HomeИНТЕРЕСНОКак „Mentor the Young“ променя живота на младите хора

Как „Mentor the Young“ променя живота на младите хора

mentor the young

Как „Mentor the Young“ променя живота на младите хора

През последните години доста нашумяха life couching програмите, мотивационните лекции, семинарите, подкастите, класовете с известни личности, както и литература за самопомощ. Всички те са начини за самоусъвършенстване, постигане на целите и така мечтания успех. Менторството обаче се отличава от тях – съществува още от древни времена. Това е метод за насърчаване и развитие от човек, който има повече експертиза в дадена област от вас и споделя своите знания и опит. А когато прибавим към това, че менторството предоставя прекрасна възможност да се развие потенциала на млад човек, който тепърва навлиза в живота – това е безценно. Понякога несъзнателно имаме ментори още като тийнейджъри, тъй като подражаваме на някого. В по-късна възраст е възможно да направим и съзнателния избор и да потърсим такъв човек, който да се превърне в наш „role model”.

Именно с това се занимава Mentor the Young – тримесечна безплатна менторска програма, която свързва младежи на възраст от 18 до 25 г. заедно с​ опитни ментори с поне 5 годишен опит. Тази програма популяризира менторството в България като инструмент за професионално, предприемаческо и личностно развитие. А това е една чудесна възможност за младите хора да стартират в кариерата и живота заедно със свой личен ментор – човек, който да ги подкрепя, напътства, мотивира, вдъхновява и ориентира в днешното море от информация и възможности, при това напълно безплатно! Получава се една специална симбиоза в менторската двойка, която е полезна и за двете страни. А какво по-хубаво от win-win situation!

Шестият сезон на Mentor the Young стартира на 17 март 2024г.

Все още можете да се запишете до 17 февруари. А за мен ще бъде огромно удоволствие да съм част от менторите – взех решението спонтанно и без да се замисля, защото това е страхотна идея да помогнеш на млад човек. Ако можех да върна времето назад, когато бях на 18, животът ми щеше да се улесни, ако имах ментор. За програмата разбрах от моя близка приятелка, която беше преминала успешно сезон пет в ролята си на ментор.

Mentor the young

Цветелина Бекирова е бакалавър по икономика, дългогодишен и доказан професионалист е в сферата на управлението на продукти и проекти. Има богат опит в работата за международни компании. Тя казва, че се стреми в живота ѝ разумът и сърцето да са в синхрон. Обича семейството си, вкусната храна, книгите и новите места. Доста често обича и работата си, въпреки че понякога може да е трудна за обичане. С удоволствие прави всичко, за което вярва, че я прави по-добър човек.

Ето какво сподели тя за участието си в миналия сезон:

Как разбра за програмата „Mentor the Young“ и би ли споделила кое те мотивира да вземеш участие?

За програмата разбрах от моя много близка приятелка, с която животът ме срещна преди години в началото на професионалния ми път. Тя ме покани на работа в нейния екип и това даде началото на едно чисто приятелство, което продължава и до ден днешен. През годините съм научила много от нея, както в професионален, така и в личен план. Преди години концепцията за ментори не беше толкова позната и разпространена по нашите земи, но осъзнавам, че макар и неформално, винаги съм я възприемала (и продължавам да го правя) като мой ментор и модел за подражание.

Тя вероятно няма представа за това, освен ако не прочете това интервю. Беше ментор в един от първите сезони на програмата и ми е разказвала хубави неща. Стори ми се доста интересно и вълнуващо, но не се усещах готова. Отне ми доста време да събера смелост и да кандидатствам като ментор и много се радвам, че го направих за последния сезон. 

Опиши младежът, чийто ментор беше, както и как премина целият процес при вас?

Младежът, с когото работих, беше едно страхотно младо момиче, което с огромна енергия и ентусиазъм опитваше и успяваше да съчетава множество проекти и да лавира между тях. На нейните години аз не помня да съм била толкова ориентирана в живота, с толкова запълнено ежедневие, колкото нейното. Тя беше с технически профил, което допусках, че може да е предизвикателство, когато от програмата първоначално ми споделиха за направения match. Още на първата ни среща обаче изглежда си паснахме и бързо намерихме общ език, премахвайки тези мои притеснения. Комуникацията ни беше доста добра и винаги съм очаквала срещите ни с нетърпение. Разбира се, имахме и своите предизвикателства, от които да научим ценни уроци. Но точно този микс за мен е красивото и ценното. И точно това ме прави щастлива.Постигнахте ли целите, които си бяхте поставили и кое е най-ценното за теб, което си взе от програмата?

За мен като ментор в програмата на фокус бяха целите на младежа, които поставихме заедно. Стремяхме се да са в унисон с нейните мечти и желания и начертахме път, по който може да ги постигне. Опитах се да ѝ покажа нейните силни страни, които тя да използва занапред. Въпреки че оформихме дългосрочни цели, работата по които продължава и след края на сезона на Mentor The Young, смятам, че имахме добър напредък по всяка една от тях. В процеса добихме ценни знания и опит, които със сигурност ще останат с мен и след приключването на сезона.

Би ли взела участие отново и какво би посъветвала някой, който се колебае дали да се запише?

Веднага след края на сезона кандидатствах отново за следващия. Надявам се отново да имам възможността да се доближа до света на един млад човек, който да ме предизвика и на когото да помогна да се доближи с още една стъпка към това, към което се стреми.Всеки, който е готов да обуе чуждите обувки и да погледне света през чуждите очи, може да бъде успешен. И няма значение дали ще е като младеж (mentee), или ментор. И Mentor the Young дава чудесна възможност за това.

mentor the young

Ако вярвате, че с натрупания опит можете да помогнете на младеж в началото на своето личностно, кариерно или предприемаческо развитие, научете повече и кандидатствайте на www.mentortheyoung.com до ​17 февруари.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: