HomeИНТЕРЕСНО50 спешни мерки за справяне. Стрес, тревожност, паника

50 спешни мерки за справяне. Стрес, тревожност, паника

50 спешни мерки за справяне. Стрес, тревожност, паника

50 спешни мерки за справяне. Стрес, тревожност, паника

В живота на всеки човек има ситуации, които го карат да се чувства нерешителен, демотивиран и стресиран. Много често тревожността и самотата вземат превес и хората стават претоварени, депресирани и отчаяни. Д-р Оливия Риймс предлага 50 спешни мерки как да се справите сами със стреса, тревожността и паниката. Тя дава набор от лесни и ефективни стратегии за разпознаване и освобождаване от негативните емоции. 

Авторката Оливия Риймс работи в Университета в Кеймбридж и се занимава с изследване на психичното здраве. Интересува се от съвременни проблеми като стрес, тревожност и паника, и предлага различни начини за справяне с тях.  Д-р Риймс предоставя на читателите 50 лесни и научно обосновани решения за преодоляване на редица психични проблеми като претоварване, нерешителност, тревожност, липса на мотивация и други. Нейните съвети и препоръки ще ви помогнат да намалите напрежението и да се освободите от стреса и тревожността. Така ще се почувствате по-спокойни и уверени в себе си.

Какво друго ще научите от книгата „50 спешни мерки за справяне. Стрес, тревожност, паника“?

Авторката разглежда всеки психичен проблем и негативна ситуация в отделна глава, така че бързо да откриете помощта, която ви е необходима. Тази информация ще ви помогне да отговорите на следните въпроси: 

 • Нерешителни ли сте? Как се вземат решения?
  – Липсва ли ви мотивация? Как да свършите нещо (зле)?
  – Усещате ли, че губите контрол? Как да засилите вашия самоконтрол?
  – Под стрес ли сте? Как да се съвземете след тежък момент с помощта на хумора?
  – Чувствате ли се претоварени? Как сами да се успокоите?
  – Чувствате се тревожни? Как да се справите с мрачните мисли?
  – Самотни ли сте? Как да изградите щастлива връзка?
  – Чувствате се отхвърлени? Как да преодолеете раздялата?
  – Депресирани ли сте? Как да намерите пътя към личното израстване?
  – Чувствате се разочаровани? Как да намерите надежда?

Малка доса стрес е полезна

Учените и психолозите са установили, че малка доза стрес е полезна, тъй като ни мотивира да действаме. Хроничният стрес обаче застрашава нашето здраве. Кара ни да се чувстваме изтощени и депресирани, може да отслаби имунната ни система и дори да доведе до сърдечен удар. Д-р Оливия Риймс смята, че хуморът е истинското оръжие за справяне със стреса. Тя отделя много място в книгата си, за да покаже на читателите как да го използват.

Например можете да използвате така нареченото „забавно“ въображение. Когато използвате тази практика, започвате да виждате проблема си в нова светлина и той вече не изглежда толкова страшен. Необходимо е само да промените гледната си точка. Можете да си представите човекът, който ви кара да се чувствате неловко и стресирано облечен със смешен костюм, говорещ с десет октави по-високо или хълцащ на всеки две секунди. Мислено пресъздайте неприятния разговор, който сте имали с този човек, като си го представи с всички тези детайли: косюма, смешния глас и хълцането. Как ще се почувствате? Вероятно ще се разсмеете и ще свалите напрежението от плещите си.

Друг съвет за справяне със стреса, който авторката дава е да се срещнете или да се обадите на позитивно настроен човек. Всички знаем, че емоциите са заразни. Ако се чувствате сломени и тъжни, се поразходете с хора, които видимо са щастливи или им се обадете по телефона. Според едно изследване, когато общуваме с такива приятели, има по-голяма вероятност и ние да се почувстваме щастливи. 

Науката за стреса

Хипоталамусът е онази част от мозъка, която контролира основните функции на тялото. Когато сте стресирани, този висш център на вегетативната нервна система активира различни пътеки и задейства надбъбречните жлези. Те са разположени в горната част на всеки от двата бъбрека и освобождават хормони като адреналин и кортизол, които участват в реакцията при стрес. Именно тези хормони ви подтикват към действие, когато сте изправени пред опасности. В този момент сърдечният ви ритъм се учестява, кръвното налягане и нивото на глюкозата се повишават. Според много изследвания малко стрес от време на време няма да ви навреди. Проблемът се появява, когато стресът се превърне в хроничен и тялото ви непрекъснато се намира в режим на бойна готовност. Когато постоянно сте под напрежение или на ръба на силите си, възникват проблеми като депресия, сърдечни заболявания и отслабване на паметта. В тези моменти авторката съветва читателите да започнат да се смеят и да проявят чувството си за хумор. По този начин реакцията ви на стресовия фактор ще отслабне. Нивата на кортизол и адреналин спадат и се освобождават химически вещества като ендорфини. Те са естественото болкоуспокояващо на нашето тяло и създават чувство на удовлетворение, щастие и комфорт. 

Всеки човек може да се справи със стреса и напрежението. Важно е да изпълнявате няколко последователни стъпки всеки ден. Съществува така наречената „хигиена на ежедневието“, която трябва да поддържаме. Това, което правите през деня е изключително важно. Ако успеете да се погрижите за психическото си здраве, умът ви ще се успокои много по-лесно, когато дойде време да се отпуснете вечерта. 5 стратегии да се справите със стреса и напрежението през деня

1. Използвайте хумора като противоотрова. 

Това е чудесна стратегия за справяне със стреса в живота. Хуморът отвлича вниманието ни от текущия проблем дори само за малко. Когато се състредоточите върху нещо смешно, вие не приемате нещата толкова сериозно. А стане ли това, стресът разхлабва своята хватка. Изследванията показват, че когато хората преминават през трудности и са под стрес, е по-добре да се смеят, отколкото да бъдат сериозни. Това може да изглежда нелогично, но е важно да използваме стратегии като хумора, за да възстановим хармонията в живота си. Когато гледаме на нещата от веселата им страна, това предлага на ума кратка почивка от проблемите. Д-р Риймс смята, че хуморът помага да се дистанцирате от проблемите и носи яснота на ума. Ако например прочете някой комикс, изгледате забавен филм или смешен видеоклип, ще получите временно облекчение и ще пренастроите фокуса на ума си. Опитайте се да включите в ежедневието си, поне 15 минути, в които да се отдавате на забавни и смешни неща. Разказването на вицове също извиква положителни емоции, които от своя страна допринасят за вашето психично благополучие и издръжливост. 

2. Работете върху вашия специфичен хумор

Доказано е, че хората с добронамерено чувство за хумор са склонни да изпитват повече положителни емоции и по-малко отрицателни, отколкото тези, които си служат със сарказъм или ирония. Използването на добронамерен хумор е добро нещо, когато сме притиснати от крайни срокове или се занимаваме с неприятни хора. Ако сме изправени пред ситуация, която ни се струва неконтролируема, шеговитият тон може да бъде от полза. Той ни помага да се дистанцираме от настоящия проблем. 

3. Търсете шегите

Ако се смятате за сериозен човек и мислите, че не можете да разсмивате другите, не се притеснявайте. Първо се научете да разсмивате себе си, особено когато най-малко ви се иска. Поддържайте едно по-спокойно отношение към живота и не приемайте всичко твърде сериозно. Доказано е, че щом се засмеем, започваме да се чувстваме по-добре. Според авторката всеки човек може да тренира чувството си за хумор. Търсете начини да привличате хумора в живота и няма да съжалявате. 

4. Опознайте чувството си за хумор 

Слушайте или гледайте различни комедийни предавания и преценете кой стил ви харесва най-много – актуален хумор, черен хумор, детски хумор или друг вид. Така ще придобиете представа за собственото си чувство за хумор. Когато откриете какво ви влече, насочете се към него. Намерете време да гледате забавни неща, сякаш лекарят ви е предписал това. Научете се да бъдете забавни и да добавяте от любимия си хумор във вашия живот. Бъдете активни, а не пасивни наблюдатели. 

5. Дръжте смешни неща около себе си 

Друг начин да добавите хумор в живота си е, като държите любимите си комикси или играчки на бюрото. Това ще подобри настроението ви. Авторката има два смърфа на работното си бюро. Единият е с очила, държи книга и сочи с пръст към нея, напомняйки й, че още не е време за почивка. Предметите, които ни заобикалят, оказват влияние върху нашето психично здраве. Ето защо е добре да се обграждаме с такива, които ни карат да се усмихваме и смеем. 

Хуморът е силна противоотрова срещу стреса. Той ви предлага един вид откъсване от ежедневието и ви помага да се дистанцирате от настоящия проблем. Дори да смятате, че нямате чувство за хумор, то може да бъде тренирано. За начало обърнете внимание на смешните неща около вас. Така ще върнете хумора в живота си. Започнете ли да търсите забавната страна на живота, ще осъзнаете, че сте способни да я забележите. След това цялото ви настроение ще се промени, а с това и денят ви. 

Основните казуси, които книгата решава

Авторката предлага това четиво на всеки, който има нужда да се успокои и премахне стреса от ежедневието си. Книгата ще ви помогне да укротите тревогите си и да си върнете контрола върху собствения си живот. Сложете край на отлагането, отбягването на ситуации и обвинението. Само така ще се почувствате спокойни и уверени.

Ползи от книгата

Д-р Оливия Риймс споделя, че би искала читателите да приемат това четиво като една рецепта с лекарства. Едни да пиете веднага по време на криза, а други да приемате в малки дози дългослочно. Стилът на авторката е забавен и достъпен, а езикът – разбираем. Главите в книгата са кратки и са структурирани по един и същи начин:

1. За спешни случаи. 

2. Кратко обяснение какво се случва с нас на психологическо ниво и по какъв начин емоциите засягат и околните.

3. Как да се справим. По-дългосрочни стратегии за изграждане на устойчивост.


За авторката


Д-р Оливия Риймс работи в Университета в Кеймбридж, където изследва проблемите с психичното здраве. Тя е лектор и консултант по личностно развитие. Редовно изнася лекции по радио БиБиСи (BBC) и Националното обществено радио в САЩ. Нейните беседи в конференциите ТЕД (TED) за безпокойството, самотата и стреса са събрали близо 3 милиона гледания.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България. 


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:

Share With: