HomeПОДКАСТМетаболизмът и спецификата на женското тяло

Метаболизмът и спецификата на женското тяло

Метаболизмът и спецификата на женското тяло

Метаболизмът и спецификата на женското тяло

Движението е ключово за регулиране на метаболизма, разказва Ваня Василева, основател на Дамски фитнес „Феерия“

Подкаст рубриката „Феерия за твоето тяло“ е съвместен проект на Дамски фитнес „Феерия“ и MADAMSKO. В еп. 5 треньорът Ваня Василева дава изключително полезни съвети за връзката между метаболизма, щитовидната жлеза и физическата активност. Този път, тя се фокусира върху специалната тема – упражненията, които биха могли да повлияят на здравето на щитовидната жлеза.

Упражненията са важни за метаболизма,
но могат да бъдат и рискови

Както много пъти сме писали в MADAMSKO и сме казвали и в предишни епизоди на рубриката – всяко тяло е уникално. Това е особено вярно, когато става дума за щитовидната жлеза и нейното въздействие върху метаболизма. „Често получаваме обратна информация от хора, с които работим и които имат проблеми с щитовидната жлеза, че не им се препоръчва никакво екстремно натоварване“, споделя Ваня. Тя обаче подчертава, че терминът „екстремно натоварване“ може да варира значително от човек на човек.

„В интерес на истината, теориите са няколко. Например, за някои хора скачането на въже може да представлява екстремно натоварване, защото повишава пулса и води до работа в почти анаеробен режим. Важно е да сме внимателни и да разбираме индивидуалните потребности на нашето тяло“.

Треньорът подчертава значението на индивидуализиран подход към физическата активност, особено при проблеми с щитовидната жлеза. „Всичко е толкова строго индивидуално. Трябва да натиснем правилното копче за нашето тяло, без да предизвикваме стрес или умора“, добавя тя.

Безопасни упражнения за хора с проблеми
с щитовидната жлеза

Леките форми на физическа активност – като ходене и пилатес са отлични варианти за хора с проблеми с щитовидната жлеза. „Ходенето, особено ако се извършва в умерено темпо, може значително да помогне за поддържането на здравето на щитовидната жлеза, без да се налага прекомерно натоварване“, обяснява Ваня. Тя препоръчва пилатес, тъй като предлага изометрично натоварване, което не натоварва излишно сърдечно-съдовата и дихателната система.

„Основната препоръка за хора с проблеми на щитовидната жлеза е да избягват високоинтензивните тренировки, които могат да доведат до умора и стрес. Вместо това, фокусът трябва да бъде върху умерените и постепенни упражнения, които поддържат тялото активно, без да предизвикват нежелани реакции“.

Редовното движение е критично за поддържането на метаболизма и
здравето на щитовидната жлеза.

„Движението е ключово, дори и просто изправянето и сядането няколко пъти на ден може да има положителен ефект“, обяснява Ваня. Тя добавя, че ходенето е едно от най-простите и ефективни упражнения за всеки, особено за тези с проблеми в щитовидната жлеза.

От изключително значение за регулиране на метаболизма особено при проблеми с щитовидната жлеза е балансираното хранене и управлението на стреса. „Хората с проблеми в щитовидната жлеза трябва да внимават с диетите и да избягват дългите периоди на глад. Също така, намаляването на стреса чрез техники като медитация или йога може значително да подобри тяхното състояние“ съветва треньорът..

Разбирането за това как различните видове упражнения влияят на щитовидната жлеза е от съществено значение за всеки, който се стреми към оптимално здраве. Слушането на тялото и консултацията със специалисти може да помогне на жените да намерят най-добрия път към баланс и благополучие, докато същевременно се грижат за своята щитовидна жлеза.

В епизода Ваня отговаря и на въпросите:

Какво е метаболизмът като процес и защо е толкова важен за организма?

Как може да се определи базовия метаболизъм?

Има ли упражнения, които подпомагат засилването на метаболизма?

Задължително ли е да изключим въглехидратите от менюто си ако искаме да отслабнем?

Можем ли да изгаряме мазнини без кардио тренировки?


Може да слушайте целия разговор с Ваня Василева и в каналите ни SoundCloud и Spotify.

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: