HomeКРАСОТАКак медицински открития се превръщат в козметични хитове

Как медицински открития се превръщат в козметични хитове

намазани ръце с крем

Как медицински открития се превръщат в козметични хитове

Историята на козметични революции, родени от научни инциденти.

Слушай статията:

Историята на козметиката е изпълнена със случайни открития, които променят начинът на живот. Легендарна е историята на Макс Хубер, инженер в областта на аерокосмическите технологии. Тя е пример за това как бедствия могат да водят до пробиви в индустрията за красота. След като експлозия в лабораторията му причинява тежки изгаряния по тялото, Хубер се обръща към морските дълбини за вдъхновение и създава световно известния Crème de la Mer.

Съвременните научни усилия продължават да бъдат вдъхновени от медицинските предизвикателства. Д-р Омар Хюсеин, изтъкнат пластичен хирург, подчертава значението на създаването на продукти, които облекчават и възстановяват изгорената кожа. Те се оказват полезни не само за тежко увредената кожа, но и в борбата с ежедневните увреждания като стареене, UV излъчване и замърсяване на въздуха.

Открития в регенерацията на кожата и тяхното влияние в козметиката

Биомедикът Августинус Бадер е специализирал в областта на стволовите клетки и тъканното инженерство. Той е още един пример за учен, преследващ целта за безболезнено възстановяване на раните. Али Фини, разказва за VOUGE  как след три десетилетия изследвания, Бадер създава революционен гел за рани, който води до разработването на неговата козметична линия. Тя включва продукти като The Cream и The Rich Cream. Те имат за цел да решат широк спектър от кожни проблеми.

В контекста на регенеративните терапии, продукти като Vaseline Original и Biafine Emulsion Cream играят ключова роля. Vaseline Original, известен със своите овлажняващи и лечебни свойства, е често използван за лечение на леки изгаряния и суха кожа. От друга страна, Biafine Emulsion Cream, продукт, който се предлага без рецепта в България, се използва за ускоряване на заздравяването на леко увредената кожа, като тази от лазерна терапия или слънчеви изгаряния.

Възстановяване на кожата с медицински технологии и новаторство

С развитието на медицинската наука, все повече технологии, първоначално предназначени за лечение на сериозни здравословни проблеми, намират приложение и в козметичната индустрия. Пример за това е Хипербарната оксигенация в барокамера, използвана първоначално за лечение на рани. Сега тя се възприема като новаторски метод за подобряване на кожата. Тази технология се основава на излагането на пациента на 100% кислород под повишено налягане. Това ускорява възстановителния процес и подобрява общото състояние на кожата.

Вследствие на широкообхватните позитивни въздействия върху организма, хипербарната оксигенация излиза от рамките на обичайното си приложение като вид терапия: съдови исхемични нарушения и кесонна болест. – разказва д-р Теодора Иванова, физиотерапевт в медицински център „HBO Medical Support Center“ Стара Загора. „Все по-често се използва за възстановяване за жизнените сили на организма, подобрявайки енергийния баланс, метаболизма, кръвоснабдяването, стимулирайки регенерацията, имунитета и дезактивирайки токсичните метаболити (съединения) в тялото на човека

Значимо е въздействието на хипербарната оксигенотерапия (ХБО)  при възстановяване на тъканите, увредени в следствие на травми, оперативни манипулации (постхирургичен период) физически, (двигателен дистрес, атонични рани), вследствие съдов дефицид (захарен диабет, диабетно стъпало, венозна недостатъчост) изгаряния и измръзване.

Въпреки ограничените контраиндикации за провеждане на ХБОТ е препоръчително извършването на консултация с лекар специалист в тази област. Допустимо е за напълно здрави хора, желаещи за подобрят хормоналния, метаболитния и имунен статус на организма си, тургора и кръвообръщението на кожата.“ – допълва физиотерапевтът.

Технологии като тези са в основата на продуктите на Element Eight, чийто основател Анди Картър, водещ при изследвания в областта на регенерацията на тъкани, включва кислород в своите формули. Подобен подход обещава повишена ефективност на продуктите, тъй като кислородът е жизненоважен за здравето на кожата.

Бъдещето на козметиката: съчетаване на медицински изследвания и ежедневни решения

Д-р Хюсеин подчертава, че разработките в областта на медицината ще продължат да оказват влияние върху козметичната индустрия. Откритията на клетъчно ниво водят до начини за регенерация и възстановяване на тъканите. Това може да доведе до нови методи за подобряване на колагеновите нива, еластичността и общата структура на кожата.

Съвременната козметика се обогатява от тези медицински иновации, като предоставя продукти, които не само подобряват външния вид, но и подпомагат здравето на кожата. От лабораторията до банята, научните открития продължават да променят начина, по който се грижим за нашата кожа.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required


Share With: