HomeЗДРАВЕКакво е характерно за тазгодишния грип?

Какво е характерно за тазгодишния грип?

жена кашля

Какво е характерно за тазгодишния грип?

Тази година пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари. Това прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. През първата седмица на януари има 119 случая на болни от грип на 10 000 население. Това означава, че от 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличение на случаит. Тази година доминира грип тип А, който се лекува много по-лесно с доказаните антивирусни лекарства, добави още той. 

Кое е характерно за тазгодишния грип

“От пълно здраве те сваля за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена кашлица, болки в мускулите и ставите.” Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период. По думите в момента са много разпространени и аденовирусите. Те засягат горните дихателни пътища и са свързани с възпаление на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото. Относно Covid, проф. Кантарджиев отбеляза, че в момента рядко протича тежко. Въпреки че няма да изчезне, вирусът постепенно ще намалява. 

Ето какво сподели Ива Христова, директор на НЦЗПБ, пред бТВ:

„Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища. В началото – висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и след това секреция. Covid-19 дава не толкова остро начало, температура до 38 градуса, сериозно главоболие, болки зад очите и засяга целия организъм. Често има диария, безсъние, тревожност, депресия. Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да доведе до инфаркт, инсулт и прочие. При всеки четвърти пациент има „рибаунд ефект“ (бел. ред. повторната поява на симптоми, които отсъстват или са били контролирани по време на приема на лекарство, но се появяват когато то бъде спряно или дозата се намали). Десетина дни след подобряване се получава отново засилване на симптомите“, обясни Ива Христова.

Детски градини 

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев. По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата. Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: