HomeКРАСОТАРетинол: Наръчник за начинаещи

Ретинол: Наръчник за начинаещи

korica-jena-majeshta-se-s-krem-za-lice-pred-ogledaloto

Ретинол: Наръчник за начинаещи

Вълшебна съставка за нашата кожа, но само, ако знаем как да я използваме правилно.

Слушай статията:

Ежедневно четем и слушаме за най-различни съставки в козметиката, които да ни помогнат да запазим кожата си красива. Въпросите са много – за какво са съставките, в кои продукти трябва да ги търсим, как да ги нанасяме, кога да ги нанасяме? Лесно можем да се объркаме в съставянето на рутина.  

Една съставка има интересна репутация сред останалите. Ретинолът се бори с признаците на стареене, акне и много други проблеми на кожата. Точно поради тази причина много хора започват да я използват. Резултатът обаче се оказва неприятен, не защото съставката не е добра, а защото не знам как да я използваме правилно.

Д-р Александра Макенджиева е лекар с богат опит и образование. Завършила е медицина в университета „Ото-фон Гюрике“ в Магдебург, Германия. Към момента тя специализира дерматология в МБАЛ „Света София. През годините д-р Макенджиева е активен участник в национални и световни конгреси, за да бъде в крак с най-новите тенденции и технологии в дерматологията.

Какво е ретинол?

„Ретинолът е отдавна познат в медицината и в частност на дерматолозите. Той е дериват на мастноразтворимия Витамин А.  Този витамин е жизненоважен за телата ни тъй като участва в имунната система, зрението и лигавиците. Като съставка в кожата приложението му най-често се свързва с изглаждането на фини линии и бръчици, както и се бори при проблеми с акнето. Ретинолът доказано засилва клетъчната пролиферация, отпушва порите и действа ексфолиращо на кожата. Това от своя страна засилва колагена в кожата, а от там и бръчиците  и пигментните петна“, споделя д-р Макенджиева.

madamsko-lekarka-ot-mbal-sv.sofia

Има ли  други форми на Витамин А, които може да използваме в козметиката си?

Ретиноидите са клас съставки, химически свързани с витамин А. Те са група от съединения, към които спада и Ретинолът. Друг подобен такъв е Ретин А или по-известен като Третиноин, който успешно се прилага локално за лечение на акне. За него винаги се изисква рецепта изписана от специалист, допълва д-р Макенджиева.

Кога да включим ретинола в нашата рутинна грижа за кожата? 

Експерти препоръчват да започнем да го използваме от 25 годишна възраст, когато кожата започва да показва първите признаци на стареене, като загуба на еластичност и поява на фини линии. Но за някои от нас, използването на тази съставка може да започне и по-рано, особено ако се борим с акне или други проблеми на кожата.Как да използваме правилно ретинола?

Следващият етап е внимателното въвеждане на ретинола във нашата рутина за грижа за кожата. Но как да започнем? Първото правило е да изберем подходящата концентрация, като започнем с по-ниска стойност, като 0.01% до 0.03% ретинол. Тази първоначална стъпка позволява на нашата кожа да се адаптира към активната съставка, преди да продължим към по-високи концентрации като 0,25%, 0,5% или дори по-високи, когато кожата ни е готова. 

“Започнете с приложението му 2 пъти седмично първоначално. Например понеделник и четвъртък. Вечер след като си измиете лицето, подсушете добре кожата, ако кожата е влажна това помага на ретинола да се абсорбира повече, а това може да доведе до нежелани реакции. След това нанесете ретинола, изчакайте съвсем малко да попие. След него нанесете хидратиращ крем“, пояснява д-р Макенджиева.

За хората, които са с много чувствителна или суха кожа, могат да приложат методът „сандвич“, което на практика означава да се нанесе първо хидратиращ крем, след което ретинол и отново нанасяме хидратация.

На какво трябва да обърнем внимание, когато използваме ретинол?

Според д-р Макенджиева правилната последователност на нанасяне на продукта е на първо място. Същата вечер използвайте само и единствено хидратация. Не бива да смесваме с други активни съставки като Витамин С или киселини. Важно е да се избягва слънчевото излагане, тъй като ретинолът може да увеличи чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. На следващата сутрин винаги нанасяйте добре слънцезащита и обновявайте на 3-4 часа, а през лятото по-често. 

След колко време ще видим резултат?

Ретинолът е нашият най-добър приятел, а ако все още не е, то ще стане. Важно е да имаме в предвид, че няма да видим резултати за една нощ. Трябва да бъдем търпеливи и в рамките на 3 до 6 месеца след редовна употреба ще видим ефекта му.

Ретинолът и ретиноидите са мощни съставки в грижата за кожата, които могат да помогнат в борбата с признаците на стареене, акне и други проблеми. Важно е да се използват правилно, като се започне с по-ниски концентрации и се увеличава дозировката постепенно. Редовното нанасяне трябва да бъде съчетано с хидратация и слънцезащита, като се избягва слънчевото излагане. Следването на правилната рутина за прилагане може да доведе до подобрение на състоянието на кожата и постигане на желаните резултати.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: