HomeИНТЕРЕСНОВодици: Българският празник за сбъдване на желания

Водици: Българският празник за сбъдване на желания

водици

Водици: Българският празник за сбъдване на желания

На прекрасния празник Водици, който се отбелязва в полунощ срещу Богоявление, българите отдават почитанията си на водата. 

Този голям български празник има корени дълбоко преди Христа и е обвит в древна религиозна символика. Народът на Слънцето винаги е възприемал водата като свещена сила, способна да „помни“ и да ни влияе.

Старите българи вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Място, където душата последно се „измива“, „съблича“ тялото си и се пречиства. То представлява началото на нейния път към Бога. Вярвали са, че водата пречиства, лекува и „помни“, пише change-life.eu

Празникът ВОДИЦИ е разделен на три части:

Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”.

Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го „сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.

На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период! НАРЕЧИ СИ ВОДАТА!

Българско обредно наричане

На ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти , така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!

Нарича се за Ново начало, Сила, Благоденствие, Любов и Здраве!

Как да наречеш водата си

Здравей, Добросторнико! Веднага казвам, че щом четеш това, трябва да си наясно, че ще пиша за Магията. И за това как можеш да я сториш сам. Ако нещо те стяга под лъжичката, да знаеш че е собствената ти вяра. Недей да вървиш против нея!

Ако пък наричаш себе си християнин и с любопитство и радост би участвал в тази приказка, може би е крайно време да си зададеш някои въпроси. Та да започваме:

Когато се здрачи достатъчно навън на 5-ти, налей вода в един съд. Може да е купа или малка тенжерка. По-добре да е по-голям съд и по-широк! Гледай да не е пластмасов съд.

Някога водата се е наливала от извор или кладенец, но ти ползвай чешмата в къщи.

Изнеси водата навън – на балкона или прозореца, или на двора. Хвани съда с две ръце и притихни малко с водата си. Остави я да те усети. Подишай свежия въздух с нея. Постойте си така поне 5 минути.

Поздрави я и й кажи името си. НА ГЛАС!!! Тя вече те познава. Тя е ТВОЯТА вода. Постойте още малко заедно, остави съда навън и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето да се „измълчи” и пречисти.

Точно преди полунощ излез отново при нея. Тогава преди ВОДИЦИ силата й е най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Дланите ти трябва плътно да обхващат стените. Знам, че е студено…

Сега се свържи с твоята вода. Помисли кое е най-голямото ти желание, кое е това, чието сбъдване ще ти донесе нова Сила и Радост. Не бързай!

Изречи на глас пред водата най-съкровеното си желание!

Заяви волята си ясно и категорично! Наричай, не моли! Притихни отново и постой с нея. Опитай се да си представиш как ще изглежда живота ти, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитай се да „видиш” тази картина в твоята вода.

Огледай се в нея! Как ще изглеждаш сбъднат? Виж как си облечен! Има ли някой наоколо? Къде си? На какво мирише? Какъв сезон е?

Наслади се на Сбъдването си!

Предизвикай абсолютната си увереност, че това ще се случи!

Кажи на водата всяка дума, която се явява в този момент…

И завърши НА ГЛАС с най-старото и силно наричане:

РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!

После покрий водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибери.

Остави водата си да преспи навън, в нощта, в която стихията най-много чува!

Ако правиш това наричане по друго време, остови водата някъде до леглото си, да надникне и в съня ти,  да поема ПРАВОТО ТИ СЛОВО (истината ти) цяла нощ. Да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди твоето СБЪДВАНЕ.

Сутринта на ВОДИЦИ, когато се събудиш първо иди при Водата си. Измий си очите с нея и с много обич отпий от твоето Сбъдване. После пак…

Усети твоя ДАР с цялата си душа. После склони чело пред Водата и на глас й благодари!

Прибери я. Можеш да я изпиеш цялата или по малко, както искаш, да наръсиш с останалото от нея дома си, да полееш някое цвете – както прецениш. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ти. Силата й е право пропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ти. Така че, магията е в твоите ръце!

Дали е истина

Това е много стара Магия. За мен работи от години.

А колко работи за теб, зависи от Силата ти, Куражът ти и Корена ти.

Моля ви, подарете тази Магия на децата си! Позволете им да станат част от старата българска приказка! И, направете ми една услуга, не наричайте това вълшебство, бихте излъгали! Не сменяйте същинското име, за да сте в мир със собствената си вяра. Това е част от правото слово на Магията и силата й!

Честити ти Водици, Добросторнико!

„Добра стига, български рожби!

Дъхът ви сещам, с Дъха си отвръщам.

Вярата и Думите, рожби,

В дълбините си в Чудо превръщам!

Нека Всякоя болка, Урок да бъде научен!

Нека след загуба страшна, дар да бъде заслужен!

Да бъде Обич в очите, с които един друг ще се гледате!

Да бъде Здраве в снагите ви, Животът ви дълго да пази!

Да бъде Сила и Смелост, истината на глас да изричате!

Да бъде Благо и Радост от тука нататък в съдбите ви!

Да бъде Благодат за България, че корените ви да пребъдат!

И нова сила да дойде за Ново начало по Пътя ви

И ако от Истина идва, туй що от Водата поискахте

Нека след днес, на ВОДИЦИ, сбъднато да го видите!

И НЕКА РЕЧЕНОТО ТИ В ТАЗИ НОЩ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!“

Share With: