HomeИНТЕРЕСНОКак да изградим богатство стъпка по стъпка

Как да изградим богатство стъпка по стъпка

книга Заветите на богатия градинар

Как да изградим богатство стъпка по стъпка

Книгата „Заветите на Богатия градинар“ е съчатание от художествена и нехудожествена литература. Тя представлява поредица от истории, разказани от богат, възрастен мъж, който споделя своя опит с парите. Богатият градинар показва на всички хора как да изградят богатство стъпка  по стъпка чрез кратки, но ценни разкази. Главите са разделени на реални житейски уроци и всяка започва с измислена случка, последвана от реални житейски ситуации. Авторът Джон Софорик смята, че това е най-подходящият начин да преподаде на сина си важни уроци за богатството. Според него ученето посредством истории може да бъде по-занимателен и задълбочен процес. 

„От земята идваме, в земята ще се върнем, а през останалото време сме нейни градинари.“

Богатият градинар смята, че семената за всяка реколта са часовете на деня, с които разполагаме. Той подтиква сина си да се стреми към финансов комфорт и живот без притеснения за парите. 

Просперитетът се изразява в свободата да се разхождате в парка в работен ден, да платите таксата за университета на детето си, без да теглите кредит, да сте свободни да правите свой собствен избор, без някой да ви натиска отгоре. Просперитетът също така означава да се будите без притеснения за парите, да посветите деня си на смислени неща, да живеете, без времето да ви притиска. Всичко това изисква духовно израстване и усъвършенстване. Не се задоволявайте с това, което вече сте постигнали. Искайте повече и опитвайте нови неща. Само вие чувате зова на своята амбиция и познавате какво може да удовлетвори душата ви. 

Какво друго ще научите от книгата „Заветите на Богатия градинар“?

Дори в 21-ви век парите все още са тема табу за много хора. И все пак те играят огромна роля във всичко, което правите – от начина, по който изживявате дните си, до местата, които посещавате, и всичко между тях.

Финансовата грамотност трябва да бъде част от нашето образование. Джон Софорик говори ясно по този важен въпрос. Той е собственик на голям бизнес с недвижими имоти и е постигнал завидна финансова независимост. Всяка глава от книгата представлява измислена история и личния поглед на автора върху уроците, научени от тази история.  Книгата е изпълнена както с финансови познания, така и с мъдрост от реалния живот.

книга за богатство

Кой е богатия градинар? 

Преуспял и мъдър възрастен мъж, който в края на живота си завещава своят опит и съвети на общността, в която живее. Градината е метафора за нашия престой на земята, а всички ние сме градинарите. Плодородието са парите, които ни носят финансова независимост и контрол върху живота. 

Богатия градинар е този, който се труди, за да успее; който вярва, че му се полага само онова, което е изработил; който познава удовлетвореността от усилията и от крайния резултат и не се задоволява с малкото и е постигнал финансова свобода. Той е човекът с визия за бъдещето, който е независим и следва интуицията си. Богатия гранинар е човекът, който живее с осъзната цел, нагърбва се с тежките задачи, предпочита удовлетворението пред удоволствието, иска да остави следа след себе си и да направи света едно по-добро място.
Всеки човек преминава през различни житейски сезони и е важно да се наслаждавате на всеки един от тях. 

Според Джон Софорик животът трябва да се живее пълноценно и да се радвате на всеки един момент. Подобно на природата, хората също преминават през свои собствени сезони. Един от най-добрите съвети, които заможният градинар дава на сина си е, че той ще премине през различни сезони и трябва да се наслаждава на всички тях, независимо колко са трудни. Според авторът първият сезон трае около тридесет години и тогава научаваме много неща за живота и разбира се, за парите. През следващите тридесет години ги печелим, а през последните тридесет ги харчим.

Този урок е особено важен, защото хората на двадесет години бързат да печелят пари и се страхуват, че са закъснели в живота, точно както синът на градинаря. Първите двадесет години от човешкия сезон са като пролетта, когато засаждаме семената на  финансовите си успехи. Отделете малко време, за да забележите природата – тя не бърза и вие не трябва да го правите. Някога виждали ли сте природата да е в застой и да не постига нищо? Не, нали? Авторът също не е  виждал. Бъдете търпеливи и полагайте нужните усилия. Така трудът ще ви се отблагодари.

Изградете добри финансови навици, за да можете да спечелите повече пари

Печеленето на пари е първата стъпка към постигане на финансов успех. Това, което се случва след това, обаче, отличава богатите от бедните. Според авторът основната стъпка в натрупването на богатство е да живеете скромно. Това означава да харчите по-малко, отколкото спестявате. Спестяването на пари е най-мощният инструмент, от който се нуждаете, за да забогатеете. Богатството идва от натрупването на пари във времето, а не от постоянното притеснение, че трябва да  произвеждате повече и повече. Затова поемете по пътя на финансовата си независимост и започнете да спестявате пари, след като първо покриете разходите си. Ако успеете да го направите, след известно време ще станете истински богат. Както Джордж Клейсън казва: „Богатството е като дървото: израства от съвсем малко семенце.“ Необходимо е обаче, да посадите семето в земята и то ще порасне.Много хора търпят лошото си качество на живот, вместо да направят нещо по въпроса

Богатият градинар дава ценен съвет на сина си: „В живота често получаваме най-лошите условия, които можем да понесем.“ За да преодолеете неблагоприятните обстоятелства, трябва да ги отхвърлите, след което да се заемете с преследването на мечтата си. Ако шефът не ви плаща достатъчно и вие приемате това, получавате това, което търпите. Ако работите нещо, което не харесвате, положението е същото. Това, че искате определени неща, няма да ви отведе там, където всъщност желаете да бъдете. Само отхвърлянето на статуквото може да го направи. Според автора е необходимо да се заемете с петгодишния си план или така наречения „петгодишен кръстоносен поход“.

Необходимо е време, за да постигнете целите си. Също така е нужно да планирате действията си. Независимо дали ще са ви необходими три, пет или десет години, с точния план и дисциплина ще стигнете до целта. Ако искате да се освободите от дългове, да създадете успешен бизнес или да подобрите състоянието си, ще ви е необходимо всичко това. Ключът към успеха във всяка област, независимо дали е свързана с пари или не, е постоянното действие. За да станете богати не са ви нужни нито голяма интелигентност, нито сила. Това което ви е необходимо е постоянство и непрекъснати усилия. Ако ежедневно предприемате малки, постепенни стъпки, ще стигнете далеч в своите начинания. Имайте предвид това, когато сте готови да се впуснете в кръстоносния си поход.

Финансовата криза е период с повишена степен на трудности и опасност


Мей Сартън смята, че „В градината ви чакат доста загуби и няколко победи – точно като в живота.“ Човек не може да избяга от трудностите, но всички бури отминават и в крайна сметка трябва да продължите към избраното си местоназначение. Необходимо е да оползотворявате добре времето си. Ърнест Хемингуей казва, че „Първото и последното нещо, което ще ти се наложи да правиш на този свят, е да оцеляваш, без да му позволяваш да те прекърши“. Какви урагани ще преминат през земите ни? Не знаем. Но със сигурност няма да живеем без  проблеми и предизвикателства.

Това не е повод да скърбим, а да се подготвим. Самозаблуда е да очакваме лесен и удобен живот. Далеч по-добре ще е да потърсим вътрешната си сила и мъдрост, за да устоим на неизбежните премеждия, без да губим самообладание. Трагедията е трагедия, когато се използва за извинение. Когато изпаднете в криза, бъдете като дебел дъб насред суровата зима.

финанси
Freepik

Основните казуси, които книгата решава

Темите, които авторът разглежда са: 

Как стремежът към богатство може да бъде благородно приключение.

Защо печеленето на допълнителни пари е мъдро и необходимо решение.

Как да преодолеете препятствията, които вкарват хората в капана на дълговете и робството на кредитите.

Как да използвате свободното време, за да спечелите свободата си.

Защо удовлетворяващата работата, е жизненоважна за натрупването на богатство.

Как да използвате финансовите си страхове като успешни мотиватори.

Как да натрупате достатъчно пари, за да не се налага да се тревожите за тях.

Как да промените финансовото си състояние в рамките на пет години.

Ползи от книгата

Авторът предлага практичен поглед върху парите и начините за постигане на финансова независимост. Той обсъжда въпроси като сезоните в живота, натрупването на богатство,  правилните навици и много други. Всичко, от което се нуждаете, е желание да се трудите, да се образовате и да постигнете успех. Всеки човек може да започне с тези лесни условия за натрупване на богатство още сега. Ако искате да бъдете успешни и проспериращи, е необходимо да намерите своята цел и да я следвате до края на живота си. Уолъс Хюи смята, че „Без значение колко печелим, с какви умения разполагаме или какво икономическо бреме тежи на гърба ни, „Заветите на Богатия градинар“ ще ни покажат пътя към финансовата свобода.“ 

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: