HomeИНТЕРЕСНОКакво отличава алфа мъжкарите според учените?

Какво отличава алфа мъжкарите според учените?

алфа мъжкар

Какво отличава алфа мъжкарите според учените?

Учените се опитват да разгадаят тайната на неустоимостта и лидерството на алфа мъжкарите, като изучават поведението на животните. Алфа мъжкарите доминират във всяко стадо. И не им липсва вниманието на противоположния пол. И така, каква е тяхната тайна?

Преди няколко години китайски учени се научиха да активират областта на мозъка, която отговаря за лидерските качества при мишки. „Лекуваната“ мишка изведнъж се превърна в агресор. Той започна да се бие, да забременява женските и като цяло се държеше съвсем различно. Освен това, дори след края на експозицията, повече от половината мишки продължават да се чувстват като алфа мъжкари.

Учените говорят как са на прага да открият лекарство, което може да направи човек по-уверен в себе си. И не просто уверен, но го превръща в алфа мъжкар, на когото е невъзможно да се устои. Трудно е обаче да си представим какво ще се случи със света, ако в него се появи нещо подобно: хаос, война, анархия. Може би затова това лекарство никога не се е появило на пазара?

Алфа мъжкар

Терминът „алфа мъжкар“ е въведен от зоолога Дейвид Мех през 70-те години на миналия век. Според него такива има не само сред животните, но и сред хората.

Между другото, уви, алфа мъжкарите нямат специална миризма. Проучванията доказват, че миризмата на мъжа помага само на жените да определят генетичната съвместимост. В Япония бил проведен експеримент: жените били помолени да помиришат тениски, които мъжете носели преди лягане. Не било възможно да се идентифицира абсолютен „лидер“. Дамите избрали различни тениски

По-близо до отговора е професор Франц де Ваал, който изучавал шимпанзетата в дивата природа на Танзания и заявил, че алфа мъжкарите проявяват доброта и грижа към своите съплеменници. И това им дава статус. Той описва случай, когато вместо да довършат болен водач, други мъжки шимпанзета започнали да го обгрижват и хранят.

мъж и куче

Алфа мъжкарят се разпознава, според психолозите, не по неговата агресивност или материално състояние. Силният мъж е мъж, който не се тревожи за своята мъжественост. Той не се притеснява какво могат да си помислят другите за него. Той цени себе си, няма нужда да „подсилва“ смелостта си с атрибути под формата на коли, часовници, казва психологът Михаил Лобковски.

Между другото, лидерите сред маймуните са първите, които остаряват и умират много бързо. Джени Тунг от университета Дюк каза пред The ​​Wall Street Journal, че павианите с висок статус остаряват бързо. Постоянният стрес в борбата за поддържане на авторитет и ревностна защита на женските им се отразява.

Сравняването на маймуни и хора трябва да се прави много внимателно. Но и в двата случая пътят на интереса към противоположния пол води през самочувствието, отговорността и загрижеността за ближния.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: