HomeЗДРАВЕРевматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем

Ревматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем

ревматоидният артрит

Ревматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем

В съвременния бързо развиващ се свят, работната среда играе значителна роля в живота на всеки от нас. За съжаление, тя може да бъде и опасна, особено когато става въпрос за нашето здраве. Едно от заболяванията, което може да бъде пряко повлияно от условията на труд, е ревматоидният артрит (РА). Това е хронично възпалително заболяване, което атакува ставите и може да доведе до сериозни увреждания.

Според последните проучвания, почти една трета от хората с РА са принудени да напуснат работа в рамките на пет години от диагнозата си. Рискът е особено висок за лица извършващи тежък физически труд, където натоварването и стресът върху ставите могат да влошат състоянието.

Професии с висок риск

Изложени на риск са професии, изискващи продължително стоене, повтарящи се движения или тежък физически труд. Това включва строителни работници, механици, фризьори, медицински сестри и други професионалисти в областта на здравеопазването.

Стъпки за превенция

Превенцията и ранната намеса могат да окажат голямо влияние върху развитието на РА. Лекарите по трудова медицина в ЛОТ-КОНСУЛТ дават няколко ключови съвета:

Ергономичност на работното място: Адаптирането на работното място може значително да намали риска. Това включва ергономични столове, подходяща височина на бюрото, подпори за китки и гърба, както и използването на специализирани инструменти, които намаляват натоварването.

Редовни почивки: Включването на кратки почивки през работния ден помага за предотвратяване на умора и стрес върху ставите.

Физическа активност: Леки упражнения и разтягания могат да помогнат за поддържането на гъвкавостта на ставите и намаляването на болката.

Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот, включително балансирана диета и достатъчно сън, подкрепя общото здраве и може да помогне в управлението на РА.

Ако работите в среда, която ви излага на риск от развитие или влошаване на РА, е важно да предприемете стъпки за намаляване на този риск. Важно е работодателите да бъдат осведомени и ангажирани със създаването на здравословна работна среда. Експертите по безопасност и здраве при работа в ЛОТ-КОНСУЛТ дава три важни съвета:

Разработете програми за здравословно работно място: Включете обучения и семинари за осведоменост относно РА и начините за намаляване на рисковете в работната среда.

Осигурете индивидуални решения: За служителите с РА или за тези, които са в риск, може да бъдат осигурени различни облекчение като гъвкаво работно време, възможност за работа от дома и предоставяне на необходимата ергономична обстановка и инструменти.

Насърчавайте физическата активност

Създайте възможности за физическа активност на работното място, например организиране на групови упражнения, разходки по време на обедната почивка и наличие на фитнес зала или оборудване за упражнения.

Здравето и благополучието на служителите трябва да бъдат приоритет за всеки работодател. Предприемането на стъпки за създаване на здравословна и безопасна работна среда не само помага за предотвратяване на ревматоидния артрит и други заболявания. То също така допринася за по-висока продуктивност, по-малко отсъствия и по-добро общо удовлетворение от работата. В ЛОТ-КОНСУЛТ, ние вярваме, че инвестицията в здравето на служителите е инвестиция в бъдещето на самата компания. Превенцията, информираността и адаптацията на работната среда могат значително да намалят риска от ревматоиден артрит и да подобрят качеството на живот на засегнатите лица.


ЛОТ-КОНСУЛТ е първата българска частна фирма, профилирана в сферата на трудовата безопасност. Компанията е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят. Водещ доставчик на услуги в област безопасност и здраве при работа, ЛОТ-КОНСУЛТ предлага високопрофесионални услуги в цяла България и Югоизточна Европа, изпълнява мисии и в Европа, Азия, Америка и Африка. Дружеството предлага пълната гама от услуги в сферата на ЗБУТ (OHS) и разполага с най-съвременното лабораторно-измервателно оборудване за измерване на факторите на работната среда, както и с офиси в София и Бургас.

Екипът е изграден от висококвалифицирани специалисти (магистри по ЗБУТ, инженери, лекари, здравни мениджъри и инспектори, физици, химици и др.). Те притежават специфични знания, умения и опит в областта на ЗБУТ и работят с една обща цел: Ефективно решаване на проблемите по здраве и безопасност при работа, запазване на здравето на работещите, намаляване и ликвидиране на трудовите злополуки и травматизма на работното място и поддържане и разпространение на добрите практики, процедури и политики по безопасност и здраве при работа.

Share With: