HomeСЪБИТИЯАутфити, създадени от AI бяха показани на Академията за мода

Аутфити, създадени от AI бяха показани на Академията за мода

проф. Любомир Стойков

Аутфити, създадени от AI бяха показани на Академията за мода

Академията за мода продължава тематичните си вечери и през 2024-та година

„Елегантността е състояние на духа, но и функция на красотата и комфорта, на изтънчеността и персоналната харизматичност!“ –  с тези думи проф. Любомир Стойков откри поредната бутикова стилна вечер, част от социално-културния проект на Академията за мода. Има ли  лица елегантността и как изглеждат те? В столичната галерия „Милениум“ гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, вдъхновени от темата.

Официален гост бе Н.Пр. Джузепина Дзара – посланик на Република Италия в нашата страна. Думите й изразиха комплимент към подобни  събития, а вълнението й от присъствието беше трудно да се прикрие.  „Много се радвам, че отново съм тук. Поздравявам Академията за мода и Елена Кристиано. Тя е много добра моя приятелка и голям професионалист в сферата на красотата.“. По-нататък посланик Джузепина Дзара каза: „За мен работата за елегантността и красотата е много важна. Това е и от голямо значение за жените. Мисля, че красотата и елегантността допринасят жените да бъдат големи професионалисти. Вие много им помагате и да живеят по-добре. Много ви благодаря!“. Припомняме, че г-жа Дзара присъства и откри през 2022 година първата от поредиците подобни вечери, посветена на творчеството и юбилея на великия италиански дизайнер Валентино. 

Ексклузивно участие в изисканото събитие взе Елена Кристиано – носител на „Златна игла 2023“ за цялостен принос и собственик на Christian оf Roma, която приветства гостите, отбелязвайки емблематичния стил на г-жа Дзара и споделяйки своето схващане за елегантността.

„Не можем, а и не бива да абсолютизираме само едно от многото лица на елегантността“

Това подчерта в своето специално послание председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог.

„Всеки е в правото си да претендира, че неговият стил е меродавен, но медиите, критиците, дизайнерите, инфлуенсърите и модните иноватори са тези, които издават „присъдата“ кое е елегантно и кое – не. Съгласен съм с принципа, че елегантността е състояние на духа, но бих добавил, че тя е и функция на красотата и комфорта, на изтънчеността и персоналната харизматичност!
Споделям максимата на Джорджо Армани за елегантността, според която не е толкова важно да бъдеш забелязан, по-важното е да бъдеш запомнен!“.

Проф. Любомир Стойков и Елена Кристиано
Фото: © Академия за мода / Петър Станев
Проф. Любомир Стойков заедно с Н.Пр. Джузепина Дзара
Проф. Любомир Стойков заедно с Н.Пр. Джузепина Дзара

Лицата на елегантността

Във вечерта с надслов „Лицата на елегантността“ бяха показани тематични  произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева и Alegra, както и на екипа на Елена Кристиано – собственик на Christiano of Roma. В бляскавото събитие за първи път взеха участие и проспериращите дизайнери Албена Иванова-Деянова, респ. брандът ѝ Benmodel, и Соня Карпов и нейната модна къща Karpov. 

Екипът на Елена Кристиано даде началото на модното ревю, като представи две визии, посветени на водещата тема. Те са вдъхновени от вечността в елегантността. Прическите са създадени от впечатляващите фризьори Борислав Сапунджиев и Господин Колев. Първата визия е комбинация от африкански плитки, барок, панделки и елегантно прибран кок, която доказва че подходящо подбраните елементи са индикатор за елегантност. Втората прическа е мъжка визия с маскулинистични характеристики, презентирана по много фин и компактен начин. 

Фото: © Академия за мода / Петър Станев

Benmodel с дизайнер Албена Иванова-Деянова представи сет „Контрасти“, който е част от предстоящата пролетна колекция. Състои се от две части, а акцентът в тоалета освен многото външни шевове, е и бялата кожена яка, и големите контрастни копчета. 

В презентациите се открои и модният бранд Karpov с дизайнер Соня Карпов, отличен с грамота на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд на годината“. Двата тоалети са от колекцията „Еуфория“ 2024. 

Изисканото ревю завърши с колекция на модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева, която е три пъти носител на „Златна игла“ в т.ч. и дизайнер на 2023 година. Тя  презентира модел „Сара“ от колекция Divine 2024, който е изработен от фин италиански тюл с бляскави части. Корсетът е декориран с ръчно направени листа, обшити с множество кристали. 

Аутфити, създадени от изкуствен интелект

На специален дисплей в галерията беше показано слайдшоу с образци на дамската елегантност през десетилетията. Любопитното е, че в мултимедийната презентация имаше и няколко аутфита, създадени от изкуствен интелект. Те в голяма степен издават класическата, стандартната представа на роботите за елегантна мода с присъщите й характеристики – изчистеност, изисканост, сдържаност, простота и качество на материите. 

Водеща на събитието беше Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. В модните презентации участваха моделите Антоанета Боянова, Мадлена Иванова, Дияна Иванчева, Мия Иванова, Александра Гърдева и Доника Николова. 

Стилното събитие беше уважено от ярки представители на културните, артистични и бизнес среди, сред които посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара, Ани Владимирова, Румяна Маринова, проф. Чавдар Попов, д-р Мари-Анн Ожукву, Кристина Димитрова, Вероника Стефанова, Ирина Влади, Лидия Ангелова, д-р Ирина Гъркова, Анна и Васил Банови, Пламен Джуров, Иво Кръстев, Габриела Карчина, Вили Николов, Александра Кръстева, Сара Младенова, Кристина Несторова, Цвети Радойчева и др. 


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: