HomeМЕСТАКакво да видите в столицата на Каталуния – Барселона

Какво да видите в столицата на Каталуния – Барселона

Барселона

Какво да видите в столицата на Каталуния – Барселона

Почти 60 милиона туристи посещават Испания всяка година, което я прави четвъртата най-посещавана страна в света. Барселона е най-популярната дестинация и вторият по големина град в Испания.

Слушай статията:

Този оживен крайморски град може да се похвали със зашеметяващо историческо и културно наследство, незабравима атмосфера и спираща дъха архитектура. Само вижте сградите на гениалния архитект Гауди! Центърът на Каталуния е магическо място, където ще искате да се върнете отново и отново. Ако за първи път сте в града, разгледайте тези атракции на Барселона, които трябва да посетите! Е, ако ви е писнало да се разхождате из града, изберете място, където можете да отидете от Барселона за един ден и да се насладите на приятната околност.

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия е най-известната забележителност на Барселона. Това е голяма църква, проектирана от архитекта Антони Гауди. Строежът започва през 1882 г. и все още не е завършен. Въпреки това храмът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и е една от най-големите църкви в света.

барселона, саграда фамилия

Ла Рамбла

Най-известната улица в Барселона. Всеки турист смята за свой дълг да се разходи по нея поне веднъж. Тя формира границата между Ел Равал и Готическия квартал. Хората идват тук на крайбрежната алея в сянката на огромни чинари за уникалната оживена атмосфера. Местните атракции включват павилиони, магазини, изложбени центрове и пазар. Страхотно място за срещи както за туристи, така и за местни!

ла рамбла

Монтжуик и магическият фонтан

Монжуик е планина, която се издига над Барселона. Височината й е само 173 метра, но това не я прави по-малко известен. През 1929 г. тук се провежда Световното изложение, а през 1992 г. – Летните олимпийски игри. В планината има много забележителности, включително Националния дворец, крепостта, Испанското село и Магическия фонтан.

барселона, Монтжуик

Плаза де Испания

Известният площад, който се намира в подножието на планината Монжуик, също се появи благодарение на Световното изложение от 1929 г. Ансамбълът на площада символизира силата, единството и величието на цялата испанска нация.

Плаза де Испания

Парк Гюел

Зеленият жилищен район с уникална архитектура е проектиран от Антони Гауди между 1900 и 1914 г. Паркът обхваща площ от 17 хектара, което го прави най-голямото архитектурно произведение в Южна Европа и най-известният градски парк в света. Страхотно място за почивка от градската суматоха!

Парк Гюел, Барселона


Музей на Пикасо

Музеят на Пикасо в Барселона е открит през 1963 г. и става първият музей, изцяло посветен само на творчеството на този художник: тук са събрани повече от три и половина хиляди негови творби!

Музей на Пикасо

Готически квартал

Това място, което може да изглежда малко мрачно, може да засенчи всички останали атракции в Барселона. В средновековния квартал можете да видите къщи, построени през 14-15 век и да усетите уникалната атмосфера на древния град.

Готически квартал, Барселона

Връх Тибидабо

Тибидабо, извисяващ се над Барселона, е най-високия връх в района. По склоновете му има парк с увеселителни атракциони и наблюдателна кула, а на върха е Църквата на Свещеното сърце. От тук се открива незабравима гледка към града.

Връх Тибидабо

Монсерат

Само на няколко десетки километра от Барселона се намира планинската верига Монсерат, в центъра на която можете да видите изумително красив манастир, който е духовният символ на Каталуния. Местните планини са популярна дестинация сред алпинисти, туристи, поклонници и тези, които имат нужда от почивка от шума на града.

Монсерат

Casa Mila

Още едно творение на Антони Гауди. Строежът на Casa Mila започва през 1906 г. и продължава шест години. Сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и е отворена за посетители.

Casa Mila, Барселона

Плаж Барселонета

Барселона е избрана за най-добрия плажен град в света от National Geographic. Крайбрежието на града има 4,5 км зашеметяващи плажове, а Барселонета е най-популярният от тях.

плаж Барселонета

Пазар Бокерия

Едно от най-живописните места в Барселона с право се смята за един от най-добрите пазари в Европа. Това е истински рай за кулинарите!

Пазар Бокерия, Барселона

Домът на Висенс

Първата творба на Антони Гауди, която бележи началото на нова ера на модерната архитектура. Къщата, поръчана от индустриалеца Мануел Висенс, все още е частна собственост, но е отворена за посетители от 2017г.

Домът на Висенс

Замъкът на трите дракона

Построен е специално за Световното изложение през 1888 г. и е планирана като една от основните му сгради. По това време в сградата се е помещавал ресторант, а днес на нейно място е Зоологическият музей на Барселона.

Замъкът на трите дракона

Кулата Агбар (Торе Агбар, Торе Глорис)

Модерният 34-етажен небостъргач е една от най-разпознаваемите сгради в Барселона, която е в ярък контраст със старинната архитектура. Казват, че изглежда като гигантска краставица, но според плана на архитекта такава необичайна форма трябва да прилича на монолитите на планината Монсерат. Особено интересно е да гледате кулата след свечеряване – тя започва да сияе с ярки цветове, защото на фасадата й са монтирани почти 5 хиляди осветителни елемента, които правят истинско светлинно шоу всяка вечер.

Вътре в кулата Агбар можете да посетите изложби, както и да седнете в множество ресторанти и кафенета. Но основното предназначение на небостъргача е съвсем тривиално – той служи като офис на местната водоснабдителна компания.

Кулата Агбар, Барселона

Катедралата на Барселона (La Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia)

Когато хората говорят за катедралата в Барселона, много хора си мислят, че говорим за известната Саграда Фамилия. Но всъщност основната религиозна сграда на Барселона е катедралата на Светия кръст и Света Евлалия, която се намира в Готическия квартал. Тя е много по-стара от Саграда Фамилия (сградата започва да се издига през 1298 г.) и е една от основните забележителности на Барселона.

Катедралата на Барселона

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: