HomeИНТЕРЕСНОПерсонализирани желания чрез изкуствен интелект: мечта или капан?

Персонализирани желания чрез изкуствен интелект: мечта или капан?

Жена със слушалки

Персонализирани желания чрез изкуствен интелект: мечта или капан?

Лична реалност или виртуален мираж: противоречията на изкуствения интелект в нашето ежедневие

Слушай статията:

По време на хаоса на пред коледното пазаруване за пореден път попаднах в ситуация в която знам какво искам да купя и не мога да го избера от лавината предложения – в магазините и онлайн. Искам просто черен шал. И изведнъж започнах навсякъде да виждам различни видове черни шалове. Чудейки се между рафтовете и запазвайки в „любими“ от различни сайтове … просто се уморих и се отказах. Всъщност исках ли наистина черен шал?

Живеем във време, когато изкуственият интелект (ИИ) ни предлага персонализирани варианти за всичко. От храната, която ядем, до дрехите, които носим. Има ли обаче потенциални недостатъци тази хиперперсонализация? Според последните проучвания, ИИ може да намали „бариерите между това, което искаме, и това, което получаваме“. Прекомерната персонализация обаче, може да ни затрудни при вземането на решения и да позволи на трети страни да влияят ненатрапчиво на нашите избори.

Представете си ситуация, в която влизате в ресторант и кухнята вече е започнала подготовката на ястие, оптимизирано специално за вашия вкус, или ви представят персонализиран списък с възможности за избор. Това не е фантастика, а реалност, благодарение на изкуствения интелект. Въпреки че все още сме в началните етапи на технологиите за персонализирано хранене, възможностите са почти безкрайни. От дизайн на ястия въз основа на диетични ограничения до създаване на меню, изцяло съобразено с личните предпочитания, ИИ може да промени дори начина, по който взаимодействаме с ежедневните си избори в храненето.

Парадоксът на избора: когато повече означава по-малко

Концепцията за „парадокса на избора“ ни представя ситуация, при която увеличаването на възможностите води до затруднения във вземането на решения. Когато се съветваме с  изкуствения интелект получаваме богат набор от атрактивни опции. Те са толкова разнообразни и лично адаптирани, че изборът между тях става все по-труден. Както моято история с черния шал, повечето потребители се сблъскват с проблема да избират не само между няколко добри варианта, а между десетки, които изглеждат идеални. Резултатът често е усещане за претовареност и нерешителност, засилвайки чувството на неудовлетворение, въпреки наличието на множество подходящи възможности.

Изкуственият интелект ни предоставя широк спектър от атрактивни опции, което може да доведе до прекомерен избор и в крайна сметка до парализа на решението. Този феномен може да отнеме удовлетворението от избора и да намали общото качество на взетите решения.Възходът на „Средносттав епохата на ИИ

Според Алекс Мърел, прекомерният достъп до данни води до еднообразие сред възможните избори. Когато персонализацията се базира на предишни решения, се ограничават  възможностите ни за нови опити и сякаш се затваряме във виртуален балон на познатото. Така, ако поискаме нещо ново, като нов жанр книга или нов вид храна, ИИ асистентът ни може да се окаже неефективен.

Трети страни в играта на персонализацията

Възможността за влияние на трети страни върху персонализираните ни избори е сериозен проблем. Девън Фрай посочва в Psychology Today, че ИИ може да се основава не само на нашите предпочитания, но и на данни от други потребители, общности, политици и онлайн магазини, което би могло да промени нашите избори. По този начин се открива възможност за по-малко очевидно, но също толкова силно влияние на външни фактори върху нашите решения.

Въпреки че ИИ предлага възможности за подобрение на нашето вземане на решения, важно е да се признае, че винаги ще има компромиси. Дали тези компромиси си заслужават и дали увеличената персонализация ще доведе до непредвидени последствия, предстои да видим. А дотогава – ако искаме да си купим нещо – например „черен шал“, можем да грабнем първия или втория, който харесаме. И ще сме щастливи с избора си, просто, защото сме го направили водени от собственото си желание.


Share With: