HomeЗДРАВЕТоп 5 предимства на витамин Е

Топ 5 предимства на витамин Е

витамин Е

Топ 5 предимства на витамин Е

Лесен за набавяне от здравословни храни, витамин Е може да помогне за защита на очите ви, да засили имунната ви система и да намали риска от рак.

Слушай статията:

Вероятно сте виждали много продукти за красота, на които да пише „витамин Е“. Но това хранително вещество не е просто важна част от продуктите за красота. Той е и от съществено значение за доброто здраве и много функции на тялото. Диетологът Джулия Зумпано обяснява ползите му и как да си набавяме достатъчно по здравословен начин, пред clevelandclinic.

Какво представлява витамин Е?

Витамин Е е мастноразтворим, което означава, че тялото ви го абсорбира и транспортира като хранителни мазнини. Освен това е антиоксидант, съединение, което се бори със свободните радикали, които повишават риска от определени заболявания. Но антиоксидантите почистват щетите от тях.

Въпреки това, което виждате на етикетите за хранителни стойности, той не е единичен витамин. Това хранително вещество всъщност се предлага в осем различни форми:

Алфа-токоферол.

Бета-токоферол.

Делта-токоферол.

Гама-токоферол.

Алфа-токотриенол.

Бета-токотриенол.

Делта-токотриенол.

Гама-токотриенол.

Алфа-токоферолът е най-често срещаният вид и се намира в най-големи количества в тъканите и черния дроб на вашето тяло. Но това не означава, че другите видове са по-малко ценни. Всяка форма на витамин Е има свои собствени уникални антиоксидантни способности. Източниците на храна често съдържат смес от два или повече вида.

И така, какви са ползите от този мастноразтворим приятел, който се бори със свободните радикали? Проучванията показват, че яденето на различни цели храни, които съдържат витамин Е, може да помогне по няколко начина.1. Намалява риска от рак

Като антиоксидант, предпазва от увреждане на клетките, причиняващи рак. Някои доказателства показват, че ниските нива на витамин Е и селен могат да повишат риска от рак на гърдата и белия дроб.

Но не излизайте и не купувайте добавка с витамин Е с надеждата да изгоните рака. „Не е доказано, че добавките предотвратяват рак“, пояснява Зумпано. „Ако искате да намалите риска от рак, яжте различни цели храни, богати на витамин Е. 

2. Поддържа очите ви здрави

„Както останалата част от тялото ви, очите ви се нуждаят от разнообразие от витамини и хранителни вещества, за да функционират по най-добрия начин“, казва Зумпано. „Ако имате недостиг на витамин Е, може да имате по-висок риск от определени заболявания на очите.“

3. Укрепва имунната ви система

Имате нужда от здрава имунна система, за да се борите с болести, от настинки и грип до рак. Витамин Е играе жизненоважна роля за вашето имунно здраве.

„Проучванията показват, че той се намира в големи количества в определени имунни клетки“, казва Зумпано. „А недостигът пречи на имунната ви система да върши работата си добре.“

„Хората, които имат заболявания, които пречат на усвояването на мазнини, понякога могат да имат дефицит на витамин Е“, отбелязва Зумпано.

4. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци

Може да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци, които могат да причинят сърдечни удари. Но не започвайте да го приемате вместо разредители на кръвта или други лекарства.

„Нямаме проучвания, които да потвърждават, че добавките с витамин Е са безопасен начин за намаляване на риска от съсиреци“, предупреждава Зумпано. „Набавяйте си го чрез здравословни за сърцето храни, за да намалите риска от сърдечни проблеми.”

5. Озарява кожата ви

Има причина да виждате витамин Е в списъка на кремове, слънцезащитни продукти и други продукти за грижа за кожата. Този се намира в нашия естествен себум и защитава клетките на кожата ви от увреждане.

„Действа вътрешно и външно, за да помогне на кожата ви да изглежда по най-добрия начин“, казва Зумпано. „Въпреки това нямаме никакви доказателства, че приемането на добавка ще подобри кожата ви. Ако ядете разнообразни цели храни, вероятно вече получавате витамин Е, от който се нуждае кожата ви.”

Най-добрите източници

Растителни масла: Маслото от пшеничен зародиш има най-голямо количество витамин Е, което осигурява 135% от дневната ви стойност в 1 супена лъжица. Но други растителни масла, като слънчогледово и шафраново, също са добри източници на това хранително вещество. Царевичното и соевото масло съдържат витамин Е, но в по-ниски количества от другите масла.

Ядки и фъстъци: Фъстъците и фъстъченото масло са добри източници на витамин Е.

Зелени зеленчуци: Зеленчуците като спанак и броколи съдържат витамин Е. Въпреки че количеството е малко, си струва да ги добавите към вашето меню. Зелените зеленчуци са чудесни източници на витамини, минерали и антиоксиданти.

Share With: