HomeМЕСТАОнлайн музеи, които да посетите от дома си

Онлайн музеи, които да посетите от дома си

Париж

Онлайн музеи, които да посетите от дома си

В ерата на технологичния напредък всичко е на ръка разстояние. Това важи и за най-известните музеи в света.

Откриването на нови начини за културно обогатяване е по-лесно от всякога. Ще ви представим онлайн музеи, които можете да посетите от уюта на дома си. Разгледайте вълнуващите изложби и колекции, представени чрез впечатляващи виртуални турове. Без значение дали сте почитател на класическите майстори или фен на съвременните течения, тези онлайн музеи предоставят богатство от изживявания и възможности. Започнете своята виртуална екскурзия и се потопете в история и изкуство, без да напускате дома си:

Смитсониън

Първото ни предложение е един от най-известните американски музеи – Смитсониън. Националният природонаучен музей във Вашингтон е един от най-посещаваните музеи в света. Имаме възможност да надникнем и да се запознаем с неговите прекрасни съкровища изцяло онлайн, докато сме удобно настанени на дивана вкъщи. Музеят предоставя 360-градусова пешеходна обиколка на всички уникални експонати, сред които и Залите на бозайниците, насекомите, динозаврите и палеонтологията.

Лувърът

Можете да разгледате Лувъра само на един клик разстояние: египтяните, творбите, галерията Apollon. Лувърът е не само един от най-големите световни музеи на изкуството, но е и сред най-емблематичните исторически паметници на Париж. Музеят предлага безплатна онлайн разходка и опция за разглеждане на някои от най-важните и популярни експонати, като произведения на великия Микеланджело.

Национална галерия в Лондон

Национална галерия Лондон
Източник: Никола Лисандру /Unsplash

Тук можете да намерите невероятни картини и произведения на изкуството, както и 3D обиколка на галерия. Музеят притежава над 2300 картини, образци на западноевропейското изкуство от средата на XIII век до 1900 г., също рисунки и скулптури.

Дворецът Версай

Със сигурност сте гледали двореца Версай във филми, а сега можете да го видите и на компютъра. Версай е обявен за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Световна популярност имат Огледалната зала, кралската опера, галерията на битките и кралските апартаменти. В близост са Големият и Малкият Трианон, а особено внимание заслужават прочутите му градини. Днес дворецът има 2300 стаи и над 63 000 кв. м разгърната площ.

Château de Versailles, near Paris. It was an official residence of the kings of France and is now a World Heritage Site. Versailles, in France. April 30, 2019.

Музеят на Reina Sofia в Мадрид

В този музей има история на испанското изкуство, но също така и историята на Испания и Европа. Но все пак: Герника от Пикасо! Дори физически да не можете да сте пред това гигантско платно, гледането му през екран също има своя ефект. Reina Sofia е един от най-уважаваните музеи на модерното изкуство, който е трансформиран и в изящтен пример на модерната архитектура точно в центъра на Мадрид.

Reina Sofia в Мадрид
Снимка: © Museo Reina Sofía

Alte Nationalgalerie в Берлин 


Alte Nationalgalerie (или Старата национална галерия) съхранява картини и скулптури от 19 век. Заедно със Стария музей, Музея Боде, Музея Neues и Музея Пергамон, тя формира ядрото на Острова на музеите в Берлин. Музеят разполага със зашеметяваща колекция от неокласическо, романтично, бидермайерско, модернистично и импресионистично изкуство в Берлин. Създадена е по нареждане на пруския крал Фридрих Вилхелм IV, първоначалният архитектурен план е разработен през 1862 г.

Старата национална галерия в Берлин
Снимка: Jörg Zägel

Музеят на Винсент Ван Гог в Амстердам

Музеят е една от задължителните спирки за почитателите на изкуството в нидерландската столица. Неслучайно минават над 2 милиона посетители годишно. Открит е през 1973 година. Тук се съхранява най-голямата колекция от творби на нидерландския художник Винсент ван Гог, завещани на брат му Тео. Колекцията съдържа 200 картини, 500 рисунки, 700 писма, сред които е и първата голяма картина на твореца “Селяни ядат картофи” от 1885 година, както и “Слънчогледите” от 1889 година, “Жълтата къща в Арл” и други. Тук са изложени също така творби на съвременници на Ван Гог като Анри де Тулуз Лотрек и Пол Гоген.

Музеят на Винсент Ван Гог в Амстердам
Снимка: MARINELA PETRUNOVA/mywayoftravelblog.com
Share With: