HomeМОДАЕто кои са любимите модни трендове на българите

Ето кои са любимите модни трендове на българите

модни трендове

Ето кои са любимите модни трендове на българите

Водещата европейска модна търсачка GLAMI представя данни от вътрешно проучване, очертаващо потребителските предпочитания в България през изминалата година.

В период от една година GLAMI анализира най-търсените категории, марки, артикули и цветове в България. На база тези резултати, платформата представя някои нестандартни и любопитни модни тенденции, които са сдобили популярност сред родните потребители. Открояват се стремежът към елегантност и комфорт, както и съвременният прочит на ретро модели от любими брандове.

С усещане за балерина

модни трендове

Един от трендовете, който определено се откроява сред родните потребители на GLAMI, е вдъхновен от нежното сценично изкуство. Данните на платформата сочат, че през последната година е имало 80% увеличение на интереса към обувки от категория „балеринки“, а с цели 115% е нараснало търсенето по ключови думи на тези от вида Mary Jane. Нежните жилетки и ефирните материи атлас и сатен също отбелязват повишение в предпочитанията, отчетено на повече от 30%, на база избор по категории/филтри. Всеки от споменатите артикули съчетават практичност и стил, а комбинирани правилно, например с топ с пеплум – биха създали една истински изящна визия.

„Тихият лукс“ – класа, естетика и минимализъм

тихият лукс

Позната още като „old money style”, тази тенденция е абсолютният антипод на големите лога, натрапчивите маркови принтове и крещящите цветове. Трендът завладя целия свят, а неговият почерк носят висококачествените материи, изчистените линии, минималистичните детайли и неутралните цветове. Тихият лукс отдава почит на вечните артикули, превърнали се в олицетворение за висок клас мода. Елементи от този стил са били припознати и от дамите в България. Резултатите от изследването на GLAMI показват, че с цели 105% е нараснало търсенето на обувки тип „лоуфъри“, а също завишен е бил интересът към филтрите „кашмир/вълна“ и „плюс размер oversize”  – все добри примери за духа на класната концепция.Пътуване във времето с непреходно удобство

През 2023-а година миналото се е пренесло в настоящето под формата на емблематичните модели маратонки на Adidas, а именно – Gazelle и Samba. Търсенето към тях, по данните от GLAMI за България, се е увеличило съответно със 167% и 111%. Унисекс сникърсите носят ретро духа на по-освободеното ежедневие не само чрез своя дизайн, но и чрез своята функционалност, тъй като брандът не прави компромис по отношение на удобство и издръжливост. Интерес към „винтидж“ маратонките се отчита не само към модели на немския производител – повишено е било търсенето и на популярните Onitsuga Tiger, които също утвърдиха своето място сред спортните обувки със своята практичност и универсалност. 

модни тендове
модни трендове

Анализът на водещата модна търсачка GLAMI подчертава оформилите се тенденции през изминалата година. Те са в унисон с разнообразието и динамиката на модната индустрия както по света, така и в България. Те обаче са показателни и за това, че и преди, и сега потребителите остават верни на качеството, стила и удобството, успявайки да се откроят със своята индивидуалност, която е в крак с времето. 


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: