в електронната търговия по-плавно за бизнеса.

С вашия богат опит в банкирането и продажбите, как мислите, че тези преживявания са оформили подхода ви към лидерството и растежа на приходите в сектора на електронната търговия?

Моят опит в банкирането и продажбите ми вдъхна дълбоко разбиране на финансовата динамика, взаимоотношенията с клиентите и ефективната комуникация. Тези преживявания оформиха моя лидерски подход. Лидерството за мен е изграждане на доверие, прозрачност и намиране на индивидуални решения. В електронната търговия тези принципи се превръщат в създаване на взаимоотношения, които стимулират растежа на приходите.

Иновации в електронната търговия: Персонализация и AI

Кои са най-вълнуващите иновации в сектора на електронната търговия в момента и как смятате, че те ще оформят бъдещето на онлайн бизнеса?

Секторът на електронната търговия кипи от вълнуващи иновации като персонализиране, управлявано от AI, разширена реалност за потапящи изживявания. Тези иновации не се отнасят само до технологията. Те имат за цел да направят онлайн взаимодействията по-лични, сигурни и удовлетворяващи потребителите.

Въз основа на вашия опит, какви ключови умения или качества смятате, че са от съществено значение, за да могат жените да се отличават във вашата област?

Основните умения за успех включват развит аналитичен ум, способност за ефективна комуникация, адаптивност към промяна и способност за изграждане на взаимоотношения. Тези умения са универсални и аз вярвам, че възприемането на разнообразието е от решаващо значение за отключване на пълния потенциал на всеки екип.

Balkan eCommerce Summit 2024: Очаквания и възможности

В контекста на Balkan eCommerce Summit 2024, какви са вашите очаквания за събитието и как смятате, че то ще допринесе за овластяването на жените в индустрията?

Очаквам с нетърпение Balkan eCommerce Summit 2024. Виждам го като събиране на умове за обмен на идеи, споделяне на прозрения и създаване на възможности в сферата на електронната търговия. Вярвам, че събитието ще допринесе, като предостави платформа за работа в мрежа, менторство и представяне на успешни истории. Това е шанс да вдъхновите и подкрепите жените в електронната търговия, правейки индустрията по-приобщаваща и жизнена.


Share With: