HomeСРЕЩИДесислава Авджиева за успеха в различните роли

Десислава Авджиева за успеха в различните роли

денят на жената предприемач

Десислава Авджиева за успеха в различните роли

Събитието „Денят на жената предприемач 2023“ даде възможност на жените предприемачи да се вдъхновят, обменят идеи и създадат връзки. 

Под лозунга „Успехът в различните роли“, събитието не пропусна да обхване широк спектър от теми. Такива, които отразяват различните лица на живота и кариерата на жените предприемачи. От обучителни модули до мотивационни речи, бяха разгледани теми като емоционалната интелигентност в управлението. Също съчетаването на родителството с предприемачеството и баланса на женствеността в бизнес средата.

Специално за Madamsko, Десислава Авджиева, председател на Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена“, разказа на основните акценти. Тя сподели повече за бъдещите планове на асоциацията и какви са тенденциите при женското предприемачество.

Кои бяха основните теми и акценти по време на „Денят на жената предприемач 2023“?

Фокусът по време на „Денят на жената предприемач 2023“, беше „Успехът в различните роли” и подчерта образа на жената като предприемач, майка, бизнес партньор, активен гражданин и културен деец. 

Разгледахме всички тези аспекти в разнообразни формати. Включително обучителни модули, разгръщащи темите за емоционалната интелигентност в мотивацията и самомотивация на хората от управленски позиции и техните екипи. Също така изявени лектори споделиха своя опит и знания по теми свързани със съчетаване на родителството с предприемачеството.

Специално внимание беше обърнато и на баланса на женствеността в образа на съвременната бизнес дама, с участието на Мисис България 2012 – Йордана Димитрова. Гостите имаха възможност да чуят и мотивационна реч от Кристияна Йорданова – Мис Свят България 2022. Тя беше свързана с превенция срещу токсичните връзки, които са сериозен проблем в обществото, водещ към предизвикателства в себеизразяването. 

Програмата беше обогатена и с демонстрация на техники, възстановяващи енергията. Успяхме да разберем повече и за това как се изгражда успешна стратегия за увеличаване на продажбите. 

Друг важен акцент беше устойчивото развитие на компаниите и внедряването на работещи модели, насочени към добавяне на стойност за обществото. Всичко това беше допълнено с дискусия за подобряване на корпоративно социалната устойчивост на компаниите, чрез здравословно хранене.

Дискусионни панели

Още един интересен момент от събитието, който нямам как да пропусна е дискусионният панел: „Изкуствен срещу естествен интелект”. Тук имахме удоволствието да чуем различни гледни точки на практици в областта, които дадоха своя принос да научим повече за влиянието на изкуствения интелект върху естествения и начините за оптимизация на бизнес процесите. Вторият дискусионен панел по време на формата – „Лидерски умения и успешни бизнес практики”, включи ценни знания за ключовите лидерски умения, необходими в съвременната бизнес среда. 

Кулминацията в програмата бе връчването на първите награди за предприемчивост – „Успехът в различни роли”,  свързани с награждаването на пет изключителни дами – Гергана Стоянова, Силвия Аздреева, д-р Неделя Щонова, Ивет Лалова-Колио, Силвия Рашкова. Наградите бяха връчени за  техните върховни постижения чрез предприемане на действия всеки ден. Те бяха отличени за ролите им в обществото и личностният им пример, чрез който са постигнали постижения, прочули не само тях самите, но и България. 

И не на последно място, „Денят на жената предприемач 2023“ в България събра на едно място дами, за които приоритет е ангажираността със социални каузи и благотворителност. Точно поради тази причина и по време на петото юбилейно издание на събитието бяха подкрепени три различни благотворителни каузи.

денят на жената предприемач
Снимка: wed.selenabulgaria.com

Кое смятате, че е най-важното послание, което гостите отнесоха със себе си след събитието?

Според мен, най-важното послание, което дамите ще запомнят от „Денят на жената предприемач 2023“, е, че за да бъдат успешни, на първо място трябва да бъдат жени. На второ – да надграждат своята емоционална интелигентност. Така ще преодоляват предизвикателствата от дигитализацията и цялото развитие на света, запазвайки своята женственост.

Ключовият фактор за успешно справяне на всяка една дама в различните ѝ роли е да бъде доволна, щастлива и удовлетворена от самата себе си. Това би ѝ осигурило лекота в постигането на всичко, което си поставя за цел. Така ще може да се справи и да преодолява всяко предизвикателство с усмивка и сила, идващи от вътрешната ѝ увереност и баланс.

Какви са плановете на Асоциацията на жените предприемачи в България – „Селена“ за 2024 г.?

За 2024 г., Асоциацията на жените предприемачи в България – „Селена“ има амбициозни планове, свързани с разнообразно и иновативно развитие. Нашата цел е да организираме стойностни, бутикови събития, обогатени с нестандартен нетуъркинг, което ще помогне за укрепване на връзките в общността. Мисията ни е да си помагаме една на друга, в случай, че бизнесите ни имат допирни точки. А защо не и в личен план?

За нас, от „Селена“, е важно да се фокусираме върху това да даваме стойност на членовете чрез различни допълнителни ресурси, които да ги подпомагат в техния професионален и личен план. Планираме и реализиране на международни проекти, които вече сме спечелили. Също така плануваме привличане на нови проекти, с цел развиване на още по-интересни инициативи за нашата общност.

Относно организацията на „Деня на жената Предприемач за 2024“ г., искаме да ви уверим, че работим усърдно. Това събитие ще бъде още по-интересно и вълнуващо, предлагайки ценни възможности за обучение, вдъхновение и взаимодействие в предприемаческата общност. Празникът на женското предприемачество ще бъде на 19 ноември, отново в Гранд Хотел Милениум София.

Какво мислите за навлизането на изкуствения интелект и как той може да повлияе на бизнеса и предприемачеството?

Мисля, че изкуственият интелект едновременно е неизбежното зло и добро. Казвам зло, защото ако свикнем прекалено много да се осланяме на изкуствения интелект, може да пострада сериозно нашият естествен интелект. Изкуственият интелект предоставя възможността да увеличим ефективността си, позволявайки ни да се справяме с повече задачи за по-кратко време. Важно е обаче този инструмент да бъде умело интегриран в бизнес процесите, без да замества човешките ни качества. Факт е, че при използването на изкуствения интелект може да случваш единица повече работа за единица по-малко време и това определено ще повлияе сериозно на много професии, които предстои да се променят и дори на цели индустрии. Но изкуственият интелект би могъл да се превърне в неизбежното зло, ако прекалено много се увлечем и осланяме на него, защото той също не е перфектен и се нуждае от човешки контрол.

Наблюдавате ли промени в областта на женското предприемачество и какви тенденции забелязвате?

Има много промени в женското предприемачество. Появиха се различни женски организации в доста различни аспекти. Преди години, когато е създадена Асоциацията на жените предприемачи в България – „Селена“, тя беше първата българска бизнес Асоциация на жени, но тогава женското предприемачество все още не беше голям фактор, докато в днешно време тази тема е често споменавана, както от медиите, така и от обществото. 


Забелязвам и тенденция дамите да се събират повече, да се подкрепят повече и да си  помагат. Но също така забелязвам, че повече се говори как, ние жените, можем да се справяме сами и че нямаме нужда от мъжко присъствие. Аз не съм привърженик на тази тенденция, защото според мен, ако жените и мъжете работят заедно и осъзнаят позитивите и негативите на двата пола, те могат да бъдат заедно и поотделно още по-успешни.

денят на жената предприемач
Share With: