HomeСЪБИТИЯГотвач с три звезди Michelin идва в България

Готвач с три звезди Michelin идва в България

готвач с три звезди Michelin GastronomiX

Готвач с три звезди Michelin идва в България

Световноизвестният испански кулинар с три звезди Michelin, Шеф Кике Дакоста, ще бъде част от GastronomiX 2024 в България, представяйки своето уникално кулинарно изкуство. Ресторантът му Quique Dacosta Restaurante, който от тази година представя „Por amor al arte“-меню, е сред 20-те най-добри в света. Участието на Дакоста прави събитието едно от най-значимите в кулинарния календар. Заедно с хорека изложението СИХРЕ, GastronomiX 2024 стартира на 13 февруари и ще ни среща с топ-кулинари до 16 февруари в Интер Експо Център. Шеф Дакоста ще сподели своите знания и опит на сцената на GastronomiX на 13 февруари от 16:00 до 17:00 часа.

Шеф Кике Дакоста e известен с артистичното си кулинарно изразяване. През сезон 2012/2013 неговият ресторант Quique Dacosta Restaurante е оценен с три Michelin от Michelin Guide. Ресторантът, който през 2024 г. представя новото си меню „Por amor al arte“, е поставен сред 20-те най-добри в света от класацията The World’s 50 Best Restaurants. В две последователни години е обявен за“Най-добър в ЕВропа“ в списъка „Мнения за храненето“ от престижния анализатор Стив Плотницки.

През 2013 година шеф Кике Дакоста е обявен за Doctor Honoris Causa Fine Arts от Miguel Hernández University. Шест години по-късно Кралската академия по гастрономия го обявява за най-добър бизнесмен в испанската ресторантьорска индустрия през 2019 г., а през 2020г. получава златен медал в областта на изящните изкуства. Виртуозът заема и позицията на директор и кулинарен създател на хотел Mandarin Oriental Ritz в Мадрид. Deessa, един от ресторантите му там, получава втората си звезда Michelin само година след откриването си.

Шеф Кике Дакоста

Историята зад успеха

За да достигнеш върха в кулинарията, е нужно да проявиш постояннство, да положиш нови усилия и да не спираш да се учиш. Това ни доказва световноизвестният испански готвач шеф Кике Дакоста, който ще участва в GastronomiX. Организатори са Българската асоциация на професионалните готвачи и Интер Експо Център, а МЕТРО е основен партньор.

Шеф Кике Дакоста има над 30-години професионален опит. Професионалната му кариера започва през 1986 г., когато се потопява в света на книгите за Френската кухня. Те разпалват страстта му към готвенето и увеличават желанието му към усъвършенстване. Две години по-късно, през 1988г., започва работа в ресторанта, който става Quique Dacosta Restaurante. Още тогава експериментира и създава иновации в приготвянето на храната в традиционната кухня на Аликанте, Валенсия и Испания. Чрез използването на местни продукти, шеф-готвачът иска да създаде портал към културата на другите народи и държави, тяхната кухня и ястия.

Шеф Кике Дакоста превръща ресторант Quique Dacosta в международно призната Мека за висша кулинария, а кухнята му е вдъхновена от храната и географията на Средиземно море и природния парк Montgó.

Готвач с три звезди Michelin идва в България за GastronomiXПризнание по целия свят

Признат по целия свят, шеф Кике Дакоста създава ArrosQD – иновативна концепция в сърцето на Лондон. Собственик е на ресторантите El Poblet (2*), Llisa negra и Vuelve Carolina във Валенсия. Кулинарният виртуоз е посланик на Acción contra el Hambre.

През последните две години ресторант Quique Dacosta в Дения, е определен за най-добър ресторант в Европа от престижния списък Opinionated About Dining List. През последните пет години неотлъчно е поставян сред десетте най-добри на континента и е сред 20-те най-добри в света.

Ценностите, които шеф Кике Дакоста споделя, са високо ценени. Неговият стремеж към качество, устойчивост и авангардна визия са припознати от Mercedes Benz, Nespresso, Porcelanosa и др. които поставят като акцент в свои рекламни кампании световноизвестният кулинар.Своите познания, устрем и технологии в кулинарията, шеф-готвач Кике Дакоста ще предаде на публиката на българския форум за висша кулинария GastronomiX. Своят билет за посещение можем да закупим през платформата www.sihre.bg.

gastronomix

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: