HomeМЕСТАЗабележителности на Шчечин, Полша

Забележителности на Шчечин, Полша

Шчечин

Забележителности на Шчечин, Полша

Разположен в близост до границата с Германия, Шчечин е важно полско пристанище, както и град, където се строят кораби от всякакъв размер и най-високо качество. Отделна атракция на града е неговият исторически център, където следите от миналото, невероятно богати на събития, са перфектно запазени. Шчечин е известен и като един от най-зелените градове в Полша: реки, езера, градини и паркове заемат повече от половината от територията на града.

Исторически, религиозни, културни и природни забележителности привличат много туристи в Шчечин. Ако определите десетте най-интересни туристически обекта, вероятно ще изглежда така:

Катедралата Свети Яков

Основната религиозна атракция не само на Шчечин, но и на целия регион Померания, катедралата Свети Яков се намира в историческия център на града. Храмът е построен през 1187г.

119-метровият шпил на църквата е построен много по-късно, през 1894 г., след пореден основен ремонт на конструкцията. Украсена със статуи на светци и масивни колони, вътрешността на църквата е с внушителни размери. Местоположение: św. Якуба Ап. – 1.

Катедралата Свети Яков

Църква Свети Павел и Петър

Най-старият храм в Шчечин и Померания, църквата Свети Павел и Петър, е издигната през 112 г. от дърво. Въпреки това не му е било предопределено да съществува дълго: той е опожарен от датчаните още през 1189 г. През 1237 г. на мястото на стария храм е построен нов, тухлен, в готически стил: с гаргойли, теракотени глави, 3 кораба и крипта, разположена под пода.

Ако говорим за забележителностите на църквата, които могат да се видят днес, трябва да се отбележи таванът на църквата, украсен с различни сцени от Библията, както и 3 таванни полилея, направени и монтирани през 1661, 1702 и 1703 г.

Църква Свети Павел и Петър

Църквата на Пресветото сърце на Исус

Църквата на Пресветото сърце на Исус е построена по заповед на кайзер Вилхелм II по проект на Берхард Щал от стоманобетон през 1913 г. Отвън първото нещо, което хваща окото, е църковната кула, покрита със зелен меден покрив, а вътре е олтарът, чиито вътрешни стени са украсени с огромна картина, изобразяваща „Тайната вечеря“. След Втората световна война църквата е прехвърлена на католическата църква, а през 1986 г. тук са монтирани 4 камбани, които се изявяват с всекидневен звън.

Църквата на Пресветото сърце на Исус

Музей на модерното изкуство

Музеят се намира в сграда, построена в края на 18 век. Първата колекция на музея е създадена през 1948 г. Съдържа произведения на художници и скулптори от 19-ти и 20-ти век. Днес тук можете да видите творбите на такива майстори като Питър Вайс и Изабела Густовска, Тадеуш Маковски и Ян Матейко, Конрад Кжижановски и Яцек Малчевски. Местоположение: Staromłyńska – 1.

Музей на модерното изкуство

Технически музей

Един от най-големите технически музеи в Полша и най-посещаваният музей в Шчечин, Музеят на комуникациите и технологиите е основан през 2006 г. в сградата на изоставено трамвайно депо, което престана да функционира две години по-рано. Тук са изложени уникални транспортни средства, както и документи и снимки, разказващи историята на обществения транспорт и автомобилната индустрия. Специално място в музея заема колекцията на Лешек Лижевски, съставена от 32 ретро автомобила и 56 модела мотоциклети. Е, гордостта на музея са полските прототипи „Beskid“ и „Smyk“, както и най-редките модели 125p и 126p от ​​автомобилния производител Fiat. Местоположение: Niemierzyńska – 18A.

Технически музей

Национален музей

Археологически находки и произведения на изкуството, етнографски артефакти и ценни монети са експонатите, които съставляват постоянните експозиции на Националния музей в Шчечин. Тук те са около 150 000. Музеят е основан веднага след освобождението на града от германците, на 1 май 1945 г. Освен постоянни експозиции, в сградата на музея се организират временни изложби, научни срещи и конференции. Днес Националният музей включва: Историческия музей, Морския музей, художествена галерия, Музея на модерното изкуство и основната сграда на Националния музей.

Национален музей

Къщата на Лойц

Символ на просперитета на град Шчечин, къщата на Лойц е построена през 1539 г. по поръчка на банкера Ханс Лойц. Фасадата на сградата е богато украсена с многобройни архитектурни декорации от късния готически период, както и барелеф на „Обръщането на Св. Павел“.

По време на последната война къщата е била частично разрушена, но възстановена по оригинални образци в средата на 50-те години на миналия век. Днес в къщата на Лойц се помещава Училището по изящни изкуства.

Къщата на Лойц

Кулата на седемте воала

„Моминската кула“, както наричат ​​още Кулата на седемте воала, се издига до замъка Щечин, на брега на Одер. Това е общоприет символ на Шчечин. Построена като отбранителна конструкция, 3-етажната кула е с диаметър 9 метра. Днес атракцията е на агенция за недвижими имоти, но е достъпна за обществеността. Местоположение: Panieńska – 47.

Кулата на седемте воала

Фонтан „Бял орел“

Откриването на фонтана Белият орел се състоя на 15 август 1732 г. Построен е по проект на немския архитект Йохан Граел от пясъчник и е украсен от известните тогава скулптори Йохан Кох и Мейосон Ангерер.

Основната част на монумента е под формата на стъбло, към което са прикрепени чашковидни листенца от детелина. Основният герой на архитектурния ансамбъл е орел с разперени крила, ярко бял. Фонтанът е преместен на централния площад на Шчечин през 1866 г. Колкото и да е странно, забележителността почти не е пострадала по време на въздушните нападения през Втората световна война. Днес тя изглежда особено цветна след наскоро завършен основен ремонт. Местоположение: Plac Orła Białego – 70-562.

Фонтан "Бял орел"

Замъкът Щетин

Разположена на брега на река Одер, бившата резиденция на померанските херцози е построена през 1346 г. по заповед на херцог Барним II. Актуализирана е през 1573 г. по проект на архитекта Вилхелм Захариас.

По време на Втората световна война красивият замък е практически разрушен. Възстановяването му започва през 1958 г. Днес това е гордостта на Шчечин и много търсена туристическа атракция. В него се намират деловодство, изложбени зали, кино и няколко луксозни ресторанта. И още нещо: именно в замъка Щетин е родена Екатерина Велика, собственост на чийто баща, Кристиан Август, той е прехвърлен след Северната война през 1720 г.

Замъкът Щетин

Източник:https://dostoprimechatelnosti-m.ru/

Share With: