HomeМЕСТАОстровите на Шотландия: 17 най-красиви места

Островите на Шотландия: 17 най-красиви места

шотландия

Островите на Шотландия: 17 най-красиви места

Слушай статията:

Шотландия не е само карирани поли, гайди, уиски и мистериозното чудовище Неси. Това е страна с уникална природа, древни замъци и древни мегалити. Забележителностите на Шотландия са много впечатляващи, така че пътуването тук е мечта, която просто няма как да не се сбъдне. Страната е удобно разположена на няколко архипелага, което само допринася за красотата и уникалността на нейните пейзажи. Островите на Шотландия са истинско разпръскване на естествени перли, които всеки трябва да види!

Острови на Шотландия във Firth of Clyde

Firth of Clyde води от Ирландско море до река Clyde, между крайбрежието на Dumfries и Galloway и Ayrshire на изток и Mull of Kintyre на запад. Поради близостта си до Глазгоу, островите във Ферт ъф Клайд са популярно място за бягство от града – независимо дали за еднодневна екскурзия от Глазгоу или за удължен уикенд. Най-популярните острови в тази група включват Arran, Bute и Great Cambrough.

Остров Аран

На този остров има само един път, но той е един от най-привлекателните за туристите сред всичките осемстотин острова на Шотландия. Пясъчни плажове, планински върхове, ниски хълмове и водопади – тук е много живописно! Освен това тук можете да видите мегалитни гробници, благодарение на които на острова се приписват мистични свойства.

шотландия аран

Остров Бют

Бют, разположен на западния бряг на Шотландия, някога е бил аристократичен викториански курорт. На острова има няколко замъка и много архитектурни паметници, които свидетелстват за неговата славна военна история.

остров бют

Остров Велики Кеймброу

Тук се намират Националният център по водни спортове, катедралата и морската биологична станция на университета. Освен това този остров, който буквално е създаден за почивка, е известен с отличното си голф игрище и колоездачни маршрути.

шотландия


Вътрешни Хебриди

Хебридите се намират край западния бряг на Шотландия. Това е разпръснат архипелаг, разделен на вътрешните и външните Хебриди. Вътрешните Хебриди са разположени по-близо до континента и включват островите Скай, Мъл, Айлей и Джура, както и много по-малки острови между тях.

Остров Скай

Най-големият остров от архипелага е известен със своите средновековни замъци и сурови, пусти пейзажи. Много хора идват тук, за да се разходят в планината. Поради популярността си сред туристите, на острова има много занаятчийски работилници и къщи музеи. Водните спортове, предлагани на острова, включват гмуркане, каране на кану, уиндсърфинг и яхтинг. Скай също е идеално място за риболов и наблюдение на птици. Някои от най-посещаваните места на острова са Dunvegan Castle, Fairy Pools, Magic Bridge, Quirang Mountain Range и, разбира се, легендарният замък Eilean Donan.

остров скай

Остров Мъл

Според разкопки хората са живели на този остров още преди 6000 г. пр.н.е. Тук има много архитектурни забележителности, включително замъкът Дуарте и замъкът Торосей.

шотландия

Ислей

Счита се за най-известния регион за производство на легендарното шотландско уиски. Не по-малко привлекателна е дивата природа на острова и фантастичните пейзажи.

ислей

Остров Джура

Jura, подобно на Islay, е известен с производството на силни напитки. Именно тук през 1948 г. Джордж Оруел завършва легендарния си роман 1984 г. Близо до брега на остров Джура има едно от най-опасните места на нашата планета – водовъртежът Corryvreckan.

джура

Външни Хебриди

Външните Хебриди са известни още като Западните острови. Това са най-отдалечените острови на Обединеното кралство и последният аванпост в Атлантическия океан по пътя към Северна Америка. Островите са далеч от Шотландия не само географски, но и културно. Тук галският език е все още жив и здрав, особено на остров Люис и Харис. Сред най-големите населени острови в архипелага са Barra, Eriskay, South Uist, North Uist, Benbecula и Berneray.

Остров Бара

Той е дом на едно от най-необичайните и опасни летища в света: неговите писти са разположени точно на плажа. Също така си струва да посетите планината Хевал, Тюленовия залив и замъка Кисимул.

бара

Остров Луис и Харис

Една от основните местни забележителности е мегалитният комплекс Каланиш, който е с 500 години по-стар от прочутия Стоунхендж. Не по-малко интересно е традиционното шотландско село Гаренин, където можете да получите незабравимо преживяване от живота през Средновековието.

Остров Луис и Харис

Остров Ерискей

Страхотно място за туризъм. Не пропускайте да се изкачите до най-високата точка на остров Бен Скриен и да се насладите на фантастична гледка към Скай, Тайри, Бара и други шотландски острови!

ериксей

Оркнейски острови

Оркнейският архипелаг се намира доста близо до континента и включва около 70 острова, които съдържат едни от най-добре запазените неолитни паметници в Европа, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. От най-известните острови Оркни си струва да се отбележат Хой, Мейнланд и Уестрей.

Остров Хой

Този необитаем остров удивлява с дивата си природа: тук се срещат делфини, китове, видри и много други видове риби и животни. В близост до бреговете на острова се намира основната местна атракция, Старецът от остров Хой – 137-метров стълб, стърчащ от водата.

остров хой

Континентален остров

Главният остров на Оркнейския архипелаг е покрит с мочурища и е известен с неолитните реликви на Мегалитите на Стенес и гробниците Мейшоу. Тук се намира и известното неолитно селище Скара Брае, основано през 3180 г. пр.н.е.

шотландия

Остров Уестрей

През острова минава 3-ти меридиан на западна дължина, който има неправилна форма с множество заливи и полуострови. Други местни забележителности включват замъка Нолтланд (1560 г.) и имения, датиращи от 18-ти и 19-ти век.

Остров Уестрей

Шетландски острови

Шетландският архипелаг се намира на повече от петдесет километра северно от Оркни, между Атлантическия океан и Северно море. Архипелагът се състои от повече от 100 острова, но обитаеми са само 16. Местната култура е повлияна от шотландското и норвежкото наследство – островите са колонизирани от норвежки заселници след 8 VIII век, но са анексирани от Шотландия през XV век. Островите Unst, Bressay, Mainland и Foula са известни със своята груба, величествена природа и различни атракции. Въпреки това, бъдете готови за капризното време: има до 285 дъждовни дни в годината!

Остров Анст

Най-северният обитаем остров от Британските острови. Сред местните забележителности са замъкът Muness и фарът, чиито главни инженери по едно време са били чичото и бащата на Робърт Луис Стивънсън.

анст

Бреси (Bressay)

11 езера, естествени арки, морски пещери – това е, което пътниците ще запомнят за остров Бреси. Тук се намира и селското имение Харди Хаус, построено през 1724 г.

Бреси

Фула

Тук живеят едва 30 души, които основно се занимават с отглеждане на понита и овце, които впоследствие се продават на пазара. Възхитителните пейзажи привличат любителите на природата на острова, а огромен брой различни птици привличат орнитолозите.

фула

Континентален остров

Тук минава 60-ият паралел на северна ширина. Основното селище на острова е Леруик, който официално се счита за най-северния град в Шотландия. В Леруик има останки от каменни сгради от желязната епоха.

Източник: topvoyager.com


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: