HomeИНТЕРЕСНОХиперфокус: Как да сме продуктивни в свят пълен с разсейване

Хиперфокус: Как да сме продуктивни в свят пълен с разсейване

книга хиперфокус

Хиперфокус: Как да сме продуктивни в свят пълен с разсейване

Книгата „Хиперфокус“ е издадена през 2018 година. Авторът учи читателите как да подобрят своята концентрация и да станат по-ефективни в това, което вършат. За да постигнете това е необходимо да работите върху едно нещо и да се съсредоточите само върху него. Разберете кога умът ви се е разсеял и кога е време да пренасочите вниманието си обратно към задачата, която изпълнявате. Това не е никак трудно. Крис Бейли ще ви помогне да намерите пътя обратно към концентрацията и продуктивността. В днешния технологичен свят е доста трудно човек да се съсредоточи. Много хора копнеят за миналото време, когато животът е бил по-лесен, а външните разсейвания – минимални. За щастие, авторът предлага полезни съвети за възвръщане на фокуса и концентрацията. 

Крис Бейли разказва, че е бил само на шест години, когато интернет завладява света. Той не си спомня какъв е бил животът без мрежата и онлайн търсачките. Това, което помни обаче, е времето, когато е било много по-лесно човек да се съсредоточи върху дадена задача. В наши дни почти всеки държи цифрово устройство в ръцете или на коленете си. Хората получават стотици, дори хиляди известия, имейли и съобщения на ден. Това определено пречи на концентрацията. Изследванията показват, че през последните няколко години способността да се задържи вниманието върху едно нещо рязко се понижава. Книгата помага на читателите да повишат своята концентрация, като се съсредоточат върху определена задача в даден момент. По този начин могат да определят кои задачи са важни за тях и кои – не. 

Какво друго ще научите от книгата „Хиперфокус“?

Ако прескочите от задача А към задача Б, мозъкът ви ще мисли за предходната си дейност, което ви пречи да се потопите изцяло в новата задача. Това е причината, поради която многозадачността понижава нашата успеваемост. Понякога се случва да преживеете преломен момент, в който сте изключително концентрирани. Чувствате се прекрасно, когато работите, отказвате се от всякакви разсейващи фактори и оставяте времето да тече, сякаш нищо друго няма значение. Искате ли тези редки моменти на концентрация да се превърнат в нещо обичайно? Мислите ли, че ще сте по-продуктивни, ако се придържате към дадена дейност, докато не я завършите? Как биха се подобрили животът, работата и доходите ви, ако успявате да се фокусирате върху задачите си? Всичко това може да стане реалност, ако се научите да правите това, което Крис Бейли нарича хиперфокус. Книгата ще ви покаже как точно да го постигнете.

Овладейте четирите етапа на хиперфокуса, за да се възползвате от многобройните му предимства

  1. Изберете нещо, върху което искате да се съсредоточите.
  2. Премахнете всички разсейващи фактори.
  3. Съсредоточете вниманието си само върху една задача.
  4. Пренасочвайте фокуса си всеки път, когато той се отклонява.
Книга Хиперфокус

Спомняте ли си кога за последен път сте били напълно концентрирани в това, което правите? Усещали ли сте, че времето сякаш е спряло и не е имало нищо друго освен вас и вашата работа?  Крис Бейли споделя с читателите че се чувства страхотно, когато изживява такива моменти, а допълнителната продуктивност дори му помага да печелите повече пари. За да постигне това се е научил да спазва четирите етапа на хиперфокуса. Неговият първи съвет е да изберете само едно нещо, върху което да се съсредоточите. Планирайте задачите си предварително и ги разпределете така, че да се занимавате с една дейност. 

Вторият етап на хиперфокуса е да премахнете всички разсейващи фактори, още преди да са  се появили. Ако ви е трудно да не сърфирате в мрежата, докато работите, инсталирайте софтуер за проследяване на времето, което прекарвате в интерент или най-добре изтрийте профилите си в социалните мрежи.  

Третият етап на хиперфокуса е да се съсредоточете само върху задачата, която изпълнявате в момента. За да го постигнете, просто практикувайте това или използвайте техниката Помодоро. През 80-те години на миналия век студентът Франческо Чирило започва да се бори със собствената си склонност да се разсейва. Той създава система, в която на всеки 25 минути трябва да се съсредоточи само върху една задача. Използва кухненски таймер с формата на домат, за да засече времето и нарича всеки интервал „Помодоро“, което е италианската дума за домат. След като приключва с 25-минутното време за фокусиране, прави почивка в продължение на пет минути. По време на тази почивка може да прави, каквото си пожелае. След това процесът започва отначало. Техниката „Помодоро“ е толкова ефективна, защото спира хората от многозадачността, която вреди на фокусирането. 

Редовно проверявайте себе си, за да сте наясно къде насочвате вниманието си и кога го губите

Авторът споделя с читателите, че му е трудно да пренасочва вниманието си и да разпознава, когато е разконцентриран. Факт е, че мозъкът може да обработва само около 40 неща наведнъж, а краткосрочната памет – около 7. Затова е необходимо да проверявате себе си и да сте наясно какво ви разсейва, кога губите концентрация и как можете да я върнете. Вниманието ви е като малка чаша, която може да се напълни само с няколко неща едновременно. Ако сте на среща например, може да напълните чашата си с мисли за обяда, който предстои,  а не за презентацията, която шефът ви изнася.

Лесно е да изгубите концентрация, но именно тук на помощ идва метапознанието. Това е състояние, в което осъзнавате собствените си мисли и възможности, разсъждавате над уменията си да работите и създавате стратегии за по-ефективно изпълнение на дадена задача. Когато имате нужда да се съсредоточите, просто използвайте метапознанието  от време на време, за да се движите в правилната посока. Може да настроите таймер на всеки час и когато се задейства, вижте за какво мислите в момента и къде е заето вниманието ви.

Ще успеете да се съсредоточите по-лесно, ако премахнете разсейващите фактори, преди да започнете  работа

Случвало ли ви се е да се разсеете, защото някой ви звъни по телефона или чувате нотификация за получен имейл. Това може да бъде наистина досадно, но за съжаление се случва много често. Добрата новина е, че можете да се отървете от разсейващите фактори предварително. Просто трябва да ги идентифицирате и блокирате. Някои позвънявания не могат да бъдат пренебрегнати, но все пак има начини да останете фокусирани, докато изпълнявате задачите си. За да разберете какво ви разсейва, разгледайте нещата, които ви заобикалят и начина, по който прекарвате  времето си.

Задайте си въпроса: „Какво използвате най-често, вместо да работите?“ Съветът на Крис Бейли е да се отървете първо от тези неща. В днешно време  проблемът обикновено не е във физическата среда, а в дигиталната, която ни отклонява от пътя. Авторът например използва разширение за Гугъл Хром (Google Chrome), с което блокира разсейващи уебсайтове. Има хора, които си купуват по-стари компютри и вадят чипа за Уай Фай (Wi-Fi). Не е нужно да правите това. По-ефективно е просто да оставите телефона си в друга стая. Има обаче много ситуации, в които не можете да се откъснете напълно от останалия свят. Може да се наложи да поддържате връзка с колегите си или със семейството. В такива ситуации определете време, в което да проверявате телефона си и не го използвайте преди това. 

Как работи хиперфокусът?

  • Изберете нещо, върху което да съсредоточите вниманието си. 
  • Елиминирайте разсейващите фактори. Направете списък с всичко, което ви разсейва и го премахнете, докато работите. Изключете ВСИЧКИ нотификации.
  • Налагайте си да бъдете фокусирани. Може да се упражнявате в това и ще усетите, как ставате по-добри в концентрацията.
  • Когато разберете, че се разсейвате, бързо се фокусирайте отново върху работата си.
  • Почивайте си, хранете се здравословно, спете, прочистете ума си от притеснения. Здравословният живот ви прави по-щастливи, по-умни и по-съсредоточени.
  • Правете кратки паузи. С времето вниманието намалява. Петминутните почивки го презареждат.

Останете фокусирани, докато работите

Постоянната смяна на задачи може да ви доставя удовлетворение, но със сигурност пречи на продуктивността ви. Проверяването на имейли и съобщения трябва да става само, ако имате време и сили да се справите с тях. Съветът на автора е предварително да определете кога ще ги проверявате и да не го правите постоянно. Записвайте ангажиментите си и се връщайте към незавършените задачи по-късно. Според Крис Бейли има четири категории задачи:

– Необходима работа: Тя е непривлекателна, но продуктивна
– Ненужна работа: Тя е непродуктивна и непривлекателна

– Разсейваща работа: Тя е стимулираща и непродуктивна (социални медии)

– Целенасочена работа:Тя е ангажираща, полезна и продуктивна. 

Основните казуси, които книгата решава

Никога досега вниманието ни не е било толкова претоварено, колкото днес. Много хора признават, че мозъкът им се бори с многозадачността. Въпреки това се чувстват принудени да вършат няколко неща едновременно, като запълват всеки момент от живота си с безсмислено разсейване. Хиперфокусът предоставя задълбочени прозрения за това как най-добре да повишите вниманието си, за да постигнете по-голяма ефективност и продуктивност в работата си.

Ползи от книгата

Авторът смята, че хората са това, на което обръщат внимание. Почти нищо не влияе на нашата продуктивност и креативност толкова, колкото информацията, която сме събрали в миналото.
Истина е, че мозъкът е устроен за оцеляване и възпроизводство, а не концентрация и фокусиране. Хората се чувстват най-добре, когато са здрави, щастливи и имат план. Затова е необходимо да прекарвате повече време в планиране. По този начин ще успеете да се съсредоточите върху едно нещо в даден момент и да се наслаждавате на живота си

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: