HomeМОДАГотова ли е модата да се сбогува с кожата

Готова ли е модата да се сбогува с кожата

Готова ли е модата да се сбогува с кожата

В последните години в модната индустрия се забелязва нарастващ интерес към устойчивостта и етичната производствена практика. Един от ключовите въпроси, пред които е поставена индустрията, е: Готова ли е модата да се сбогува с кожата?

С развитието на нови технологии и подходи, изкуствената кожа се превръща в по-евтина и екологична алтернатива. Все повече марки и дизайнери се обръщат към екологично устойчиви материали, за да намалят екологичния отпечатък на производството на облекла. Голяма част от клиентите стават все по осъзнати за екологичните проблеми и последствията от тях.

Устойчиви алтернативи

Множество марки вече преосмислят използването на кожа в своите дизайни, предоставяйки по-устойчиви алтернативи. Това включва разработването на материали, създадени чрез различни технологии. Такива, които не изискват убиването на животни и имат по-малък екологичен отпечатък.

Изкуствената кожа, която се създава в лаборатория, вече е налична на пазара и предлага естествен вид и усещане. Това решава етичните проблеми, свързани с убиването на животни заради кожата. Също така намалява оползотворяването на земеделска земя, необходимо за отглеждането на животни за този вид производство.

Според Euronews, водещи марки и дизайнери, като Stella McCartney, Vivienne Westwood и други, са започнали прехода към устойчивите материали. Това може да сигнализира за нова ера в модната индустрия, където устойчивостта става ключов приоритет. През 2019 г. Chanel пусна златна шапка, направена от Piñatex, изкуствена кожа, получена от листа от ананас.

Снимка: livekindly.com

Предизвикателства, пред които се изправя индустрията

Сред тях е високата цена на тези иновативни материали в сравнение с традиционната кожа. Необходимостта от по-голямо образование на потребителите относно ползите на устойчивите алтернативи. Въпреки обещаващите перспективи на отгледаната в лаборатория кожа, бяха изразени опасения относно нейното въздействие върху околната среда. Изследователите твърдят, че култивирането на кожа в лаборатория може значително да намали въглеродния отпечатък, като в крайна сметка елиминира емисиите на парникови газове, свързани с традиционното животновъдство и производството на кожа.

Продължават да съществуват предизвикателства по отношение на популярността на традиционните кожени продукти, особено в рамките на луксозния пазар. Желаните кожени чанти на Hermès и дизайните от агнешка кожа и питон на Chanel продължават да бъдат търсени от заможните потребители.

Снимка: OM.nl

Появата на лабораторно отглеждана кожа представлява възможност за модната индустрия да премине към по-устойчиви и етични практики. Тъй като иновативните алтернативи продължават да набират популярност, перспективата за бъдеще без животни за модата става все по-достижима. Със сътрудничествата между технологични компании и модни марки на хоризонта, следващите пет години са готови да станат свидетели на трансформираща промяна към по-екологичен моден пейзаж без жестокост.

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With:
Tags