HomeИНТЕРЕСНОЕфектът на натрупването: Как да го постигнем?

Ефектът на натрупването: Как да го постигнем?

ефектът на натрупването

Ефектът на натрупването: Как да го постигнем?

Начален тласък за впечатляващи доходи, живот и успех 

Книгата „Ефектът на натрупването“ е издадена през 2010 година и помага на хората да осъзнаят, че техните решения влияят на съдбата им. Изборът, който правите днес, определя живота ви утре. Дарън Харди е автор с три бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ и бивш издател на списание „СЪКСЕС“ (SUCCESS). След като се запознава с Джим Рон, започва съвместна работа с него и получава напътствия от известния предприемач. Според Харди не можете да бъдете обикновени, а да очаквате необикновени резултати. Ако искате да живеете по-добър живот, е необходимо да правите това, което другите не правят. Трябва да учите повече, да се развивате повече и да инвестирате повече. Всеки човек сам създава личността, която е. Хората правят избори, а след това тези избори създават човека. Всяко решение променя траекторията на живота. Ефектът на натрупването винаги е в действие и при всички положения води нанякъде.

Авторът смята, че всеки човек трябва да се отскубне от хватката на погрешния избор, която го дърпа в неправилната посока. Само тогава ще може да вземе решения, които ще му помогнат да изгради успешно поведение и навици. Дарън Харди смята, че да губите е навик. Да печелите също е навик. Разликата между обикновеното и необикновеното е в стотиците, хиляди и милиони малки действия. Най-голямото предизвикателство на Ефекта на натрупването е, че известно време се налага хората да работят зад завесата, преди да започнат да виждат резултатите. 

Ежедневни навици

Авторът обяснява как вместо да прави големи промени и драматични изявления, той превръща целите си в ежедневни навици. След това изчаква да се задейства ефектът на натрупването, който се състои в това, че малки и на пръв поглед незначителни действия могат да доведат до огромни резултати с течение на времето.

Не е необходимо да вършите нещо драматично или драстично, за да постигнете целите си. Правете по няколко малки промени всеки ден и скоро ще забележите разлика в начина ви на живот. Ако искате да имате повече пари, започнете с това да харчите по-малко; ако искате да имате повече приятели, бъдете по-мили с хората; ако искате да се радвате на по-здраво тяло, яжте по-малко нездравословна храна. Дарън Харди вярва, че упоритият труд и постоянство стоят в основата на успеха.

ефектът на натрупването


Изборите, които правите са от голямо значение

Решенията, които вземате, определят по-голямата част от живота ви. Изборът е първият компонент на ефекта на натрупването. Ежедневните решения трябва да бъдата лесни и прости, като например да изберете различен вид закуска или да пишете по няколко абзаца на ден от романа, който искате да завършите. Тези малки действия може да не изглеждат като нещо особено важно, но истината е, че те водят до положителна промята. Най-важното е, че това са постепенни и последователни промени, които се натрупват във времето.

Навиците и тяхното значение за постигане на целите

Навиците са вторият компонент на ефекта на натрупването. Те са действията, които извършвате, без да се замисляте. Не изискват непременно съзнателни усилия. Вместо това се правят автоматично благодарение на повторението и практиката. Могат да бъдат лесни, като например да миете зъбите си всяка вечер и да взимате душ ежедневно. Но могат да бъдат по-трудни като тичане или спортуване всеки ден или по-здравословно хранене. Можете да имате добри и лоши навици. Най-хубавото е, че когато тези ежедневни навици се вкоренят в това, което сте, промяната става лесна! Създаването на ново поведение отнема месеци или дори години, преди да се превърне в силно вкоренен във вас навик. Формиране на верижни навици е един от начините да изградите нови навици с по-малко усилия. Това, което трябва да направите е да свържете новия навик с нещо, което вече правите.

Инерцията и нейната роля за постигане на целите

Инерцията представлява вълнообразен енергиен ефект, който ви кара да продължавате и да не спирате. Тя ви помага да преодолеете трудни или разочароващи области от живота си и да не се предавате. Най-добрият начин да създадете това усещане е като празнувате успеха. Постигането на малки цели увеличава вероятността да последват по-големи. Можете да създадете много малки цели, като вземете една голяма цел и я разделите на части. По този начин ще усетите чувство на удовлетворение, когато постигате успех. Така ще знаете, че сте на прав път. Чували ли сте поговорката: „Пътуването на хиляди мили започва с една крачка“? Е, инерцията също е такава. Започва бавно, преди да набере скорост. Веднъж щом постигнете някаква инерция, ще се почувствате мотивирани да продължите напред. 

Превърнете целите си в ежедневни навици

Всички хора имат моменти, в които решават, че ще се променят и ще „стъпят на краката си“. После идва новият ден и обещанията сякаш избледняват и губят смисъл. Настъпва утрото и идеята да тичате по 5 километра на ден вече не изглежда толкова добра. Според Дарън Харди промяната винаги е функция на времето. Ако не вложите много време в промяната, която искате да направите, тя няма да се осъществи, нито задържи. Какво трябва да направите, ако не сте в състояние просто да тренирате по 40 часа седмично? Отговорът е: В момента, в който си поставите нова цел, незабавно я превърнете в малък ежедневен навик, който можете да практикувате. Лесно е, нали? 

Например, ако искате да се храните здравословно, започнете с малки стъпки като например да замените вафлата с ябълка. Ако искате да станете писател, започнете да пишете по 250 думи на ден. Изграждането на правилни навици не е лесно. Трябва постоянство и упорит труд. Експериментирайте и когато намерите нещо, с което искате да се занимавате всеки ден, направете го. 

Създайте рутина, към която да се придържате, за да не губите инерция

Когато изпълнявате навика си постоянно и последователно, можете да го  превърнете в част от рутинната дейност, от която се нуждаете. Авторът вярва, че инерцията е принцип от физиката и е причината, поради която снежната топка, която се търкаля надолу по хълма, става все по-голяма. Тъй като става по-бърза, тя събира повече сняг и става огромна, а това от своя страна я прави още по-бърза. Този вид самоподсилващ се цикъл се прилага и за човешкото поведение. Колкото повече добри навици натрупвате, толкова повече добри решения ще вземате, докато стане наистина лесно да избирате правилното.

Поради начина, по който работи инерцията, най-трудното е да я задействате. Ето защо трябва да се съсредоточите върху създаването на рутина, която да вършите ежедневно, дори и да не успявате да я изпълните докрай. Например, ако искате да започнете да спортувате, може да си поставите за цел да ходите на фитнес три пъти седмично в  продължение на един месец. Това е много по-добре, отколкото да се опитвате да ходите шест пъти седмично и да пропуснете половината от тренировките. Съветът на Дарън Харди е да вършете даден навик, докато той се превърне в рутина. 

Когато се сблъскате с препятствие, използвайте инерцията си, за да го преодолеете

Целта на рутината е да създаде във вас импулс, когато имате най-голяма нужда от него. В един момент ще спрете да отслабвате, няма да успеете да тичате по-бързо или публикациите в блога ви не могат да станат по-добри. Точно тогава можете да се възползвате от цялата сила, която сте натрупали досега, и да разбиете стената, която се изпречва на пътя ви. Например, когато Арнолд Шварценегер достига предела на възможностите си при вдигането на тежести, той си създава малка „хитринка“, която да му помогне. Започва да се навежда леко назад, за да активира повече мускулни групи. Авторът дава практични съвети какво можете да направите и вие.

В случая с отслабването може да спрете да приемате храна вечер, а да пиете само вода в продължение на няколко седмици. Това ще изгради нов навик у вас, а той от своята страна ще се превърне в рутина. Намирането на подобни промени, за да накарате инерцията да работи, ще ви позволи да прескочите ограниченията и да преминете границите. По този начин ще успеете да създадете още по-голяма инерция и да засилете ефекта на натрупването.  

  Според Дарън Харди ефектът на натрупването се състои в малките подобрения и промени, които водят до забележителни резултати. Нужно е обаче постоянство и последователност. Успехът идва от упорита работа и точни решения. Авторът смята, че личното израстване се постига с помощта на малки действия и правилни  навици. Всеки човек може да се възползва от ефекта на натрупването, стига да поиска и да бъде търпелив. Успехът не идва за един ден. 

Авторът учи читателите че са нужни години, за да изградят добри навици. Изисква се търпение и постоянство. Той смята, че хората винаги трябва да поемат отговорност за всичко, което им се случва. Ефектът на натрупването е операционната система, която управлява живота ви, независимо дали го осъзнавате, или не. 

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: