HomeИНТЕРЕСНОМагията на думата ‘искам’: Преоткриване на родителството   

Магията на думата ‘искам’: Преоткриване на родителството   

родителството

Магията на думата ‘искам’: Преоткриване на родителството   

Как да открием баланса между авторитета и приятелството в отношението с децата си?

Слушай статията:

В света на съвременното родителство традицията се сблъсква с новите разбирания за семейство, ценности и отношения. Намирането на баланс между авторитет и емпатия може да бъде предизвикателство. Родителите често се чувстват като акробати на високо въже, балансирайки между желанието да научат децата си на житейски уроци и нуждата да ги разберат и подкрепят. Авторът на книгата „Играйте разумно по своя начин: 120 вдъхновяващи упражнения, които ще ви помогнат да се успокоите“ д-р Клей Динко разглежда за изданието Psychology Today една неочаквано проста, но изненадващо мощна техника. Тя обещава да преобрази начина, по който взаимодействаме с нашите деца. Преподавател по театрални импровизации, той отваря нови хоризонти в изкуството на родителството.

Новият език на родителското разбирателство

Родителството в съвременния свят изисква нови подходи и техники, които отговарят на емоционалните нужди на децата. За мнозина от нас е трудно да разберем и валидираме чувствата на нашите деца. „Израствайки в поколението ‘преглътни го’, често ми е трудно да приема и подкрепям по-екстремните емоции на децата си.“ Това споделя авторът на статията. Отнасяйки се за поколението на бейби бумърите (родени между 1946 и 1964 година) и ранното поколение X (родени в края на 60-те), фразата „преглътни го“ символизира идеята, че трябва да се справяш сам с емоциите си и да не ги изразяваш открито. Тези поколения често са отглеждани в дух на самообладание и емоционално потискане. Там проявата на емоции като гняв или тъга се е смятала за знак на слабост или неподходящо поведение. 

Адел Фабер и Елейн Мазлиш, авторите на „Как да говорим, така че децата да слушат и как да слушаме, така че децата да говорят“, представят техниката „Искам“. Ефективно средство за преодоляване на този предизвикателство.

Техниката „искам“ в действие

Техниката „Искам“ се основава на простия принцип на отговор с пожелание вместо директно отрицание. Например, когато детето ви иска нещо невъзможно или неподходящо, можете да използвате „Искам“ като начин да покажете, че сте чули и разбрали желанието им. „Искам и аз да мога да гледам телефона си по цял ден,“ казва родителят, като по този начин показва съпричастност и разбиране. Но също така поставя реалистични граници.

Ползите от подхода „искам“

Използването на тази техника води до намаляване на напрежението и конфликтите. „Когато приложих ‘Искам’ с моята почти 3-годишна дъщеря, която настояваше само за мляко за закуска, внезапно всички започнахме да се забавляваме,“ разказва д-р Динко. Това игриво подхождане не само успокоява ситуацията, но и открива нова, по-лека и забавна страна на родителството.

clay drinko

Практическото приложение в ежедневието

Техниката „Искам“ може да бъде използвана в различни ситуации – от справяне с капризите на децата до управление на тяхната фрустрация. Тя помага на родителите да се свързват с децата си на по-дълбоко ниво, като в същото време учи и децата как да изразяват своите желания и чувства по здравословен начин.

Преодоляване на различията във възраста с „искам“

Възрастовите различия често водят до разногласия в родителските методи. Техниката „Искам“ предлага единствен подход за преодоляване на тези различия, като съчетава разбирането на детските емоции с игривост и креативност. Този метод помага на родителите да намерят общ език с децата си, независимо от възпитателните традиции, в които са израснали.

Отвъд традиционните методи: намиране на автентичност в родителството

Техниката „Искам“ е важна стъпка към по-автентично и искрено родителство. Тя позволява на родителите да избегнат формални и често неискрени фрази като „Там, там“ или „Изглеждаш ядосан“, и вместо това да предложат нещо, което е по-близо до тяхното естествено поведение и чувство за хумор. Така родителите се превръщат не само в опора, но и в компаньон на своите деца в тяхното емоционално развитие.

„Искам“ – малката магия в родителството

В света на родителството, пълен с различни подходи и техники, техниката „Искам“ се откроява със своята простота и ефективност. Тя не само помага за разрешаване на незабавни конфликти, но и създава основа за по-дълбоко разбирателство и връзка между родителите и децата. В крайна сметка, „Искам“ може да се окаже един от най-ценните инструменти в арсенала на всеки родител.

С порастването на децата и в същото време все по-бързо развиващия се свят, ние родителите се опитваме да намерим хармония и баланс в това да бъдем интересни и „модерни“. Искаме да запазим приятелството с децата, но в същото време да изградим авторитет. Разбира се, поставянето на основните ценности е доста трудно, тъй като другата среда – тази извън семейството оказва много голямо влияние. Въпреки това обаче можем да опитаме да стесним границата и да направим тонът по-емпатичен и общуването по-приятно и забавно. Защото нали това ще са нашите пораснали приятели занапред ?! 🙂


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: