HomeИНТЕРЕСНОНай-странните традиционни ястия в света

Най-странните традиционни ястия в света

момиче яде

Най-странните традиционни ястия в света

Много страни се гордеят с националните си ястия. И няма значение с какво може да изненада гостите си: това могат да бъдат или най-изисканите, или най-отвратителните ястия на света.

Слушай статията:

Охлюви по бургундски, Франция

Има мнение, че Франция е елегантна страна, където се сервират само деликатеси и вкусна храна. Въпреки това, често можете да намерите такова необичайно ястие като охлюви в малки уютни ресторанти. Това може да ни се струва неприятно, но във Франция и Испания такава храна е доста разпространена.

Охлюви по бургундски

Очи на риба тон, Япония

Когато пътувате из Япония, вероятно ще искате да опитате най-пресните морски дарове, с които тази страна е известна. И, разбира се, известното суши. Е, това няма да изненада никого. Какво ще кажете да опитате… очи на риба тон? Как да ядеш храна, която те гледа? С лъжица? С традиционни пръчици? При следващото си пътуване до Япония не забравяйте, че това необичайно ястие е тук.

очи на риба тон

Столетно яйце, Китай

Това уникално ястие стана известно благодарение на множество телевизионни предавания. Всъщност това е яйце, което е отлежало няколко месеца в смес от глина, пепел, сол, негасена вар и оризови люспи. Така че то в никакъв случай не е на 100 години, въпреки че предвид външния му вид може да изглежда така. Така че, ако решите да опитате, по-добре го направете със затворени очи…

столетно яйце

Ескамолес, Мексико

Това ястие може да изглежда като обикновен ориз със зеленчуци. Първото впечатление обаче е измамно: всъщност това са яйцата на големи черни мравки. Казват, че тази екзотика има вкус на масло с фин орехов вкус. Но по някаква причина това не ме кара да искам да опитам.

ескамолес

Хагис, Шотландия

Не забравяйте да опитате това ястие, когато сте в Шотландия. Само не питайте какво е. Защото, когато ви кажат, че хагисът е пудинг от агнешки карантии, накълцани с лук, овесени ядки, свинска мас, подправки и сол, тогава апетитът ви може да изчезне за дълго време. Освен това всичко това се приготвя и в агнешко шкембе!

хагис


Мармит, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия

Както се казва за британската закуска, обичайте я или я мразете. Популярна добавка към английската закуска е Marmite spread, солено кафяво намазване, направено от екстракт от дрожди (по същество отпадъчен продукт от производството на бира). Казват, че това нещо е много полезно за храносмилането…

мармит

Сирене Casu Marzu, Италия

Това традиционно за Сардиния сирене от овче мляко съдържа… живи ларви на насекоми, които са специално засадени там, за да му придадат изискан вкус. Експерти казват, че вкусът му е просто божествен! Бихте ли се осмелили да опитате дори малко парче?

сирене

Балут, Филипините

Трудно е да се каже дали това ястие е по-отвратително или тъжно. Балут е развиващият се ембрион на птица (обикновено патица), който се вари директно в черупката и след това се яде от нея. На ястието, което е изключително мъжко в страните от Югоизточна Азия, се приписват свойства на афродизиак.

балут

Пържена гърмяща змия, САЩ

Това ястие е много популярно в югозападната част на САЩ. Знаещите хора съветват първо да сварите месото, след това да го потопите в яйцата, да го залеете със смес от брашно и галета и след това да го запържите. И не забравяйте да добавите сол!

гърмяща змия

Хаукарл, Исландия

Вареното месо от акула няма да изненада никого. Този исландски деликатес обаче може много. Само вижте аромата, който съперничи на всеки продукт с изтекъл срок на годност! Haukarl всъщност е изсушено месо от разложена акула, което се заравя в земята за готвене. Искате ли парче?

Хаукарл

Източник: topvoyager.com


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: